1515

Vilken börstisdag!

Kurserna på Stockholmsbörsen steg ordentligt på tisdagen. Eftermiddagen blev dramatisk med rusning i Scaniaaktien efter uppgifter om ett bud från tyska Man.

Varken Scania, Man eller Scanias storägare Volkswagen och Investor ville kommentera budryktena. Men Scaniakursen hann rusa med 9,3 procent till 389:50 kronor innan börsen stoppade handeln.

OMXS-index hade vid börsens stängning stigit med 1,8 procent till 326,0 medan OMXS30-index hade gått upp 1,9 procent till 1 011,7.

Kurserna på Stockholmsbörsen steg redan tidigare på dagen trots att marknaden oroades av nyheten om att den amerikanska ambassaden i Damaskus utsatts för en attack. Råoljepriset steg markant.

Ericssonaktien steg med 1,7 procent till 24:40 kronor. Ericsson har fått en order värd 274 miljoner dollar, cirka 2 miljarder kronor. Ericsson ska uppgradera och utvidga pakistanska Warid Telecoms GSM-nätverk.

Nokia meddelade på förmiddagen att bolaget har fått två order från Kina värda tillsammans över 2 miljarder euro. Nokia ska bland annat förse China Mobile med utrustning. Ordervärdet beräknas till 580 miljoner euro. Nokiaaktien steg med 2,5 procent till 143:50 kronor.

Vitvarujätten Electrolux steg med 5,3 procent till 119:50 kronor i relativt stor omsättning. Mäklare kunde inte peka på någon speciell orsak till uppgången.

Gruvjätten Boliden inledde dagen med fortsatt fall. Aktien backade med 1,9 procent till 130:50 kronor. På måndagen föll priserna på guld, koppar och andra metaller kraftigt. Men senare steg Boliden kraftigt på budrykten. Stängningskursen blev 143 kronor, upp 7,5 procent.

Volvo ökade med 1,5 procent till 429 kronor i väntan på nya besked om makten i fordonskoncernen. Riskkapitalisten Christer Gardell och hans Cevian är inte självskrivna för en plats i Volvos valberedning. För att försäkra sig om en plats måste Cevian öka sitt ägande i Volvo.

OMX fortsatte upp 5,1 procent till 135 kronor. Aktien har stigit två handelsdagar i rad på rykten om ett uppköpsbud. Uppgången under den senaste veckan ligger på 18,9 procent.

Ortivus steg med 4,8 procent till 26 kronor efter nyheten om att bolaget tillsammans med Philips Medical System har fått en order på att utrusta sjukhus och ambulanser i Piemonteregionen i Italien.

Forskningsbolaget Karo Bio var upp hela 14,2 procent till 12:90 kronor. Bolaget skriver i ett pressmeddelande att en ny substans som det upptäckt i samarbete med Merck har gått i en så kallad fas I-studie.

I London gick FTSE-index upp med 0,7 procent till 5 891,2 och Parisbörsens CAC-index ökade med 1,3 procent till 5 126,0. I Frankfurt steg DAX-index med 1,1 procent till 5 863,6.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?