1515

Stockholmsbörsen: Atlas Copco i fokus

Stockholmsbörsen steg med 0,5 procent under kvartalets sista handelsdag. Atlas Copcoaktien sköt ordentlig fart vid lunch på rykten om att bolaget står inför en snar försäljning av hyrverksamheten Rental.

SKF gick andra vägen efter att den amerikanska konkurrenten Timken vinstvarnat.

Klockan 13.25 hade OMXS30 stigit med 0,5 procent till 1.044,1. DJ Stoxx 50 noterades samtidigt upp 0,1 procent.

"Det mesta faller på plats. Bolagsvärderingarna är fortfarande attraktiva samtidigt som vinsterna vuxit än snabbare. USA-börsen ger även fortsatt styrka", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30 befinner sig endast drygt 1 procent från de nivåer som många tekniska analytiker sedan flera månader angett som ett viktigt mål och motståndsnivå för OMXS30.

Fredagen är sista dag i kvartalet.

"Frågan är om kurserna kommer att köras upp eller ned under den sista timmens handel", säger en mäklare och syftar på att fonder och förvaltare har ett intresse av att visa upp ett så bra resultat som möjligt i böckerna.

Atlas Copco steg på fredagen på rykten och spekulationer om att en försäljning av divisionen Rental är nära förstående, säger analytiker och mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.
"Det är något på gång. Det kommer att ske snart", säger en mäklare.

A-aktien var vid lunchtid upp med 8,50 kronor, eller 4,2 procent, till 195,50 kronor under stor omsättning.

I förra veckan sade Atlas Copcos vd Gunnar Brock i en tv-intervju att bedömningen om att en försäljning av Rental kan vara i hamn under tredje kvartalet ligger fast.

"På marknaden finns olika uppfattningar om huruvida det kommer att bli en affär överhuvudtaget. En del tror att affären, i likhet med Securitas tilltänkta försäljning av Loomis Cash Handling, inte blir av. Eftersom det finns många som inte tror på en affär kommer kursen att stiga betydligt om den verkligen blir av", säger en mäklare.

SKF:s amerikanske konkurrent Timken vinstvarnade med hänvisning till den vikande efterfrågan på den amerikanska fordonsmarknaden. SKF sjönk med 25 öre till 107,75.

På första noteringsdagen för de avknoppade Securitasdöttrarna Securitas Direct och Securitas Systems var intresset stort för aktierna som lade sig högt i omsättningslistan. Direct noterades till 17,80 medan Systems handlades till 25,00 kronor. Mamma Securitas tappade dock 50 öre till till 93,00.

I förhandeln som administrerats av Enskilda stängde Securitas Systems på torsdagen till 23 kronor och Securitas Direct på 16 kronor, vilket var i linje med den så kallad fastkurs för respektive bolag som räknats fram av OMX.

Efter börsens stängning på torsdagen publicerade Nyhetsbyrån Direkt en intervju med Securitas Directs vd Dick Seger där han säger att företaget siktar på att nå 8 procents rörelsemarginal 2008. Det är en bra bit under vad analytikerna räknat med så här långt samtidigt som bolaget självt inte ser det som någon guidning nedåt.

"Vårt mål är att nå 8 procent, men det får bli först 2008", säger Securitas Directs vd Dick Seger till Nyhetsbyrån Direkt.

"Visserligen är det helt unikt att vinstvarna dagen före en notering, men samtidigt var det bra för bolaget att detta inte kom ut under pågående handel", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

De tre brittiska hedgefonderna Richmond Capital, Kairos Investment Management och Parvus Asset Management håller på att koppla ett grepp om makten i Eniro. De tre hedgefonderna har strax under 5 procent i Eniro vardera, rapporterade Affärsvärlden under torsdagen. Aktien var vinnare i OMXS30 under fredagen och steg med 1 krona till 90,25.

Intresset i Europa var stort för teleoperatörer. Neuf Cegetel kan bli värderat till mer än 4 miljarder euro vid dess börsintroduktion, enligt tidningen La Tribune. Telia Sonera steg med 1,3 procent till 47,10.


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?