Annons

UPPDATERAD: Stockholmsbörsen: Råvarubolag draglok

Stockholmsbörsen inledde med en bred uppgång på torsdagen med stöd av uppgångar i Europa samt att de amerikanska index-terminerna steg på morgonen. Det trots ett klent avslut på onsdagskvällens börshandel i USA, där teknikaktier var förlorare.

Nästan samtliga sektorer noterar uppgångar i inledningshandeln, med råvarusektorn som draglok tack vare fortsatta uppgångar för råvarupriserna.

Klockan 10.25 hade OMXS30-index stigit med 0,4 procent till 956,21. Omsättningen uppgick till 2,8 miljarder kronor.

SSAB tog täten bland gruvbolagen med en uppgång på 3 kronor till 147,50 kronor, efter att Credit Suisse höjt riktkursen på aktien till 220 kronor från tidigare 183 kronor.
Rekommendationen outperform kvarstår.

Bland andra råvarubolag som utmärkte sig fanns PA Resources, Lundin Petroleum och Vostok Nafta, som samtliga noterar uppgångar på mellan 1,5 och 3,3 procent.

Även i Europa är det energisektorn, där oljebolagen ingår, ledde uppgångarna.

Råoljepriset fortsatte kring 10.30-tiden att stiga. WTI-kontraktet handlas knappt över 75-dollarnivån, medan Brent-oljan steg med 20 cent till 74,13 dollar per fat.

Under eftermiddagen väntas det amerikanska energidepartementets veckovisa lagerstatistik, som kan komma att påverka råoljepriset.

På London Metal Exchange steg basmetallpriserna något, med undantag av nickeln. Kopparpriset var upp med 20 dollar till 7.390 dollar per ton. Zinkpriset steg också med 12 dollar till 3.272 dollar per ton.

Teleca steg med nästan 2 procent, eller 70 öre, till 37,10 kronor, efter att i Dagens Industri pekats ut som en av de mest köpvärda it-konsulterna på börsen.

Semcon får samma omdöme av tidningen, aktien var upp med 2 kronor till 59 kronor.

Goldman Sachs mäklade en storpost om 2,7 procent i Lindex på morgonen, till kursen 102,50 kronor. Aktien var upp en krona till 103,50 kronor.

Intellecta vände till en nettovinst på 39,2 miljoner under räkenskapsårets första nio månader (-1,6). Samtidigt ökade bolagets intäkter till 310 miljoner kronor. Aktien betalades 1,5 procent högre till 40,40 kronor.

Även Wedins rapporterar delårsbokslut på torsdagen. Aktien steg med nästan 4 procent till 9,65 kronor, inför att delårsrapporten släpps kring 14-tiden.

Flera it-relaterade aktier tillhörde förlorarna på torsdagsmorgonen. Scribona, Partnertech, Teligent och Readsoft noterade samtliga nedgångar på mellan 1,7 och 2,6 procent.

På ränte- och valutamarknaden var det lugnt inför den Europeiska Centralbankens räntebesked som väntas klockan 13.00, med efterföljande presskonferens och kommentarer från ECB-chefen Jean-Claude Trichet.

Marknaden är tämligen överrens om att styrräntan lämnas oförändrad.

Klockan 16.00 redovisas ISM-index för tjänstesektorn i USA för juni månad, där förväntningarna ligger på en minskning till 59,0, från 60,1 månaden före.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?