1515

Börsyra efter USA-rally

Stockholmsbörsen rivstartade på onsdagen efter att Hennes & Mauritz levererat siffror klart över förväntan. Scania bidrog till uppgången efter de senaste vändningarna i den potentiella MAN-affären.

Runt klockan 10.30 noterades OMXS30 till 1.039,0, motsvarande en uppgång med 1,3 procent. DJ Stoxx 50 visade samtidigt en uppgång med 0,5 procent.

De europeiska uppgångar grundlades i USA på tisdagen där Dow Jones började närma sig all-time-high. Statistik som indikerade optimism bland hushållen låg bakom det goda humöret.

Hennes & Mauritz rapport var bättre än vad analytikernas förhandstips på de flesta punkter och aktien steg 14 kronor eller 4,8 procent till 306 kronor, vilket är årshögsta.

Bolagets vinst om 3.768 miljoner kronor efter finansiella poster var nästan 200 miljoner bättre än konsensus. Augustiförsäljningen var klart bättre än väntat, men det är primärt bolaget bruttomarginal som hyllas av analytikerna.

"Den underliggande bruttomarginaltrenden på 0,7 procentenheter är väldigt stark och vi tror att den kommer att fortsätta. Tittar man på marknadens estimat hittills så tror jag att vi se en ordentlig justering av vinst per aktie i alla fall för nästa år (2006/2007)", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

En annan analytiker framhåller även klädjättens trimmade inköpsarbete.

H&M:s rapport fick även fart på sektorkollegorna. Kappahl steg 1:50 kronor till 52. Lindex och Wedins hade också uppångar klart över snittet.

Scanias A-aktie avancerade 20 kronor till 452. Bolagets vd Leif Östling har enligt Dagens Industri vid ett investerarmöte sagt att det skulle finnas logik vid en affär med MAN. Samtidigt skriver Financial Times att MAN är flexibel när det gäller prissättningen för A- respektive B-aktierna.

Scanias B-aktie var tredje mest omsatta, efter H&M och Ericsson, när den steg 2,5 procent.

Tisdagens vinnare, gruvbolagen, förlängde den uppåtgående trenden. Lundin Mining steg 11 kronor till 199 och Boliden hängde på. Sektorn var vinnare även ute i Europa, precis som under gårdagen.

Active Biotech handlades först ned men återhämtade sig något och betalades strax efter klockan 10 till 83:50 kr, en nedgång med 50 öre. Bolaget har licensierat ut substansen laquinimod till Teva Pharmaceuticals som på tisdagen hade FoU- dag. Beskeden där stärker analyshuset Redeyes syn att laquinimod kan komma att bli en av de första ms-medicinerna på marknaden som tas i tablettform.

Nokia presenterade ett antal nya mobilmodeller i New York på tisdagen. Den mest avancerade, Nokia N95, har en kamera på 5 megapixel och GPS-mottagare och kommer att säljas för 550 euro. Aktien orkade emellertid inte riktigt följa index och steg 1,0 procent. Ericsson steg 20 öre till 25:60 kronor.

Atlas Copcos A-aktie låg återigen högt i omsättningsligan när den steg 4:50 kronor till 188:50.

Förlorarna var inte helt lätt att hitta i den breda uppgången. Astra Zeneca och Tele2 låg på små minus. Telia Sonera låg precis under nollstrecket.


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?