1515

Räntor & valutor: Dollarn starkare

Rörelserna var små på valutamarknaderna både i Europa och internationellt och dollarn stärktes mot euron. Kronan försvagades mot både dollarn och euron.

Svenska marknadsräntor var stabila i den inledande handeln på onsdagen och den svenska tioåriga statsobligationen noterades till oförändrade 3,60 procent.

Först ut på den svenska agendan var Riksgäldens nya riktlinjer för förvaltningen av statsskulden. Riksgälden föreslog att riktvärdet för valutaskulden förblir oförändrat på 15 procent av totala statsskulden, och vill också fortsätta med en amorteringstakt på 25 miljarder kronor per år, med ett avvikelseintervall på +-15 miljarder kronor.

Klockan halv tio kommer Konjunkturinstitutets barometer samt hushållens inköpsplaner. Nordeas chefekonom Jörgen Appelgren skriver i en marknadskommentar att barometern troligtvis visar på fortsatt styrka men att där finns faktorer som väger emot den underliggande styrkan, till exempel tydligare tecken på inbromsning i USA.

Vidare spår han att hushållens optimism kan tillta något på grund av den nya regeringen, lägre oljepriser och starkare sysselsättning.

Vidare kommer Riksbankens finansmarknadsstatistik, som väntas visa på en fortsatt hög utlåning till hushållen.

På den svenska agendan står också Riksbankschefen Stefan Ingves, som ska tala om den ekonomiska politiken i Sverige och Finland. Han väntas inte ge några penningpolitiska signaler.

För Nordens del, lämnar Norges Bank räntebesked. Ekonomerna är eniga om att Norges Bank kommer att hålla räntan oförändrad. Det finns heller inte skäl att förvänta sig nya signaler om ränteförändringar förrän i november i samband med den nya inflationsrapporten. Det visar TDN Finans enkät bland tio ekonomer.

För europeisk del kommer penningmängden, M3, för EMU- området för augusti månad samt brittisk definitiv BNP för 2 kv. Ökningstakten i den förstnämnda väntas fortsätta minska något.

De europeiska marknadsräntorna pekade svagt uppåt i morgonhandeln med den tyska tioåriga statsobligationen på 3,67 procent, dock oförändrat från tisdagen.

USA-räntorna visade små rörelser och låg kvar på de högre nivåerna från tisdagen. Räntan på den tioåriga statsobligationen noterades till 4,58 procent, upp 1 punkt från tisdagen.

Enligt analytiker blickar många framåt mot dagens statistikskörd i form av order varaktiga varor augusti samt försäljning nya hem augusti.

"Försäljningen av nya hem bekräftar troligtvis avmattningen i USA-ekonomin", säger en svensk analytiker. Han tillägger att den senaste tiden har tecken på avmattning även skönjts på den amerikanska arbetsmarknaden och därför bör Federal Reserve vara färdiga med sina räntehöjningar.

"Intressant var också att inflationsförväntningarna i gårdagens konsumentförtroenderapport var de lägste sedan i mars. Det gör det lättare för Fed att börja sänka räntan nästa år", säger analytikern.

Efter svensk stängning talar Fed-ledamöterna Randall Kroszner, som ska tala om produktivitet, och Fed-ledamoten (icke röstande) Thomas Hoenig, som ska tala om penningpolitik och de ekonomiska utsikterna.

På valutamarknaden tappade kronan mark mot både euron och dollarn. Rörelsen hänförs av en analytiker främst till dollarförstärkningen mot euron, som spiller över på kronan.

"Vi såg kronan försvagas redan igår eftermiddag. Det finns risk för att det kan fortsätta", säger analytikern. Han tillägger att den information som Riksgälden släppte på morgonen inte har någon nämnvärd påverkan på kronan då de inte föreslog några förändringar för valutaamorteringen.

Analytikern säger att eftersom USA-räntorna fortsatt är högre än i Europa och andra delar av världen, drar USA mycket kapital till sig och det ger stöd åt dollarn.

"Och så kom konsumentförtroendesiffran in starkare än väntat. Det stärkte dollarn och nu spinner vi vidare på det", säger han.

På morgonen handlades euro/dollar på 1:267, jämfört med strax under 1:27 tidigare i den asiatiska handeln.

