1515

Stockholmsbörsen: Nedåt i väntan på USA

Stockholmsbörsen öppnade med stigande kurser men tyngdes ner av övriga Europabörser som handlades ner i väntan på att USA skulle komma tillbaka till marknaden samt statistik över den europeiska tjänsteindustrin som visade minskad tillväxt. Volvo och Atlas Copco tyngde medan Skanska och Boliden gick emot strömmen.

Klockan 13.40 noterades OMXS30 till 1.010,2 motsvarande en nedgång på 0,1 procent. DJ Stoxx 50 sjönk samtidigt med 0,5 procent.

Under måndagen var USA-börserna stängda på grund av Labor Day men Stockholmsbörsen steg med kraften av 1,4 procent igenom 1.000-strecket i OMXS30. Där har börsen inte befunnit sig sedan i maj när den rasade senast.

"September brukar vara en tung månad och man börjar titta fram emot vinstvarningssäsongen redan nu. Vinsterna förväntas vara starka men det vi kommer att titta på är till exempel hur mycket råvarupriserna slår igenom hos företagen i form av sämre marginaler. Det borde till exempel gälla företag som Electrolux", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Europabörserna tyngdes delvis av statistik som visade att tillväxten i tjänstesektorn i euroområdet fortsatte att tappa fart i augusti, tjänste-PMI sjönk till 57,1 från 57,9 i juli, med tydligast nedgång i Tyskland. Analytiker konstaterar att "baksmällan" efter fotbolls-VM gör sig påmind. Även i Storbritannien presenterads ett svagt tjänste-PMI, vilket pressade Londonbörsen.

Det kan även noteras att på valutamarknaden fortsatte den japanska yenen sin återhämtning mot dollarn och euron efter att ha fallit till rekordlåga nivåer mot euron i slutet av förra veckan. Handlare hänvisade till förväntningar om att Bank of Japans chef Toshihiko Fukui kan komma att ändra utsikterna för den japanska centralbankens räntepolicy den närmast tiden i ett tal på fredag.

Det faktum att både de europeiska börserna och obligationsmarknaderna backade på tisdagen indikerar att japanska institutioner drar tillbaka likviditet från de internationella marknaderna inför fredagens tal.

Allt med att öppningen i USA närmar sig tickade dock de amerikanska terminerna uppåt och drog med sig börserna uppåt.

Nokia sjönk med 2 kronor till 147:50 under tisdagen. Mäklare noterade rykten om att bolaget uppmanat analytiker att justera ned sina estimat, enligt AFX News.

"Vi har hört att Nokia har ringt några av de lokala mäklarfirmorna och sagt åt dem att sänka deras estimat", säger en Londonbaserad mäklare.

Ytterligare en mäklare avfärdade dock uppgifterna.

"Det är alldeles för tidigt för det. Augustisiffrorna kan inte ens ha blivit sammanställda än så ryktena har sannolikt inga grunder", säger mäklaren som i stället pekar på att Nokia pressas av siffror från undersökningsföretaget GFK som visade att Nokia förlorade lite marknadsandel mot Ericsson i Europa.

Skanska steg med 3 kronor till 118:50. ABN Amro ger Skanska rekommendationen köp i ny bevakning av aktien.

Oljepriset handlas fortsatt kring 68 dollar per fat vilket sätter viss press på oljebolagens aktier.

West Siberian föll återigen under tisdagen med 20 öre till 7:25. Aktien spekulerades upp inför måndagens presskonferens på rykten om att bolaget skulle presentera större nyheter under denna. Men då dessa uteblev har aktien fallit tillbaka till nivåerna före presskonferensen.

Vostok Nafta sjönk med 6 kronor till 489:50 kronor. Bolagets främsta innehav är aktier i det ryska olje- och gasbolaget Gazprom.

Ruric sjönk med 6 kronor till 315. Ruric uppfyller inte ett av villkoren i de obligationsvillkor som gäller för bolagets obligationslån har emissionsinstitutet som står för Rurics obligationslån meddelat bolaget.

Melker Schörling AB noterades till 98 kronor när handeln i aktien startade på tisdagen på First North. Detta är 5,1 procent högre än teckningskursen. Totalt finns 118 miljoner aktier i bolaget har därmed ett marknadsvärde 11,6 miljarder kronor.


Innehåll från SAVRAnnons

Flytta dina fonder på tre minuter – och optimera din vinst

Många fondsparare vet inte att de kan flytta sina fonder för att få bättre sparvillkor. Detta gör att svenskar varje år betalar miljarder i onödiga avgifter – pengar som kunde gått till spararna istället.

Fonder är en av våra mest populära sparformer och 76% av vuxna svenskar har ett fondsparande – antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock vet många inte att man kan flytta sina fonder mellan olika banker och spartjänster, för att på så sätt förbättra villkoren för sitt sparande. Resultatet av detta är att en stor del av befolkningen har kvar sitt sparande på banker och nätbanker med dåliga villkor, och därmed betalar onödigt mycket i fondavgifter.

Fondavgiften varierar från fond till fond beroende på hur aktivt förvaltad fonden är. Kort sagt: ju mer aktiv förvaltare, desto högre avgift. I snitt kostar en svensk fond 1,38% per år. Det kan låta lite, men samtidigt ha oväntat stora konsekvenser för ett långsiktigt sparande.

Ett provisionsfritt sparande

Fondutmanaren Savr erbjuder samma fonder och säkerhet som banker och nätbanker, men med rabatt på fondavgifterna. Detta kan de göra tack vare att de, till skillnad från bankerna, inte tar någon provision för att förmedla fonder till spararna. De ger istället tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Genom att återinvestera provisionen kan Savrs genomsnittskund spara 145 226 kr extra på 30 år* – pengar som annars gått till banken.

Flytta dina fonder – på tre minuter

För att öppna upp ett provisionsfritt sparande för fler, har Savr utvecklat och lanserat en automatisk flyttjänst som gör att den som har ett befintligt fondsparande snabbt och enkelt kan begära en flytt till deras plattform – utan att först behöva sälja av sitt innehav.

Detta betyder att spararna får ta del av sina fonders utveckling under den pågående flytten, men också att de slipper den skatteeffekt som annars uppstår när man sätter in och tar ut pengar på ett ISK-konto.

Att begära en fondflytt till plattformen görs på savr.com, och tar ungefär tre minuter. Hur lång tid det tar för flytten att färdigställas beror på spararens befintliga bank, men vanligtvis tre till sex veckor.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till Savr.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?