1515

Wall Street: Billig olja och låga räntor lyfte börsen

De amerikanska börserna steg betydligt på tisdagen. Stöd kom från ett fortsatt fall i oljepriset samt lägre obligationsräntor.

Sett till enskilda aktier var Goldman Sachs och McDonalds viktiga för börsuppgången.

Vid stängning hade Dow Jones Industrial Average stigit med 0,9 procent till 11.499. S&P 500 var upp 1,0 procent och Nasdaq 2,0 procent.

Omsättningen på New York-börsen var 1,79 miljarder aktier och på Nasdaq 2,04 miljarder aktier.

Halvledarindustrin uppgraderades av Credit Suisse och sektorn var därmed en vinnare. Som en del av uppgraderingen höjdes rekommendationen för Applied Materials från "neutral" till "outperform" vilket fick aktien att rusa 6,0 procent.

Andra sektorer som utvecklades starkt var nätverksbolag, mäklare, transport och husbyggare.

Sett till enskilda aktier så var Goldman Sachs en vinnare med en uppgång på 4,8 procent. Investmentbanken redovisade ett resultat per aktie på 3:26 dollar för det tredje kvartalet, klart bättre än väntade 2:97 dollar per aktie.

McDonald's steg med 2,8 procent, aktien nådde därmed sin högsta nivå sedan maj år 2000. Bolaget presenterade försäljningssiffror för augusti som visade en uppgång i försäljningen med sex procent.

På Dow Jones gick Home Depot starkt och steg med 4,6 procent. Näst bäst utveckling inom indexet hade General Motors som steg med 4,4 procent. Det var GM:s högsta notering under de senaste 52 veckorna. Bakom uppgången låg ett lägre oljepris och optimism kring bolagets omorganisationsprogram.

Även konkurrenten Ford utvecklades starkt och handlades på den högsta nivån sedan oktober förra året. Aktien steg med 4,0 procent.

Bristol-Myers Squibbs vd Peter Dolan avgår med omedelbar verkan, vilket fick aktien att stiga 4,0 procent.

Även Hewlett Packard steg efter besked om en stundande omorganisation i ledningen. Bolagets ordförande Patricia Dunn slutar i januari 2007 och ersätts av bolagets vd Mark Hard. Aktien steg med 1,5 procent.

Oljepriset fortsatte backa på tisdagen och vid 22-tiden noterades oktoberterminen på WTI-olja till 63:66 dollar per fat, vilket motsvarade en nedgång på hela 1:95 dollar. Bakom fallet låg International Energy Agencys, IEA, sänkta prognos för den globala oljeefterfrågan.

Sämsta aktie på Dow Jones var Caterpillar som backade med 0,6 procent. Sett till branscher var det oljebolagen som åter hade det tufft, jätten Exxon föll med 0,4 pricent.

Som en följd av bland annat ryktena kring Scania steg den amerikanska lastbilstillverkaren Navistar med 5,7 procent. Med ett börsvärde på knappt 2 miljarder dollar har Navistar och dess division International Trucks vid flera tillfällen under de senaste åren varit föremål för spekulation om ett uppköp från den största börsnoterade amerikanska lastbilstillverkaren, Paccar. Paccar steg med 1,5 procent.

Ericsson stängde 21 öre högre än i Stockholm. Astra Zeneca handlades upp 46 cent.

Den tio-åriga amerikanska obligationsräntan noterades till 4,87 procent.


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?