1515

USA-börser: Nedgång i New York

Handeln på börserna i New York inledde nedåt med bränsle från råvarurelaterade aktier. De tappade till följd av nedgången i olje- och guldpriset, skriver Bloomberg News.

Vid 16.30-tiden handlades Dow Jones ned 0,3 procent, S&P 500 och Nasdaq var ned lika mycket. Omsättningen på NYSE var 565 miljoner aktier och på Nasdaq 494 miljoner aktier.

Bland förlorarna fanns General Motors, IBM och Microsoft med nedgångar på knappt 2 procent.

Riktningen nedåt för börserna dämpades något av aluminiumtillverkaren Alcoa som släppte sin rapport på tisdagen. Vinsten för fjärde kvartalet var bättre än väntat och aktien steg 4,4 procent.

Apple fortsatte upp efter att på tisdagen ha lanserat sin första Iphone.

US Airways tilldrog sig viss uppmärksamhet efter uppgifter om ett fientligt bud på konkurrenten Delta Airlines, aktien handlades dock svagt nedåt efter att ha inlett uppåt. Delta steg i sin tur drygt 6 procent.

PÅ kvällens agenda står bland annat ett tal av Fed- ledamoten Michael Moscow klockan 18.30 svensk tid. Han väntas upprepa de något hökaktiga signaler som andra Fed-ledamöter har luftat den senaste tiden.

På räntemarknaden har de amerikanska räntorna fortsatt upp svagt efter fredagens kraftiga uppgång i spåren av jobbrapporten. Den tioåriga obligationsräntan handlades till 4,69 procent, 4 punkter upp jämfört med tisdagen och cirka 11 punkter högre än före fredagens sysselsättningssiffror som var betydligt bättre än väntat.

Efter New Yorkbörsernas stängning publicerar bland andra Genentech sin rapport för fjärde kvartalet.


Innehåll från TakedaAnnons

Covid tydliggör vårdens reformbehov

Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.
Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

Under pandemin har det svenska vårdsystemet på många sätt svarat upp väl mot de utmaningar det ställts inför. Samtidigt blev strukturella brister tydligare. Nu behövs ett ”nytt vårdtänk” där vårdens parter samarbetar för ett hållbart system med patienten i centrum.

Läkemedelsbolaget Takeda arbetar i Sverige framförallt med sällsynta sjukdomar, gastroenterologi, neurovetenskap och onkologi. För ett par år sedan presenterade Takeda sin vision ”Hållbar vård i partnerskap”. Målet är att förbättra patienternas livskvalitet och patientmedverkan genom sektoröverskridande samarbeten mellan privat och offentlig sektor, implementeringen av modern teknik som distansmonitorering och datadriven diagnostik och vård. Under pandemin har man på Takeda sett hur de omdaningsbehov inom vården som belystes i deras vision blivit ännu tydligare.

– Tyvärr har pandemin inneburit att vårdsystemet hamnat efter med diagnostisering av framförallt cancer samt kroniska och sällsynta sjukdomar. För många kommer sjukdomen att upptäckas försent och bli svårbehandlad. I vår vision pekar vi tydligt på behovet av en omfokusering mot innovativa digitala lösningar som möjliggör tidiga diagnoser och därmed en tidigt insatt vård för patientens bästa, säger Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

– Särskilt akut är situationen för de 400 000 personer i Sverige som idag lever med sällsynta sjukdomar och redan nu väntar åratal på diagnos. För dessa personer finns dessutom ett stort behov av en snabbare och mer jämlik tillgång till nya innovativa och mer precisa läkemedel. Den nyligen presenterade WAIT-rapporten från EFPIA visar att Sverige ligger långt ifrån toppen när det gäller tillgänglighet av nya innovativa läkemedel för denna grupp. För att lösa detta krävs en öppen dialog rörande dagens ersättningsmodeller, vilka i större utsträckning bör baseras på värdet läkemedlet tillför enskilda patienter och dess anhöriga, fortsätter han.

Takeda vill med sin vision driva på en förändring av vårdsystemet.

Läs mer om det nya vårdtänket i Sverige här.

– Läkemedelsbolag har ett mycket speciellt och stort ansvar. Vi måste tänka bortom de läkemedel vi tillverkar och samarbeta brett med alla aktörer inom hälso- och sjukvårdssystemet för att utveckla nya lösningar som bidrar till en framtida hållbar vård. Vi välkomnar alla att diskutera och delta i vårt visionsarbete framåt, avslutar Vatroslav Mateljic.

Om :

Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, neurovetenskap, gastroenterologi och onkologi.

 Läs mer om Takeda här.

 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?