1515

USA-statistik fortsätter tynga Europabörserna

USA-statistik fortsätter att styra Europabörserna som föll tredje dagen i rad på torsdagen.

På onsdagen visade Federal Reserves så kallade Beige Book att de regionala Fed-bankerna generellt ser en svagare tillväxttakt i USA:s ekonomi framöver, vilket bekräftade den bild som den senaste tidens makrostatistik målat upp.

"Vi räknar med en nedgång i den amerikanska ekonomin vilket kommer att slå mot europeiska exportbolag. USA är ju en storkund", säger Jerome Forneris på Banque Martin Maurel i Marseilles, till Bloomberg News.

De ledande aktieindexen i Europa föll.

"Marknaderna är nästan lite överköpta nu. Det innebär att marknaden är känslig för vinsthemtagningar, vilket till del har att göra med Beige Book", säger Mike Lenhoff, chefsstrateg på Brewin Dolphin Securities i London.

Diversehandelsbolagen i Bloomberg Europeans branschindex, som inkluderar allt från lyxvaror till industrikomponenttillverkare, var sämsta bransch, följt av gruvbolagen.

Kopparpriset tog en paus från sin starka framfart på torsdagen men terminen noterades ändå bara 10 dollar lägre på LME. Aluminium och nickel handlades fortfarande högre, om än marginellt.

Anglo American föll 2,4 procent och BHP Billiton noterades 1,6 procent lägre.

I telekomsektorn föll Ericsson och Nokia med 1,2 procent vardera.

Teleoperatörerna var också pressade. Vodafone ledde sektorns nedgång, -1,5 procent efter sänkt rekommendation av Lehman Brothers.

Sedan fick 3g-operatörerna i Storbritannien och Österrike, som bland annat omfattar Vodafone, Deutsche Telekom och Telefonica, bakslag i form av att Europadomstolens generaladvokat avvisat yrkande om momsåterbetalningar på 3g- licenserna. Om domstolen följer rekommendationen, vilket den gjort i 80 procent av alla fall, sätter det prejudikat för den sortens ärenden för andra operatörer som betalat för 3g- licenser inom EU.

Bland bolagsnyheter föll Tomkins, leverantör av bland annat vindrutetorkare till bilar, hela 14,8 procent efter att ha varnat att resultatet tredje kvartalet kommer att missa estimaten på grund av svagare efterfråga i Nordamerika.

Cap Gemini var en av förlorarna bland storbolagen, ned 2,4 procent trots en stark halvårsrapport och höjd marginalprognos.

Merrill Lynch sänker rekommendationerna för oljeraffinaderierna Total, Neste, Compania Espanola de Petroleostill och Hellenic Petroleum, vilket tyngde den sektorn.

Oljepriset återhämtade sig något. Fokus riktas nu mot statistik över oljelagren i USA, som presenteras på torsdagen denna vecka då de amerikanska marknaderna var stängda för helgfirande i måndags.

LVMH Moet Hennesssy Louis Vuitton backade 3,3 procent efter ett svagare rörelseresultat än väntat, vilket fick flera investmentbanker att sänka sina rekommendationer.

"LVMH har varit en besvikelse på rörelsenivå och har inte kommit med några resultat av bra kvalitet. Bolag som LVMH är extremt känsliga till alla små svängningar i ekonomin och försäljningen", noterar en aktiemäklare i Madrid.

Flera storbolag kom med rapporter. Vivendi steg 0,2 procent efter ett bättre resultat än väntat

I dagligvarusektorn kom Carrefour och Ahold med kvartalssiffror och marknaden handlade ned den förstnämnda med 0,4 procent medan det nederländska bolaget steg 3,3 procent.

Partygamings rapport var bättre än väntat och bolaget betonade sin strategi att växa utanför USA. Marknadsreaktionen var dock ljummen och aktien handlades ned drygt 1 procent. Sedan kom raset: Sportingbets ordförande har anhållits i USA för förhör. Detta är den andra gången en chef i ett brittiskt internetspelsbolag som anhålls i USA.

Sportingbet bad om handelsstopp strax innan informationen släpptes och då var aktien ned 2 procent medan Partygaming rasade över 10 procent på nyheten. Betonsports, vars före detta chef arresterades i juli och åtalades för bland annat bedrägeri, är fortfarande handelsstoppat, sedan 18 juli.

Yell var vinnare i Europahanden, upp nära 9 procent efter myndigheter i Storbritannien har beslutat att tillåta bolaget att höja sina priser i enlighet med inflationen med start april 2008.

Flera flygbolag kom med trafikrapporter för augusti. Air France-KLM:s passagerartrafik mätt i intäkter per flugen passagerarkilometer (RPK) ökade 4,8 procent under månaden och SAS rapporterade en ökning om 3,6 procent. Air France-KLM föll 1,1 procent medan SAS steg 0,6 procent i Stockholm.

Easyjet, som rapporterar i absolut antal passagerare, föll 4,2 procent. Passagerarsiffran steg 8,4 procent. Trots att terrorhoten i London under månaden tvingade bolaget till att ta kostnader på 4 miljoner pund för inställda flyg behålls prognosen för räkenskapsåret som avslutas 30 september.


Marknadstemperatur ca klockan 12.30
===================================
DJ Euro Stoxx 50 -0,7%
Bloomberg European 500 -0,7%
London FTSE 100 -1,0%
Frankfurt DAX -0,5%
Paris CAC 40 -0,9%
Köpenhamn OMXC 20 -0,6%
Helsingfors OMXH 25 -1,3%
Oslo OBX -0,8%
Stockholm OMXS 30 -0,9%

Oktoberterminen för brentoljan noterades till 67:35 dollar per
fat på ICE I London, vilket motsvarar en uppgång med 0:42
dollar jämfört med onsdagens stängningsnotering.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?