Yuanen klättrade till den högsta nivån uppmätt sedan 2005, till 7:9026, mot dollarn efter mötet mellan USA:s finansminister Henry Paulson och senatorerna Charles Schumer och Lindsey Graham. Yuanen fick stöd av att det efter mötet ännu inte är klart om en lag om strafftullar mot kinesiska varor ska tas upp i senaten.

onsdag kl 9.05 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 7:3447 (7:3303) SSV mar 2,78 (2,78)
EUR/SEK 9:3147 (9:2907) SO 1050 3,60 (3,60)
EUR/USD 1:2681 (1:2673) Räntegap/ty -7 (-7)
US obl 10y 4,58 (4,57) Tysk obl 10y 3,67 (3,67)


Innehåll från SamsungAnnons

Hitta den perfekta monitorn för kontors- och hemmaarbetet

Hur framtidens arbetsplats kommer se ut är svårt att säga säkert, men en sak som är säker är att den förändrats markant under det senaste året. Många arbetar hemifrån och även kontoret har omdefinierats. För att tillgodose de nya behoven erbjuder Samsung i dag monitorer för både kontoret och hemmaarbetet – så här funkar de. 

Just bildskärmar har blivit en extremt eftertraktad produkt under året då många har jobbat mer hemifrån, en produktkategori som Samsung är en av de marknadsledande inom. De erbjuder i dag en stor bredd av monitorer för alla behov men framförallt för den moderna kontorsarbetsplatsen och för hemmaarbete. 

– Den moderna kontorsarbetsplatsen ska vara ren och snygg, utan en massa prylar, så att det är lätt att komma igång fokusera på arbetet. Därför erbjuder vi monitorer som är designade i en välvd form, i ett så kallat Ultra Wide format. Med en sådan skärm slipper du ha två fysiska bildskärmar, och då även den störande skarven mellan skärmarna, säger John Hedendahl, Produktchef för Desktop Monitors på Samsung. 

Effektivt gränssnitt möjliggör hybrid arbetsplats 

En annan stor fördel med skärmarna är det universella gränssnittet USB Type-C där man med endast en kabel får laddning, bild och data från sin bärbara dator. 

– Genom att endast ha en kabel bidrar man till ett snyggt och stilrent skrivbord samtidigt som det går snabbt att komma igång med arbetet. Det här möjliggör även ett öppet kontorslandskap där personalen kanske inte alltid är på plats på kontoret och därför inte har en avsedd plats, förklarar John Hedendahl. 

Jobba ergonomisk och effektivt 

Att sitta krummad över en laptop är inte optimalt för kroppen och därför väljer fler att jobba med en monitor. För att bidra till en ytterligare bättre ergonomi på moderna kontorsarbetsplatsen har Samsuns monitorer justerbara stativ i både höjd och sidled. De värnar även om våra ögon med monitorernas inbyggda funktion som reducerar skadligt blåljus samt är flimmerfria. 

Lös vardagspusslet – med Smart Monitor 

Morgondagens arbetsplats kan för många även fortsättningsvis vara hemmet. Därför har Samsung lanserat deras Smart Monitor – en monitor som inte bara är lämplig för arbete utan för att titta på film och serier, spela tv-spel eller bara surfa på. 

– Det här är en skärm som hela familjen kan använda sig av. Den har smartfunktioner precis som en smart-tv med olika inbyggda applikationer, och man kan även koppla sin tv-spelskonsol till den. Den är en perfekt lösning om man bor på en mindre yta där det är svårt att få plats med både TV och arbetsplats, och löser helt enkelt vardagspusslet, säger John Hedendahl. 

Det är även möjligt att jobba fjärrstyrt i molnet på skärmen tack vare inbyggda applikationer som till exempel Microsoft 365, och man behöver alltså inte koppla sin bärbara dator till skärmen. Med funktionen DeX går det dessutom att trådlöst koppla upp en Dex-kompatibel Smartphone till skärmen för att underlätta arbetet. 

– Säg att du har massa mejl att svara på i mobilen, men vill att de ska gå snabbare att svara på. Då kan du koppla mobilen till monitorn och skriva dina mejl på ditt anslutna tangentbord istället, säger John Hedendahl och fortsätter:

– Genom att använda sig av Smart Monitor på hemmaplan får du en effektiv arbetsplats men även en plattform för hela familjen. 

Om Samsung 

Samsung inspirerar och bidrar till utveckling genom att skapa teknisk innovation som tar fram produkter och design som syftar till att berika samhället och människors liv. I Norden erbjuder Samsung alla skärmar du behöver för att skapa en modern arbetsplats. Allt från den senaste LED-tekniken som möjliggör gränslöst stora skärmar med hög bildkvalitet, till interaktiva touch skärmar för engagerande möten samt informationsskärmar för både utomhus- och inomhusmiljö. Flera av Samsungs monitorer har olika miljöcertifieringar och ergonomicertifieringar, som TCO, EPEAT och Energy star. Du kan läsa mer om respektive certifiering här: TCO, EPEAT, Energy star

Läs mer om Smart Monitorn för hemmaarbetet här 

Läs mer om monitorer för moderna arbetsplatsen här 

LÄNKAR: 

TCO 

EPEAT 

Energy star 

Smart Monitor 

Monitor modern arbetsplats

Mer från Samsung

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Samsung och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?