Annons

Stockholmsbörsen: Avvaktande inför jobbsiffror från USA

Stockholmsbörsen föll under fredagens inledande handel för att sedan repa sig något.

Rörelserna var dock små och handeln var avvaktande inför de amerikanska arbetslöshetssiffrorna som presenteras på eftermiddagen.

"Det är väldigt stilla just nu. Solen skiner och det är sommar. Marknaden är avvaktande inför eftermiddagens statistik men även inför den stundande rapportperioden", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid 12.20-tiden noterades OMXS30-index till 955, vilket motsvarar en nedgång med 0,6 procent jämfört med torsdagens stängning. Omsättningen uppgick till låga 2,5 miljarder aktier.

Den svenska tekniksektorn backade i likhet med övriga Europa efter det att amerikanska AMD varnat för att försäljningen för andra kvartalet blir lägre än tidigare förväntat. Ericsson backade med 0,40 kronor till 23,50 kronor. Nokia var ned 2,00 kronor till 142,50 kronor.

En mäklare säger dock till Direkt att AMD:s vinstvarning inte påverkar tekniksektorn i någon större utsträckning.

"Att bolaget skulle visa en dålig rapport var känt sedan tidigare. Möjligen är det här ändå lite sämre än väntat men tekniksektorn är väldigt volatil i sig jämfört med andra sektorer", säger han.

Även energisektorn gick dåligt på fredagen. Vostok Nafta var den aktie som backade mest i OMXS30-indexet och föll med 7,50 kronor till 466,00 kronor.

På fredagsförmiddagen kom den ryska gasjätten Gazprom, Vostok Naftas största innehav, med helårsresultat. Vinsten för helåret 2005 uppgick till 315,9 miljarder rubel, vilket kan jämföras med 211,7 miljarder rubel 2004. Förväntningarna för helårsresultatet låg på 349 miljarder, enligt Bloombergs enkät.

Micronic fortsatte att falla under fredagen. Aktien var ned 0,50 kronor till 78,00 kronor. Bolaget presenterade ett resultat efter skatt på 94,3 miljoner kronor för andra kvartalet, vilket kan jämföras med -40,8 miljoner kronor för andra kvartalet 2005. Orderingången var i linje med den nedjusterade prognos som bolaget gav i juni.

"Marginalen kommer att komma ned något under andra halvåret jämfört med första. Vi hade en bra produktmix under första halvåret med stor andel displayförsäljning, vilket ger bättre marginaler", säger Micronics vd Sven Löfquist till Nyhetsbyrån Direkt i samband med fredagens analytiker- och pressträff.

Även Öresund fortsatte att falla. Aktien var ned 1,50 kronor till 140,00 kronor. Bolaget presenterade ett resultat efter skatt på 853 miljoner kronor för årets sex första månader vilket kan jämföras med 995 miljoner för fösta halvåret 2005.

SAS presenterade på fredagsförmiddagen sin passagerartrafik för juni, vilken steg med 7,1 jämfört med samma månad i fjol. Siffran avser RPK, det vill säga betald passagerarmilometer. Aktien var oförändrad vid lunchtid.

Flymes inrikes linjetrafik mätt i RPK steg med 55 procent i juni, jämfört med samma månad förra året. Aktien steg med 16 öre till 2,50 kronor, motsvarande en uppgång på 6,8 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?