1515

Asienbörser: USA-statistik gav lyft

Börserna i Asien inledde veckan med att stiga på måndagen, främst som en fördröjd reaktion till fredagens jobbstatistik från USA.

Data visade att sysselsättningen ökade med 128.000 i augusti, vilket var fler än väntat. Timlönerna steg 0,1 procent, efter att ha ökat 0,5 procent månaden innan. Sammanlagt gav statistiken stöd till spekulationer om att Federal Reserve kommer att behålla nuvarande räntenivå.

"Den amerikanska ekonomin verkar vara på fartkontroll och scenariot mjuklandning har krupit fram. Exportbolagen kommer inte att krascha på grund av USA. Deras vinster kan till och med öka", säger Hiroyoshi Nakagawa på Societe Generale Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

Bland regionens stora exportbolag steg Toyota 0,9 procent, Hon Hai Precision var upp 5 procent och Samsung Electronics noterades 0,8 procent högre. Hyundai steg 1,3 procent och Sony var upp 1 procent.

"Fler jobb i USA betyder fler konsumenter och det är bra för i praktiskt taget alla som investerar i aktier, oberoende av var du befinner dig", säger Troy Angus på BT Financial Group i Sydney.

Oljepriset föll vilket bidrog till stigande flygbolagsaktier. Singapore Airlines handlades upp 0,7 procent och Korean Air steg 3 procent.

Kopparpriset steg i Shanghai på oro för att de kinesiska lagren inte kommer att möta efterfrågan. Spotpriset för metallen handlas till en premie över terminerna i Shanghai, vilket indikerar att utbudet inte täcker efterfrågan.

"Styrkan i kopparpriserna beror främst på tajt utbud i Kina nu. Lagren på Shanghai Futures Exchange föll 12 procent på två veckor", säger Li Rong, analytiker på Great Wall Futures i Shanghai.

Jiangxi Copper steg 0,7 procent.

Andra metaller och guld pekade också upp. Japans största guldproducent Sumitomo Metal och kopparsmältverksbolaget Mitsubishi Materials fick även stöd av en tidningsrapport som skriver att båda bolag kommer att slå sina vinstprognoser när de presenterar sina halvårsresultat för perioden april- september.

I Japan visade regeringssiffror att japanska bolagsinvesteringar steg 16,6 procent under kvartalet april- juni, vilket var bättre än Bloomberg News konsensusprognos om 14,5 procent.

"Utrustningstillverkare och andra bolag som man associerar till stora kapitalinvesteringar är de som gynnas direkt. Det visar också att vinsterna är bra nog för bolag att vilja investera mer för att stärka konkurrenskraften och öka marknadsandelar", säger Hiroyoshi Nakagawa.

Komatsu steg 1,4 procent och NTT Data noterades 3,1 procent högre.

Marknadstemperatur klockan ca 8.05

Nikkei 225 +1,4%
Topix Tokyo +1,0%
Hongkongs Hang Seng +0,6%
China Shang Composite +1,2%
China Shenz Composite +1,3%
Sydkoreas Kospi +0,3%
Singapores STI +0,8%
Taiwans Taiex +1,5%


Innehåll från VertivAnnons

Snåla inte på datacentret om ni vill ha flexibelt distansarbete

På många företag kommer de närmaste åren att präglas av distansarbete och av hybridmodeller, med en blandning av närvaro på kontoret och arbete i hemmiljö. Ju mer flexibel individen kan vara, desto hårdare får servrarna i datacentren jobba. Det ställer krav på investeringar av olika slag.

Fördelarna med ökat distansarbete är uppenbara, för att sammanfatta handlar det om att säkra den nödvändiga effektivisering som krävs för att överleva som företag. Ericssons planer är bara ett exempel av många på vad som händer. Ökad lönsamhet kan även komma från lägre kontorshyror, lägre elräkningar och liknande. PwC har undersökt detta fenomen och listar ett flertal aspekter som kanske inte är uppenbara. Även enklare rekrytering bidrar till att minskade utgifter.

Mer distansarbete kräver mer investeringar. Några är uppenbara, till exempel att medarbetarna behöver rejäla och stryktåliga bärbara datorer och tillgång till stabila IT-lösningar för videokonferenser, samarbete med mera. Andra nödvändiga investeringar är svårare att identifiera, som att det krävs nya, och ofta dyra, lösningar för åtkomst och IT-säkerhet.

Så uppgraderar du företagets nätverk

Den typ av investeringar som är lättast att missa är troligtvis det faktum att det krävs mer muskler i våra datacenter. I många fall är det en fråga för tjänsteleverantörer och molnföretag. Men många företag har fortfarande egna datacenter, inte sällan för de mest centrala verksamhetsområdena. Dessa datacenter belastas hårdare idag. Hur mycket varierar, men uppgifter om ökningar på 30 procent är inte ovanliga.

Det kan kanske tyckas konstigt att mer IT-aktivitet långt bort från datacentren innebär att datacentrens kapacitet och driftsäkerhet måste förstärkas. Men utan tillförlitliga knutpunkter i form av datacenter kommer den distribuerade teknikanvändning som är en följd av distansarbetestrenden att fungera sämre och vara mer osäker. 

– Det handlar inte bara om fler servrar för beräkning, fler diskar för lagring av data och större switchar för kommunikation via nätverk och internet. Kraftfullare och mer tillförlitliga lösningar för elförsörjning och stabila lösningar för kylning är lika viktiga säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv. 

Förutom traditionella stora datacenter blir det allt vanligare med nya, ofta mindre, anläggningar som byggs ute i kanten av nätverken (det som brukar kallas för edge computing). De knyter samman användare och centrala datacenter. Det ställs ofta speciella krav på den här typen av anläggningar, till exempel på grund av utrymmesbrist. Vertiv som är en ledande leverantör av utrustning för datacenter märker av det här på flera sätt: 

– Många nya datacenter som blir knutpunkter för nätverkstrafik kommer att köras på full kapacitet. All värme som genereras på grund av detta ställer stora krav på kylning, säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv.

Det ökade trycket på datacenter är bara ett exempel på indirekta följder vad gäller krav på utrustning till datacenter i pandemins svallvågor. Men den är viktig att ha i bakhuvudet när man planerar nästa års budget. 

Mer information om Vertivs Edge lösningar

Om Vertiv 

Fakta

Vertiv är en ledande leverantör av hårdvara, mjukvara, analyser och tjänster för datacenter. Sortimentet innefattar produkter för energiförsörjning, kylning och IT-infrastruktur, samt tjänster för allt från molnet till ytterkanterna av nätverken. Fokus ligger förutom på kostnadseffektivitet på tillgänglighet och hållbarhet. Vertivs huvudkontor ligger i Columbus, i Ohio i USA. Företaget har cirka 20 000 anställda och bedriver verksamhet i fler än 130 länder däribland Sverige.

 

Mer från Vertiv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vertiv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?