1515

Stockholmsbörsen: Alla branscher backade

Stockholmsbörsen backade brett på fredagen i tunn handel. Börstemperaturen i Stockholm försämrades betydligt efter att de amerikanska börserna öppnat i negativt territorium.

Samtliga sektorer backade. Allra sämst gick det för informationsteknik och finanssektorn.

Vid stängningen noterades OMXS30-index till 949,6, en nedgång med 1,1 procent jämfört med torsdagens stängning. Omsättningen på börsen uppgick till blygsamma 9,7 miljarder aktier.

De amerikanska börserna öppnade ned i spåren av två färska vinstvarningar från tungviktarbolagen AMD och 3M. Börserna pressades även av inflationsoro, efter statistik som visade på en oväntat snabb löneökningstakt i maj i USA.

Stockholmsbörsen var en av de börser som gick allra sämst i Europa. Nära samtliga aktier som ingår in OMXS30 backade, med undantag av SKF som var svagt upp med 0,5 procent till 111:50 kronor. Swedish Match, Stora Enso och Sandvik var oförändrade.

Mest tyngde Autoliv, Ericsson, Nokia, Alfa Laval och Nokia. Aktierna noterade nedgångar på mellan 2,2 procent och 2,6 procent.

Informationsteknologi tillhörde fredagens förlorarbransch, med Ericsson och Nokia i täten. Aktierna var ner 60 öre till 23:30 kronor, respektive 3:50 kronor till 141 kronor.

Sektorn var även under press i USA, efter AMD:s vinstvarning.

Även energisektorn gick dåligt. Vostok Nafta var ner med 10:50 kronor till 463 kronor. Ryska Gazprom, som utgör Vostok Naftas största portföljinnehav, redovisade en vinst på 315,9 miljarder rubel, vilket var lägre än väntade 349 miljarder, enligt Bloombergs News enkät.

Micronic var ned 2:25 kronor till 76:25 kronor. Bolaget presenterade ett resultat efter skatt på 94,3 miljoner kronor för andra kvartalet, vilket kan jämföras med -40,8 miljoner kronor för andra kvartalet 2005. Orderingången var i linje med den nedjusterade prognos som bolaget gav i juni.

"Marginalen kommer att komma ned något under andra halvåret jämfört med första. Vi hade en bra produktmix under första halvåret med stor andel displayförsäljning, vilket ger bättre marginaler", säger Micronics vd Sven Löfquist till Nyhetsbyrån Direkt.

SAS presenterade sin passagerartrafik för juni, vilken steg med 7,1 jämfört med samma månad i fjol. Siffran avser RPK, det vill säga betald passagerarkilometer. Aktien backade med 75 öre till 72:25 kronor.

Flymes inrikestrafik mätt i RPK steg med 55 procent i juni, jämfört med samma månad förra året. Aktien steg med 2,1 procent till 2,40 kronor.

Trelleborg köper amerikanska Kawneer med en omsättning på 90 miljoner kronor, samt norska Mehren Rubber som omsätter 65 miljoner kronor. Aktien backade 1 krona till 125:50 kronor.

Axis, som redovisar delårsbokslut på måndag, backade med 25 öre till 63 kronor.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?