1515

Stockholmsbörsen: USA tvingar börsen på knä

Oro för tillväxten i den amerikanska ekonomin och för att aktiekurserna på många håll drivits upp för högt fick Stockholmsbörsen att vända ned på fredagen. Vid lunchtid hade index backat 1 procent.

"Frågan man kan ställa sig är om Fed tagit i för mycket vad gäller räntehöjningar när ekonomin inte växer. Det handlar också med överdrivna uppgångar i vissa aktier till följd av budspekulationer. Det handlar dock inte om någon risk för en krasch", kommenterar en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30-index tappade 1,1 procent till 1.029,06.

Det var lite surare i Stockholm och i Frankfurt än på de övriga europeiska börserna, och skogen var den bransch som presterade sämst. Dow Jones Stoxx 50 index tappade 1,0 procent.

Svenska räntor fortsatte ytterligare ned under fredagens förmiddagshandel, efter att ha ställts ned ordentligt redan på morgonen. Nedgången bottnade i lägre utlandsräntor efter en mycket svag rapport om stämningsläget i den amerikanska tillverkningsindustrin på torsdagskvällen.

Credit Suisse har höjt riktkursen för Telia Sonera till 47 kronor men aktien följde med börsen nedåt och sjönk 50 öre till 46,40 kronor.

Ericsson, ned 10 öre till 25,20 kronor, ska uppgradera Deutsche Telekoms bredband- och fastnätsenhet T-Coms optiska nät i Tyskland.

Volvos lastbilsleveranser i augusti ökade med 3 procent men aktien sjönk likväl 6 kronor till 425,50.

Flera bioteknikaktier vände ned efter flera dagars uppgång. Karo Bio tappade 5 procent, Artimplant sjönk 3 procent och Biogaia handlades 2,2 procent lägre. Oxigene gick däremot mot strömmen med hjälp av en artikel i den ansedda tidskriften Science om bolagets tidiga forskning.

Autoliv handlades med näsan knappt över vattenytan, upp 0,4 procent. Autoliv har fått ett kontrakt för utveckling och leverans av en ny och billigare teknik för krockkuddar.

En svag uppgång kunde även Bilia prestera med hjälp av en artikel i Dagens Industri som pekar ut bolaget som en av vinnarna på alliansens nya skatteregler.

Bland de mest omsatta fanns förutom Ericsson och Volvo även H&M som tappade 2 kronor till 294 och Astra Zeneca som gick ned 3,50 kronor till 456,50.


Innehåll från Nimway från SonyAnnons

Intuitiv FM-lösning från Sony effektiviserar arbetsplatsen

I takt med att fler och fler återvänder till kontorsarbete i olika former blir det allt viktigare att ha flexibla och tillgängliga FM-assistentverktyg på plats. Sonys FM-lösning Nimway erbjuder information, bokning och översikt av mötes- och arbetsytor, vilket också förenklar social distansiering.

– Nimway ger ökad flexibilitet och effektivitet och sparar därmed både tid och pengar, berättar affärsområdeschef Lars-Gunnar Lundgren på Nimway från Sony.

Behovet av flexibla FM-lösningar har under det senaste årets pandemi varit större än någonsin och de flesta är överens om att efterfrågan bara kommer att öka då de så kallade hybridkontoren blir allt mer populära. Detta ställer dock höga krav på de verktyg som används.

– Nimway är en komplett lösning för den moderna arbetsplatsen. Den fungerar som din personliga assistent under hela arbetsdagen och eliminerar många annars tidskrävande arbetsuppgifter, såsom att hitta vägen till mötesrum, hitta kollegor eller hitta ett ledigt skrivbord, säger Lars-Gunnar.

Nimway vidareutvecklas kontinuerligt och utgör idag en avancerad helhetslösning. Nimway tillhandahåller också nödvändig hårdvara, såsom sensorer i mötesrum och under skrivbord eller skärmar utanför. 

– Nimway utgår från mobilappar för Android och iOS, rumspaneler och digitala planritningar. Det kan anslutas till alla standardkalendersystem, till exempel Office 365, Exchange och Google Suite. 

Kräver ingen träning

Denna flexibilitet i kombination med verktygets omfattande funktionsutbud har resulterat i att Nimway utvecklats till en världsledande tjänst i ett kraftigt växande segment. Genom sitt intuitiva och smidiga gränssnitt och smarta digitala funktioner förenklar Nimway de flesta logistiska utmaningar på kontoret. 

Anpassar kontoret till dina anställda, inte tvärtom

Nimway handlar om att hjälpa företag att anpassa arbetsplatsen till sina anställda, inte tvärtom. Att spendera mindre tid på meta-arbete (jobb man gör innan man kan börja jobba) innebär att anställda har mer tid och energi att spendera på det produktiva, kreativa arbetet som verkligen ger mervärde till verksamheten. De upplever mindre frustration, spontana möten ökar, liksom möjligheterna till mer korspollinering mellan avdelningar. På många sätt bidrar Nimway till en bättre atmosfär på jobbet. Och det bidrar till bättre business.

– När du väljer Nimway hanterar vi allt från installation till justeringar, driftsättning, övervakning och support. Systemet kräver minimal förvaltning och användarna behöver därför ingen som helst träning; man bara laddar ner appen och kör igång, avslutar Lars-Gunnar.

Läs mer om Nimway här 

 

Mer från Nimway från Sony

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimway från Sony och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?