1515

Räntor & valutor: Räntorna upp

USA-räntorna steg under handelsdagen, en rörelse som förstärktes i kölvattnet på publiceringen av överraskande höga enhetsarbetskostnader. Svenska och europeiska räntor följde med. Samtidigt stärktes dollarn mot andra valutor.

USA-räntorna steg över hela linjen med 5-6 punkter. Räntan på den tioåriga statsobligationen var, vid svensk stängning, upp 6 punkter på 4,81 procent.

Onsdagens ränterörelser betecknas fortsatt som en rekyl på en tidigare överköpt marknad, av analytiker som Bloomberg News talat med. Statistiken över enhetsarbetskostnaderna förstärkte trenden medan utfallet i inköpschefindex för tjänstesektorn gröpte ur lite av uppgången.

Det steg till 57,0 i augusti jämfört med 54,8 månaden före, vilket var högre än väntade 55,1 i augusti. Men samtliga av de underliggande indexen sjönk, något som marknaden tog fasta på. USA-räntorna sjönk 1-2 punkter över hela linjen, efter att ha alltså ha stigit på tidigare statistik. Dollarn försvagades också något mot euron.

Tidigare på eftermiddagen kom definitiva siffror över produktivitet och enhetsarbetskostnader, som visade att produktiviteten i USA ökade med 1,6 procent i årstakt under det andra kvartalet, vilket var helt i linje med analytikers förväntningar. Enhetsarbetskostnaden steg med 4,9 procent under andra kvartalet, vilket var högre än väntade 4,0 procent. Men den reviderade statistiken för första kvartalet överraskade mer, då enhetsarbetskostnaderna steg med reviderade 9,0 procent (2,5).

HSBC:s ekonomer skrev i en tidig kommentar att utlösta aktieoptioner hamnat på posten för enhetsarbetskostnader, och att den kraftiga ökningen därför mer kan ses som något av en engångshändelse. Men oavsett detta ligger arbetskostnaderna på obekvämt höga nivåer för Fed, enligt ekonomerna, som pekar på att det tar tid innan siffrorna slås ut över hela året.

"Och tills det händer, är det mycket obekväma nyheter för Fed", konstaterade Ian Morris och Ryan Wang.

Bear & Sterns John Ryding skrev i en kommentar att arbetskostnadstrenden ser ut att försämras och att utvecklingen "inte överensstämmer med att kärninflationen toppar de kommande månaderna". Pristrenderna visar redan den snabbaste inflationstakten på 15 år, enligt ekonomen. Bear & Sterns håller fast vid sin tro på ytterligare räntehöjningar från Fed, men inte vid nästa möte den 20 september.

Sist ut på dagens amerikanska agenda är Beige Book, Federal Reserves regionala konjunkturrapport, som är ett underlag inför Fomc-mötet.

En svensk analytiker anser att Beige Book blir extra intressant med anledning av att Federal Reserve har att ta hänsyn till inflationsrisker samtidigt som flera sektorer av den amerikanska ekonomin, däribland husmarknaden, svalnat av.

Europaräntorna steg också över hela linjen med den tioåriga tyska statsobligationen upp 6 punkter, till 3,83 procent. Räntegapet till dess svenska motsvarighet var oförändrat på -5.

Bear& Sterns ekonomer skriver i en marknadskommentar att "det är tydligt att marknaden antar att ECB trycker upp räntorna med 50 punkter till i år, till 3,5 procent, och sedan stannar där".

Andra analytiker uppger till Bloomberg News att utsikterna för räntorna är att det pekar upp, med anledning av att tillväxtutsikterna för Europa fortsatt ser goda ut. Det visade inte minst EU-kommissionens interimsprognos, som kom strax före lunch, med uppdaterad syn på BNP och KPI-utveckling i år i de större EU-länderna.

Den visade att EU-kommissionen reviderar upp sin BNP- prognos för euroområdet för i år till 2,5 procent, från 2,1 procent i vårprognosen. Inflationsprognosen reviderades upp till 2,3 procent i år från tidigare 2,2 procent.

Även dagens uttalanden från flera ECB-rådsledamöter tolkade marknaden som hökaktiga, något som tryckte upp de europeiska räntorna ytterligare, enligt en svensk analytiker.

Svenska marknadsräntor följde med utlandet upp och den svenska tioåriga statsobligationen stängde på 3,78 procent, upp 6 punkter från tisdagen.

På valutamarknaden stärktes dollarn på de överraskande höga enhetsarbetskostnaderna, enligt en analytiker. Han pekade särskilt på revideringen för andra kvartalet som hamnade på en ökning på 9 procent uppräknat i årstakt.

"De höga arbetskostnaderna fick inflationsoron att vakna igen, efter att ha varit lite dämpad ett tag. Marknaden reagerade med stigande räntor och starkare dollar", sade analytikern. Vid svensk stängning hade dollar tagit hem till under 1:28 mot euron, igen. Mot yenen handlades den på nära samma nivå som vid stängningen dagen före.

En svensk analytiker kallade kronan för "trendlös" på tisdagen och spådde att den svenska valutan kommer att handlas sidledes fram till valet. Därtill pekade han på att de senaste tre månaderna har euro/dollar och euro/sek varit ovanligt bra korrelerade och att en ny trend i euro/sek troligtvis bygger på en ny, längre, trend i euro/dollar.

Kronan tappade 3 öre mot dollarn i onsdagshandeln, till strax under 7:29 medan den tappade ett par öre mot euron, till runt 9:32. Mätt i TCW-index var kronan oförändrad på 127,86.


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?