1515

Räntor & valutor: Statistik stärker kronan

Marknadsräntorna steg i förmiddagshandeln, både i Europa och i USA. Kronan stärktes mot både euron och dollarn efter PPI-statistiken.

På morgonen presenterade SCB producentpriserna för augusti månad. De steg 0,8 procent i augusti, jämfört med månaden före, och ökade 3,9 procent jämfört med samma månad föregående år. Enlig SME Direkts prognosenkät väntades PPI stiga med 0,1 procent jämfört med i augusti och stiga med 3,3 procent jämfört med augusti 2005.

Svenska marknadsräntor steg någon punkt och kronan stärktes efter PPI-siffrorna.

"Marknaden tog sikte på headlinesiffran, och handlade ner räntorna och handlade upp kronan initialt men komponenterna var snarast inflationsvänliga", säger en svensk analytiker.

SEB Merchant Banking konstaterar i en marknadskommentar att PPI var betydligt högre än väntat på grund av högre priser inom trä och metaller. Samtidigt är priserna på inhemska konsumtionsvaror fortsatt återhållsamma och därför påverkar sannolikt inte PPI-utfallet KPI, enligt banken.

En annan svensk analytiker betecknar datan som "bra" och säger att pristrycket på konsumtionsvaror, exempelvis kläder, har sjunkit.

"Jag tycker det var bra data, även om huvudsiffran var något högre än väntat. Vi ser att pristrycket har avtagit avsevärt, på till exempel kläder. Ur inflationssynpunkt är det bra data", säger analytikern.

I förmiddagshandeln handlades svenska marknadsräntor upp 2-4 punkter, jämfört med måndagens svenska stängning, med den tioåriga statsobligationen upp 2 punkter på 3,62 procent.

Ränterörelsen hänförs av analytikern främst till en naturlig reaktion på rörelsen nedåt de senaste dagarna, även om PPI också hjälpte till.

"Räntorna har gått ned kraftfullt, det är bara normalt att det tar stopp nu. Vi ligger också nära tekniska stödnivåer", säger han.

Europaräntorna steg 1-2 punkter initialt på publiceringen av det viktiga IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland. Indexet sjönk mindre än väntat, till 104,9 i september, jämfört med oreviderade 105,0 föregående månad. Analytiker hade räknat med att indexet skulle sjunka till 104,4 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Index över förväntningarna om framtiden sjönk till 98,9 från reviderade 101,4 månaden före (101,5), väntat var en nedgång till 100,5. Index över det aktuella läget steg till 111,3 från reviderade 108,7 (108,6), väntat var 108,4.

En av de svenska analytikerna konstaterar att indexet är "spretigt" och att det är lite märkligt att förväntningarna om det aktuella läget fortsätter att vara starkt när det framåtblickande varit svagare den senaste tiden.

Enligt IFO visar resultatet av septembermätningen en fortsatt "robust" utveckling i den tyska ekonomin, men ekonomen Gernot Nerb konstaterade att den inhemska ekonomin dämpar utsikterna för näringslivet. Det är främst oro för momshöjningen vid årsskiftet som ligger bakom de svagare utsikterna.

I förmiddagshandeln pekade de europeiska marknadsräntorna fortsatt upp och den tyska tioåriga statsobligationen noterades till 3,68 procent, upp 2 punkter.

USA-räntorna steg också på förmiddagen, inför eftermiddagens rapport över de amerikanska hushållens konfidensindikator, för september månad. Analytikernas förväntningar pekar mot ett index på 103,0 i september, upp från 99,6 föregående månad, enligt Bloomberg News snittprognos.

"Ekonomin är inte på väg utför stupet. Marknaden ligger lite före sig självt", säger Selena Ling, på Oversea-Chinese Banking Corp, till Bloomberg News.

Räntan på den amerikanska tioåringen stod i 4,57 procent, upp 3 punkter från måndagens svenska stängning.

På valutamarknaden stärktes kronan efter PPI- statistiken, med runt 2 öre mot både dollarn och euron. Mot dollarn tappade kronan igen i förmiddagshandeln men stärktes ytterligare mot euron. En analytiker säger att försvagningen mot euron gått fort och att den inte riktigt stöds av fundamenta. Troligtvis kommer kronan att bibehålla lite styrka mot euron nu.

"Ett rimligt värde för kronan, med avstamp i penningpolitiken och reala ränteläget, är att kronan ligger 10 öre för högt mot euron", säger analytikern.

Vid 11.30-tiden kostade en euro runt 9:27, 2 öre mindre än vid måndagens stängning. Samtidigt kostade en dollar drygt 7:29, cirka 1 öre mer än dagen före.

Euro/dollar handlades på drygt 1:272, jämfört med knappt 1:277 på måndagen.

tisdag kl 11.25 (måndag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 7:2928 (7:2842) SSV mar 2,78 (2,78)
EUR/SEK 9:2759 (9:2994) SO 1050 3,62 (3,60)
EUR/USD 1:2719 (1:2766) Räntegap/ty -6 (-6)
US obl 10y 4,57 (4,54) Tysk obl 10y 3,68 (3,66)


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?