1515

Räntor och valutor: Kronan stiger på KPI-siffor

Svenska marknadsräntor steg i förmiddagshandeln och följde därmed utlandet. Kronan stärktes på KPI-siffror som kom in ungefär som väntat.

"När KPI kom in i linje med förväntningarna kunde marknaden blåsa faran över för lägre siffror än väntat. Kronan stärktes av att man nu går vidare", säger en analytiker.

Bakgrunden till marknadens oro för ett svagare KPI- utfall byggde främst på att både norska och danska konsumentpriserna kom in lägre än väntat på måndagen, enligt analytikern.

Kronan knaprade in nära 4 öre mot dollarn, till 7:27, och stärktes samtidigt ungefär lika mycket mot euron, efter att SCB publicerat KPI för augusti.

Svenska marknadsräntor steg i förmiddagshandeln, främst som en följd av stigande internationella räntor men kanske även något mer "på marginalen" av KPI-siffrorna, enligt en analytiker. Den svenska tioåriga statsobligationen noterades till 3,75 procent, upp 2 punkter från måndagen.

Konsumentpriserna steg 0,1 procent i augusti jämfört med månaden före, enligt SCB. Jämfört med motsvarande månad 2005 steg KPI 1,6 procent.

Analytikerna hade räknat med att konsumentpriserna skulle vara oförändrade på månadsbasis och stiga med 1,5 procent jämfört med samma månad 2005, enligt SME Direkts prognosgenomsnitt bland nio bedömare.

Mätt som UND1X steg priserna med 0,1 procent i augusti från månaden före och jämfört med ett år tidigare ökade priserna 1,2 procent. Väntat var oförändrade priser respektive en uppgång med just 1,2 procent från augusti 2005.

I inflationsrapporten från juni pekade Riksbankens inflationsbana mot att UND1X-inflationen skulle vara 1,1 procent i augusti.

Samtidigt som SCB presenterade KPI för augusti, kom även protokollet från Riksbankens senaste möte den 29 augusti. Av protokollet framgick att direktionen var enig om att höja styrräntan med 25 punkter, till 2,50 procent. Direktionen tror samtidigt på en något starkare tillväxt hittills i år och även inflationen bedöms bli något högre än den tidigare prognosen. Men trots detta pläderade Riksbankens ledamöter för ytterligare räntehöjningar "ungefär på det sätt som marknaden väntar sig".

"De verkar ha kontroll på läget, där var inget anmärkningsvärt i protokollet, det är positivt för räntemarknaden", säger analytikern.

Han tillägger att där inte verkar ha varit någon diskussion om någon höjning med 50 punkter, och att det är troligt att Riksbanken kommer att höja i en lugn och jämn takt framöver.

"Det är tydligt att Riksbanken inte anser att det är en aktuell policy (att höja med 50 punkter). Det tog bort förväntningarna om att det kommer något annat än höjningar med 25 punkter", säger analytikern.

Europeiska marknadsräntor steg i förmiddagshandeln med upp till 3 punkter över hela linjen. Den tyska tioåriga statsobligationen noterades till 3,83 procent, upp just tre punkter från måndagen. Räntegapet till dess svenska motsvarighet vidgades till -8 (-7).

Rörelsen i de europeiska marknadsräntorna hänförs bland annat till en oväntat kraftig uppgång i tyska grossistpriser i augusti och tidigare hökaktiga kommentarer från en rad ECB- ledamöter, däribland Nicholas Garganas.

Han förstärkte bilden av ett aggressivt ECB med en varning om att såväl tillväxt som inflation kan bli högre än väntat. I en intervju med Bloomberg News, på tisdagen, sade han att centralbanken är "mycket oroad" över inflationsutsikterna och att det behövs en fortlöpande indragning av den penningpolitiska ackommodationen.

Amerikanska marknadsräntor steg svagt i förmiddagshandeln inför en emission av tioåriga statsobligationer för 8 miljarder dollar senare idag. Vidare uppger handlare till Bloomberg News att en ökad oro för stigande inflation också skrämt bort en del obligationsköpare. Den amerikanska tioåriga statsobligationen handlades 2 punkter upp på 4,82 procent.

På den amerikanska agendan står handelsbalansstatistik för juli, klockan halv tre, och klockan 21.35 talar fedchefen i San Francisco, Janet Yellen, om ekonomiska utsikter.

På valutamarknaden stärktes kronan, mot både euron och dollarn, efter publiceringen av KPI för augusti. Dollarn tappade åter till över 1:27-nivån mot euron i morgonhandeln och handlades därefter sidledes på förmiddagen.


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?