1515

Räntor och valutor: Kronan firar triumfer

Den svenska kronan stärktes relativt kraftigt i måndagens handel trots en fortsatt osäkerhet om valutgången samt en rad andra viktiga hållpunkter de närmaste dagarna. Svenska marknadsräntor följde däremot i huvudsak utvecklingen i övriga Europa.

Euron hade vid den svenska marknadens stängning försvagats 6 öre mot kronan, till 9:26, medan dollarn hade försvagats lika mycket till 7:30. TCW-index sjönk till 126,91 (127,91).

Initialt stöd för kronan kom enligt analytiker från det faktum att den borgerliga alliansen verkar ha klarat krisen i spåren på folkpartiets "spionskandal". Flera mätningar som publicerades i helgen visade att den borgerliga alliansen har en liten ledning i opinionen, men skillnaderna är ännu så länge små.

Analytiker uttrycker samtidigt en viss skepsis mot den utbredda uppfattningen att kronan ska stärkas av en borgerlig valseger på söndag. Eventuella flödeseffekter i spåren på statliga utförsäljningar och minskad förmögenhetsskatt väntas dröja.

"Det är nog främst via förväntningar om att Riksbanken tvingas höja räntan mer som kronan kan stärkas efter valet", sade en analytiker.

Det kan dröja innan Riksbanken ger några klara signaler om hur de förhåller sig till den nya regeringens finanspolitik, men såväl en vänster- som högerbudget kan leda till att Riksbanken ser behov av fler räntehöjningar än vad prognoserna nu pekar mot, bedömde analytikern.

Statistik från AMS visade att arbetslösheten sjönk till 4,6 procent i slutet av augusti, från 5,2 procent i juli. Det var väl i linje med vad AMS veckostatistik indikerat, men väsentligt lägre än vad vissa internationella konsensusprognoser pekade mot, vilket kan ha givit ytterligare stöd till kronan på måndagen.

Bloomberg News enkät bland Londonekonomer pekade mot en arbetslöshet på 4,9 procent, och i förhållande till den prognosen förefaller AMS-statistiken visa på en betydligt starkare utveckling. Den svenska räntemarknaden reagerade dock inte nämnvärt på AMS-statistiken, där riktas intresset snarare mot den officiella arbetslöshetsstatistiken från SCB, som publiceras på torsdag.

Samtidigt kom vissa blandade signaler om den svenska bostadsmarknaden på måndagsförmiddagen. En rapport från Mäklarstatistik.se tyder på att bostadsrättsmarknaden vände uppåt igen i augusti medan villaprisutvecklingen var stabil.

SEB boprisindikator visar dock att färre svenskar tror på stigande bostadspriser den kommande tolvmånadersperioden.

Ett fortsatt säljtryck i den norska kronan kan också ha gynnat den svenska kronan på måndagen. Den norska kronan har försvagats närmast oavbrutet mot euron sedan början av augusti, en utveckling som i hög grad följer oljeprisets utveckling. Enligt analytiker är det främst utländsk säljintresse som har pressat ned den norska kronan och samtidigt i någon mån gynnat den svenska kronan.

Pressen intensifierades efter statistik på måndagen som visade ett oväntat lågt inflationstryck i Norge i augusti. Låg inflation i Norge, och i Danmark, kan dock öppna för att även den svenska inflationen kan ha varit något lägre än väntat i augusti. SCB presenterar augusti-KPI på tisdag, och enligt SME Direkts enkät väntas en inflationstakt på 1,2 procent, mätt som UND1X.

På tisdagen publiceras dessutom protokollet från Riksbankens senaste penningpolitiska möte, som kan ge en något bättre bild av hur direktionen resonerade i samband med att de höjde räntan för fjärde gången under 2006.

Marknadsräntorna i Sverige och euroområdet steg något på måndagen i spåren på fortsatta signaler om fler räntehöjningar från ECB. Den svenska tioårsräntan steg 1 punkt, till 3,73 procent och räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till -7 punkter (-6).

Japanska obligationsräntor sjönk däremot kraftigt i måndagens handel, drivet av lugnande kommentarer från BOJ- chefen Toshihiko Fukui efter marknadens stängning på fredagen samt en oväntat kraftig nedgång i maskinorderingången i juli. Orderingången sjönk 16,7 procent i juli, den största nedgången på 20 år, vilket reste frågetecken om investeringsutvecklingen i Japan.

Den svaga Japanstatistiken försvagade den japanska yenen mot dollarn och euron, trots att vissa aktörer räknar med att G7-mötet i Singapore i slutet av veckan ska diskutera den svaga växelkursen för den japanska valutan. Ett nytt prydligt månadsrekord, för fjärde månaden i rad, för Kinas handelsöverskott i augusti, 18,8 miljarder dollar, förstärkte intrycket av att G7 och IMF kommer att intressera sig för de asiatiska valutorna vid helgens möten, men vid måndagens G10- möte i Basel diskuterades inte växelkurserna.

Amerikanska marknadsräntor steg något på måndagen inför en välmatad nyhetsvecka fylld med flera Fed-tal, en emission av tioårsobligationer på tisdagen och statistik över bland annat prisutveckling, detaljhandel och industriproduktion i augusti.

Vid den svenska stängningen på måndagen noterades den amerikanska tioårsräntan till 4,80 procent, 4 punkter högre än vid samma tid på fredagen.


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?