1515

Wall Street: Börserna spurtade i mål

De amerikanska börserna sjönk till en början under torsdagen, anförda av detaljhandelsföretagen efter att amerikansk statistik visat sig vara sämre än väntat.

Marknaden återhämtade sig dock i sluthandeln och förlorare blev i stället oljebolagen efter ett sjunkande oljepris.

"Marknaden räknar med att kunna balansera på styv lina, tillväxten ska inte vara för stark för att kunna vara inflationistisk, men samtidigt heller inte för låg för att skada företagsvinsterna. Scenariot kan inträffa, men det är inte särskilt troligt", det sa Vadim Zlotnikov, aktiestrateg på Sanford & Bernstein i New York, enligt Bloomberg News.

Vid stängningsdags hade Dow Jones Industrial Average tappat 0,1 procent till 11.527. S&P 500 sjönk också 0,1 procent medan Nasdaq Composite noterades 0,1 procent högre.

Omsättningen uppgick till 1.402 miljoner aktier på New York-börsen och till 881 miljoner på Nasdaq Composite.

Detaljhandelns försäljning i USA steg 0,2 procent i augusti, jämfört med månaden före.

Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha sjunkit med 0,2 procent från föregående månad, enligt Bloomberg News sammanställning.

Detaljhandeln exklusive bilar steg 0,2 procent, analytikerna hade väntat en ökning med 0,3 procent.

Vid 16-tiden satte ytterligare statistik press på detaljhandeln i form av lager av osålda varor, som visade sig vara sämre än förväntat.

Lagren av osålda varor hos USA:s detaljhandel, grossister och fabriker steg 0,6 procent i juli, att jämföra med förväntade 0,5 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Bland enskilda bolag föll General Electric med 0,2 procent sedan UBS sänkt bolagets aktie till neutral med hänvisning till att vinsttillväxten kan vara utmanande.

Även Boeing fick sänkt rekommendation av UBS, från köp till sälj. Aktien gick ned 1,7 procent.

Bland de mest omsatta bolagen steg Microsoft 1,4 procent medan Ford tappade 1,1 procent. Uppgifter gör gällande att bolaget kommer att köpa ut 75.000 anställa. Ford håller presskonferens på fredagen.

I oljesektorn sjönk Exxon Mobile med 65 cent till 64,71 dollar per aktie.

På räntemarknaden noterades den tioåriga obligationsräntan till 4,79 procent, vilket var 3 punkter högre jämfört med onsdagens slutnotering.

Ericsson handlades oförändrad jämfört med stängningskursen i Stockholm.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?