1515

Räntor & valutor: Räntorna opåverkade av statistik

Yenen stärktes kraftigt mot dollarn och euron på förmiddagen sedan Tysklands biträdande finansminister Thomas Mirow sagt att finansministrarna och centralbankscheferna i G7-gruppen ska diskutera den svagare växelkursen för japanska yen vid nästa veckas möte Singapore.

Han sade också att mötet kommer att diskutera växelkurserna för den kinesiska yuanen och den amerikanska dollarn.

Enligt Thomas Mirow är de globala tillväxtutsikterna goda för resten av 2006 och 2007, och "ingen ser" några större förändringar i de geopolitiska riskerna.

Uttalandena fick yenen att snabbt stärkas drygt 1 figur mot både euro och dollar. Strax före lunch hade yenen stärkts till strax över 116-nivån mot dollar och till 148:40 mot euron.

Dollarn var samtidigt stabil mot euron, jämfört med noteringarna på onsdagseftermiddagen.

Pundet fortsatte däremot att tyngas av att pressen ökar på att premiärminister Tony Blair ska meddela sin avgång.

Kronan har sedan onsdagseftermiddagen försvagats med drygt 1 öre mot dollarn och med 2 öre mot euron. Mätt i TCW- index har kronans värde minskat till 127,98 från onsdagens 127,86.

För svensk del riktas fokus nu främst mot valrörelsen, där marknaden verkar ha prissatt ett fortsatt socialdemokratiskt regeringsinnehav.

Henrik Mitelman tror att kronförsvagningen hänger samman med att marknaden ser en minskad chans för en borgerlig regering.

"Det är ett resultat av valfeber. Överraskningen nu skulle vara om vi får se bättre opinionssiffror för alliansen, det skulle kunna få marknaden att vända", säger han och påpekar att vadslagningsbyråerna, som spådde utgången av valet till EU-parlamentet bättre än opinonsmätningsföretagen, fortsatt spår ett maktskifte.

Svenska marknadsräntor rörde sig knappt efter att SCB presenterat industridata för juli månad. Analytiker påpekar att dessa siffror alltid är volatila, men att de fortsatt tyder på en stark utveckling i svensk ekonomi.

Räntan på den tioåriga benchmarkobligationen 1050 noterades till oförändrade 3,78 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten låg stilla på -5 punkter.

Industriproduktionen ökade med 1,5 procent jämfört med samma månad i fjol, medan orderingången däremot sjönk 8,4 procent i juli jämfört med juni.

Aktivitetsindex steg med 0,24 procent, jämfört med juni.

"Konklusionen är att det ser starkt ut", säger Henrik Mitelman, på SEB Merchant Banking.

Kollegan Johanna Jeansson på Nordea håller med och tycker att siffrorna tyder på en "hygglig industrikonjunktur, siffrorna omkullkastar inte detta". Nordea hade redan före statistik flaggat för en nedgång i orderingången efter juni månads mycket kraftiga uppgång.

Ingen tyngre statistik eller händelse väntas under torsdagens svenska handel och lugnet väntas hålla i sig.

Europaräntorna visade små förändringar inför tyska industrisiffror över produktionen. I går, onsdag, överraskade orderingången på uppsidan och det finns förväntningar om att produktionen kan göra detsamma.

Enligt Bloomberg News väntas produktionen ha ökat med 0,5 procent i juli från månaden före och med 4,0 procent från samma månad i fjol.

Amerikanska räntor steg svagt i den europeiska handeln inför statistik i eftermiddag.

På onsdagen vände USA-räntorna ned efter att Feds Beige Book bekräftat att de regionala Fedbankerna generellt ser en svagare tillväxttakt i USA-ekonomin framöver, en bedömning som Fedchefen i San Francisco, Janet Yellen, eventuellt kan bekräfta när hon talar om de ekonomiska utsikterna i kväll, klockan 20.40.

Bank of England meddelar räntebesked klockan 13.00, efter den överraskande räntehöjningen i augusti råder nu total enighet om att styrräntan kommer att lämnas oförändrad i dag. Flera bedömare ser dock ytterligare brittiska räntehöjningar framöver, något som också konjunkturinstitutet Niesr flaggar för.

torsdag kl 11.40 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 7:3050 (7:2890) SSV mar 2,79 (2,79)
EUR/SEK 9:3375 (9:3223) SO 1050 3,78 (3,78)
EUR/USD 1:2782 (1:2788) Räntegap/ty -5 (-5)
US obl 10y 4,81 (4,81) Tysk obl 10y 3,83 (3,83)


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?