1515

Räntor och valutor: Räntor öppnar nedåt

Europaräntorna sjönk svagt i den inledande handeln på fredagen. Svenska obligationer ställdes ned 1-2 punkter, med den tioåriga räntan ned 2 punkter till 3,62 procent.

Den tyska detaljhandelsförsäljningen steg 1,0 procent i årstakt i augusti, väntat var -0,3 procent enligt Bloomberg News prognosenkät. Samtidigt reviderades julisiffran ned till -0,3 procent från oförändrad försäljning.

På Europaagendan står konfidensindikator och snabb-KPI för september. Inflationen väntas enligt Bloomberg News prognosenkät ha dämpats till 1,9 procent i september från 2,3 procent i augusti.

Blir utfallet som väntat skulle det vara första gången sedan mars 2004 som inflationen ligger under 2 procent. ECB:s mål är att inflationen ska ligga "nära" 2 procent.

En analytiker säger att risken för KPI klart ligger på nedsidan efter indikatorer från vissa euroländer, men även om inflationen kommer in under förväntningarna ändrar det inte uppfattningen att ECB vill fortsätta höja.

"Det som kan bli konsekvensen blir väl att marknaden helt tar bort möjligheten av ett det blir en höjning med 50 punkter i nästa vecka, men vi tror att nedgången (i KPI) är tillfällig och det ändrar inte uppfattningen att de kommer att fortsätta höja", säger analytikern, och tillägger att signalerna från ECB varit rätt hökaktiga.

Samtliga 24 bedömare i Bloomberg News prognosenkät väntar sig att ECB höjer styrräntan med 25 punkter till 3,25 procent vid rådsmötet i nästa vecka, men meningarna är delade om hur långt ECB ska gå i räntehöjningarna in på nästa år.

Tonläget från ECB den senaste tiden har samtidigt varit hökaktigt. Rådsledamoten Axel Weber sade till exempel i onsdags att nedgången i oljepriserna kommer att lätta på utsikterna för konsumentpriserna men att ECB måste visa "stark" vaksamhet mot inflationen, som han spådde kommer att fortsätta ligga över 2 procent.

Standard & Poors skrev i en analys på torsdagen att de väntar sig att ECB höjer två gånger till i år till 3,50 procent, och sedan ytterligare en gång till 3,75 procent tidigt nästa år. De delar inte ECB:s "pessmistiska syn" på inflationen och väntar sig en "gradvis dämpning" i euroområdets tillväxt nästa år. Tillväxten i euroområdet har letts av investeringarna och inbromsningen ska inte ses som ett "allvarligt bakslag" utan som ett "nödvändigt steg mot en mer balanserad långsiktig expansion", enligt Standard & Poors.

USA-räntorna har fallit tillbaka något, med den tvååriga statsobligationen ned 1 punkt till 4,61 procent, jämfört med svensk stängning på torsdagen. En emission av femåriga statsobligationer mötte bra intresse, men bedömare talar mer om "windowdressing", där placerare agerar utifrån avsikterna att det ska se snyggt ut i böckerna inför kvartalsskiftet.

En del bedömare talar också om att det i nuläget är svårt att dra ned räntorna ytterligare om det inte kommer data som stärker förväntningarna om att Fed ska börja sänka räntan. Fed funds-terminerna indikerar för närvarande en sannolikhet på cirka 34 procent för att Fed har sänkt räntan till 5,00 procent vid utgången av januari.

Edward Lazear, chef för Vita husets ekonomiska rådgivare, gav på torsdagen en positiv bild av den amerikanska ekonomin som han väntar sig ska öka i en "robust takt" under 2007 och därefter. Han konstaterade dock att bostadmarknaden är en "svag punkt" i ekonomin och att inbromsningen där väntas tynga tillväxten under tredje kvartalet.

Från USA kommer på fredagen privata inkomster och privat konsumtion, som väntas ha stigit 0,3 respektive 0,2 procent. Det av Fed bevakade prismåttet kärn-PCE väntas ha ökat med 0,2 procent i augusti, upp från 0,1 procent i juli, och med en årstakt på oförändrade 2,4 procent.

Definitiva Michiganindex för september väntas ha gått upp till 85,0 från preliminära 84,4 och 82,0 i augusti, medan Chicago inköpschefsindex spås ha sjunkit till 55,7 från 57,1 i augusti.

Vad gäller Chicago inköpschefsindex noterar Bear Stearns i ett kundbrev att det varit en splittrad bild där New York Empire index visade på ökad aktivitet medan Philadelphia Fed index sjönk brant. Chicago-index har visserligen legat något högre än andra indikatorer på tillverkningsindustrin, men kan å andra sidan påverkas av svackan i bilindustrin, och Bear Stearns tror på en nedgång till 56,0 i september.

Japanska räntor steg några punkter över hela linjen på fredagen. Statistik över industriproduktion, KPI och arbetslöshet tydde på en fortsatt uppgång i ekonomin, och fokus ligger närmast på Tankanrapporten på måndag, med bäring på Bank of Japans strategival i närtid. Tankanförväntningarna ligger på en liten nedgång inom tillverkningsindustrin medan tjänsteföretagen väntas ha en oförändrad uppfattning om konjunkturläget.

Nettoförändringarna på valutamarknaden är små, med en liten dollarförstärkning mot såväl euro som yen. Kronans förändringar är också marginella från torsdagen.

Noteras kan att den kinesiska yuanen försvagades mot dollarn på fredagen, från 7:8965 till 7:9090, efter att ha stärkts tre dagar i rad. Analytiker tror att yuanen har fått stöd på spekulationer om att Kina vill belöna finansminister Henry Paulsons betoning av dialog framför konfrontation, men att Kina heller inte vill se en enkelriktad rörelse som lockar till spekulation.

USA-senatorerna Charles Schumer och Lindsey Graham uppgav på torsdagen att de släpper förslaget om att införa strafftullar på 27,5 procent mot kinesiska varor. Detta efter påtryckningar från bland annat president George W Bush om att förslaget riskerar att provocera fram motåtgärder från Kina och förstöra dialogen med landet.

Senatorerna sade dock samtidigt att de ska gå vidare med andra verkningsfulla åtgärder nästa år för att behålla trycket på Kina att fortsätta tillåta yuanförstärkning, men utan att utveckla vad det rör sig om.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?