1515

Svängigt på New York-börser

Kursutvecklingen på USA-börserna var volatil under måndagen. Indexen sjönk under större delen av handeln, men kurserna vände tillfälligt uppåt när Fed-chefen i St Louis William Poole sagt att ekonomin är robust och att inflationen kommer att avta.

Teknikrelaterade aktier fanns bland vinnarna medan prisnedgången på råvaror bidrog till att pressa olje- och gruvbolag.

Under den sena handeln raderades emellertid uppgången i Dow Jones Industrial ut och indexet stängde i stort sett oförändrat på 11.397. S&P 500 noterades också i stort sett oförändrat medan Nasdaq Composite däremot steg 0,3 procent till 2.173.

Omsättningen uppgick till 1.600 miljoner aktier på New York-börsen och till 1.718 miljoner på Nasdaq Composite.

På råvarumarknaden fortsatte oljepriset att sjunka, med 1,2 procent till 65:46 dollar i New York. Även priset på guld föll, vilket satte press på råvarusektorn. Morgan Stanleys ekonom Stephen Roach menar att den fem år långa uppgången på råvarumarknaden kan ha kommit till ett slut eftersom den globala tillväxten mattas av.

Bland storbolagen gick Exxon ned 2,7 procent och Alcoa sjönk 5,3 procent. Freeport-Mcmoran, som äger en av världens största guldgruvor gick ned 7,5 procent.

Dell backade 2,1 procent. Datajätten skjuter på inlämnandet av sin delårsrapport för andra kvartalet sedan finansinspektionen SEC funnit att det kan ha förekommit felaktigheter tidigare.

Hewlett-Packard pressades inledningsvis av att USA:s justitiedepartement nu ingår i gruppen som undersöker företagets användande av privatspanare för att hitta en nyhetsläcka i bolagsledningen. Aktien stängde dock upp 0,5 procent.

Freescale Semiconductor stärktes drygt 20 procent efter att ha meddelat att bolaget för samtal med parter angående en möjlig affärstransaktion. Enligt Financial Times kan Freescale säljas för över 16 miljarder dollar.

Detaljhandelssektorn var också bland vinnarna efter William Pooles uttalanden om ekonomin. Home Depot steg 1,7 procent.

Genentech sjönk 4,6 procent sedan FDA begärt mer effektivitets- och säkerhetsdata från bolaget angående Avastin. Bolaget har ansökt om godkännande för Avastin som förstahandsbehandling tillsammans med cellgifter mot metastatisk bröstcancer.

På räntemarknaden noterades den tioåriga obligationsräntan till 4,80 procent vid 22.30-tiden, vilket var 3 punkter högre jämfört med fredagens notering.


Innehåll från HologicAnnons

Screeningskuld kan avhjälpas med AI – Hologic tar cancerpreventionen till ny nivå

Vårdskulden efter pandemin omfattar även en screeningskuld. Det gäller inte minst kvinnor där man befarar oupptäckta tumörer och cellförändringar, både vad gäller bröstcancer och livmoderhalscancer. Digitalisering och artificiell intelligens, AI, kan snabba upp screeningverksamheten. Hologic, som är en av de världsledande aktörerna inom populationsscreening – med ett särskilt fokus på kvinnohälsa – kan med modern teknik ta cancerpreventionen till nästa nivå.

När nu situationen efter covid-19-pandemin börjar återgå till det normala står det klart att vårdskulden måste regleras så snart det bara går. Ett exempel är de cancerfall som upptäckts senare eller inte alls då screening för bröstcancer och livmoderhalscancer satts på undantag. Ur ett europeiskt perspektiv har Sverige klarat sig relativt väl. Likväl syns en oroande nedgång i antalet rapporterade cancerfall, något som talar för att ett antal kvinnor bär på ännu oupptäckta tumörer och cellförändringar. Ett sätt att komma ikapp eftersläpningen är att i högre grad tillämpa digital teknik och AI.

– Med AI kan kapaciteten höjas rejält, säger Michael Bronsdijk, General Manager för Hologic i Norden och Benelux.

Läs mer om Hologics kamp mot covid-19 här 

Minimera skadan

Han är övertygad om att innovation inom diagnostik, i synnerhet AI-styrd avbildningsteknik, kan vara ett viktigt verktyg för att komma ikapp och minimera skadan av försenade och uteblivna cancerdiagnoser. Traditionell screening för bröst- och livmoderhalscancer kräver att högt kvalificerade yrkespersoner ska identifiera små, subtila förändringar genom visuell granskning, en process som kan vara svår och tidsödande. Screening med stöd av AI och computer vision, datorseende, kan ge både snabbare och mer korrekta resultat. Vid bröstcancerscreening visar en klinisk studie att AI-stödd avläsning av skiktröntgenbilder tar 13 procent kortare tid än vid konventionell digital mammografi, en tidsbesparing som innebär att radiologer hinner med fler fall per dag.¹

Läs kvinnors överlevnadsberättelser om sin cancer här 

Genom att kombinera digital avbildning med AI vid screening för livmoderhalscancer kan varenda en av de tiotusentals cellerna på ett objektglas analyseras inom loppet av sekunder. De celler som inte uppvisar avvikelser sållas bort och kvar blir det material som är av högst diagnostisk relevans för den cytodiagnostiker eller patolog som ska ställa den slutliga diagnosen. På så vis kan effektiviteten ökas utan att göra avkall på noggrannheten.

AI lindrar konsekvenserna

Hur omfattande eftersläpningen är återstår att fastställa, men Regionala Cancercentrum har visat att antalet rapporterade brösttumörer minskade med 10,7 procent mellan januari och oktober 2020 jämfört med samma period 2019. För cellförändringar i livmoderhals var nedgången 12,9 procent och för fullt utvecklad cancer 4,9 procent. Det finns inget som talar för att cancerfallen faktiskt blivit färre – de har bara inte upptäckts ännu.²

– Vi på Hologic är stolta över att ligga i framkant när det gäller diagnostisk innovation inom digital teknik och AI som kan lindra konsekvenserna av screeningskulden, säger Michael Bronsdijk. 

Fakta:

Michael Bronsdijk, General Manager för Hologic i Norden och Benelux, är övertygad om att AI innebär en snabbare väg ut ur screeningskulden efter pandemin.

1. Dang PA, Freer PE, Humphrey KL, et al. Addition of Tomosynthesis

to Conventional Digital Mammography: Effect on Image Interpretation Time of Screening Examinations. Radiology 2014 Jan; 270(1):49-56

2. RCC i samverkan. Uppskjuten cancervård. Delrapport 3 – Inrapporteringsstatistik canceranmälan till cancerregistret, jämförelse diagnosår 2020 och 2019. Februari 2021. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hologic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?