1515

Asienbörser: Bred uppgång med export i täten

Börserna i Asien inledde veckan med exportledd uppgång efter fredagens inflationsstatistik, som lättade på räntehöjningsoron. Tokyobörsen var stängd på grund av nationell helgdag då landet observerar respekt för de gamla.

"Just nu är den stora frågan för marknaden vad Fed kommer att besluta när centralbanken sammanträder 20 september. Lägre inflation innebär mindre press på dem att höja", sade Kim Hyung Chan, fondförvaltare på KTB Asset Management i Seoul, till Bloomberg News.

Samsung Electronics steg 2,9 procent. Bolagets vd spår att försäljningen av minneskretsar för spel kommer att överstiga 1.000 miljarder won, motsvarande 1,04 miljarder dollar, för första gången i år.

Taiwan Semiconductor handlades upp 1,5 procent medan Chartered Semiconductor gick mot strömmen och sjönk 0,8 procent.

Bland andra stora exportbolag steg Hon Hai Precision och Creative Technology 3,4 respektive 2 procent medan Hyundai Motor var upp 1,5 procent och Li & Fung noterades 1,6 procent högre.

Oljeaktierna steg sedan priset på råolja ökat. Cnooc var upp 1,1 procent och SK Corp steg 1 procent.

På metallmarknaderna steg kopparterminen i Shanghai och guld handlades också upp i vad handlare kallade en kortsiktig teknisk rekyl.

Jiangxi Copper steg 1,4 procent.

I Taiwan fick marknaden stöd av lite lugnare stämning i landet efter kampanjen för att avsätta presidenten dämpades något. Ledarna för oppositionen har ställt in planen på att utöka demonstrationerna till andra delar av landet utöver huvudstaden.

"Pengar har kommit tillbaka till marknaden eftersom protesterna var fredliga och förtroendet återvände. Det kommer inte att bli någon storstrejk eller stora demonstrationer", sade Tracy Chen på PCA Securities Investment Trust i Taipei.

I Hongkong var fastighetsbolagen bland vinnarna. Hongkongs centralbank brukar normalt justera räntan i takt med Fed.

Filippinerna lyckades redovisa budgetöverskott för augusti, den fjärde av fem månader nu, och det ledde till ett rally.

"Överskottet är en faktor som lyfter investerarnas förtroende för att regeringen kommer att kunna balansera sin budget", sade James Lago, analyschef på Westlink Global Equities i Manila.


Marknadstemperatur klockan ca 8.10
=======================================
Nikkei 225 stängt
Topix Tokyo stängt
Hongkongs Hang Seng +0,9%
China Shang Composite +0,4%
China Shenz Composite +1,2%
Sydkoreas Kospi +1,0%
Singapores STI +0,7%
Taiwans Taiex +3,0%


Innehåll från FrontnodeAnnons

Med användarupplevelsen i fokus – Frontnode utvecklar den digitala arbetsplatsen

Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.
Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.

Digitaliseringen av samhället ökar i en rasande fart och det senaste året har den accelererat ytterligare när pandemin tvingat många arbetsplatser att bli i princip helt digitala. Men har man rätt IT-lösningar kan den digitala arbetsplatsen vara en stor tillgång. Frontnodes tjänst Digital arbetsplats är en sådan lösning. 

– Vi gör det möjligt för människor att jobba mer produktivt och förenklat oavsett var i världen de befinner sig, säger Mikael Karlsson, Tjänsteansvarig Digital arbetsplats på Frontnode.

Frontnode är en modern tjänsteleverantör av IT-system baserade på Microsofts ekosystem. Sedan första april i år är de en del av InfraCom Group AB. 

Verktyget Digital Arbetsplats är ett komplett automatiserat system där allt ingår: från installation och hantering av olika enheter till säkerhet och uppdatering av den senaste teknologin. Framför allt erbjuder Frontnode en personlig och effektiv support till alla sina kunder.

– Det får aldrig stå still! Max en timme får gå till felsökning – efter det skickar vi ut en ny dator. Det enda kunden behöver göra är att logga in på den nya enheten och då är allt klart; krypterat, säkert och enkelt, säger Malin Lennartsson, Supportansvarig på Frontnode.

Lyckat samarbete med Skogssällskapet

En av Frontnodes många kunder är Skogssällskapet, en stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark. De är totalt 115 medarbetare som arbetar utspritt över hela landet, vilket innebär att de inte är så många på samma ställe. Det medför vissa logistiska problem då resurser inte finns till en lokal IT-support på varje kontor.

– Vår främsta utmaning är att se till att alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, har en IT-infrastruktur som fungerar till en rimlig kostnad. Vi måste ha en automatiserad miljö där användarna kan sköta installering av system själva. Det får vi med Frontnode, säger Stefan Hillerström, IT-ansvarig för Skogssällskapet.

Med hjälp av Digital Arbetsplats har Frontnode hand om Skogssällskapets hela IT-arbetsplats. Medarbetarna beställer hårdvaran, vilken är helt klar för bruk vid leverans, och sedan finns Frontnodes support alltid tillgänglig om något skulle gå fel.

– Frontnodes support är otroligt duktiga och har en personlig, familjär känsla vilket passar Skogssällskapets verksamhet. De ligger verkligen i framkant i det här gebitet – när vi pratas vid har de koll på det mesta och vi kan utbyta tankar och idéer som förbättrar såväl vår som deras verksamhet, säger Stefan.

En bekymmersfri vardag

Medarbetarna på Frontnode drivs av ett genuint teknikintresse, men det finns något som är ännu viktigare: användarupplevelsen. 

– Vi vill skapa en bekymmersfri vardag för kunden, där de kan lägga sin tid på sin verksamhet istället för på tråkiga IT-problem. Kan man öka produktiviteten ett par procent mer om dagen är det värt mycket, både för en själv och för ens business, säger Mikael.

Stefan är inne på samma spår.

– Frontnode ser till att vi kan uppnå våra mål, avslutar han.

Läs mer om tjänsten Digital Arbetsplats här 

Här kan du läsa mer om Skogssällskapet

Om Frontnode

Frontnode AB är en del av InfraCom Group AB, är Microsoft Gold Partner och finns på flera orter i Sverige.

Läs mer på www.frontnode.se

Mer från Frontnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Frontnode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?