1515

Uppåt på börsen inför ECB:s räntebesked

Stockholmsbörsens inledande uppgångar höll i sig kring lunchtid på torsdagen, med stöd från ett aningen mer positivt börsklimat på de ledande börserna i Europa, samt positiva amerikanska indexterminer.

Sommarstiltje och avvaktande handel präglade annars marknaden, inför att den Europeiska centralbankens räntebesked klockan 13.00 och kommentarer kring ränteutvecklingen. Fokus låg även på råoljepriset, som ånyo noterades kring 75-dollar per fat.

Kring 12.30-tiden var OMX-index upp med 0,4 procent till 956.20. Omsättningen uppgick till 4,6 miljarder kronor. Av det totala antalet aktier på börsen noterade 159 uppgångar, 76 var ned medan 68 aktier var oförändrade.

I Europa var börstemperaturen något högre i än i Stockholm. Bloombergs European 500 var upp med 0,6 procent, Frankfurtbörsen och Londonbörsen tog täten med uppgångar på 0,7 procent.

Marknaderna inväntar nu ECB:s räntebesked och den efterföljande presskonferensen som börjar 14:30, där centralbankschefen Jean-Claude Trichet väntas kommentera ränteutvecklingen framöver.

Enligt en räntestrateg som Bloomberg News talat med är "alla förutsättningar" på plats för att ECB nu ska höja räntan i en snabbare takt än tidigare.

Marknaden är överrens om att styrräntan den här gången kommer att lämnas oförändrad.

I Stockholm var råvarusektorn och framför allt energibolagen draglok till uppgången på börsen.

SSAB steg 2:50 kronor till 147 kronor, efter att Credit Suisse höjt riktkursen på aktien till 220 kronor från tidigare 183 kronor. Rekommendationen outperform kvarstår.

Bland andra råvarubolag som utmärkte sig fanns PA Resources, Lundin Petroleum och Vostok Nafta, som samtliga noterar uppgångar på mellan 1,4 och 3,6 procent.

Lundin Petroleum avser starta produktion i Oudnafältet utanför Tunisiens kust i september 2006.

Även i Europa var det energisektorn, där oljebolagen ingår, som ledde uppgångarna.

Råoljepriset har placerat sig kring 75 dollar-nivån, inför det amerikanska energidepartementets veckovisa lagerstatistik, som publiceras på torsdagseftermiddagen.

På London Metal Exchange steg basmetallpriserna, med undantag av nickeln. Men prisförändringarna var små.

Kopparpriset var upp med 20 dollar till 7.390 dollar per ton. Zinkpriset steg lika mycket till 3.280 dollar per ton.

Även hälsovårdssektorn gick starkt på onsdagen, med stöd av tungviktaren Astrazeneca som var upp med 5 kronor, eller 1,2 procent, till 427:50 kronor, i spåren av nyheten om ett samarbete med amerikanska Abbott Labs.

Astrazencas informationschef Staffan Ternby säger till Nyhetsbyrån Direkt att man räknar med att "ganska snart" kunna inleda kliniska prövningar av en kombinationstablett mot blodfetter med Crestor och Abbotts fenofibratpreparat.

Bland finansaktierna steg Nordnet, med 2 procent till 25:90 kronor. Under det första halvåret var bolaget största mäklarfirma på de nordiska börserna mätt i antalet affärer.

Teleca steg med drygt 2 procent till 37:30 kronor, efter att i Dagens Industri pekats ut som en av de mest köpvärda it- konsulterna på börsen.

Semcon får samma omdöme av tidningen, och aktien var upp med 1:75 kronor till 58:75 kronor.

Goldman Sachs mäklade en storpost om 2,7 procent i Lindex på morgonen, till kursen 102:50 kronor. Aktien var oförändrad på 102:50 kronor.

HIQ var upp med 1,7 procent till 39 kronor, efter att Morgan Stanley internmäklat en storpost på 4,2 procent av aktierna. Posten mäklades till kursen 37:25 kronor.

Intellecta vände till en nettovinst på 39,2 miljoner under räkenskapsårets första nio månader (-1,6). Samtidigt ökade bolagets intäkter till 310 miljoner kronor. Aktien betalades 5,5 procent högre till 42 kronor.

Även Wedins rapporterar delårsbokslut på torsdagen. Aktien steg med nästan 4 procent till 9:79 kronor, inför att delårsrapporten släpps kring 14-tiden.

Bland förlorarna fanns konsumentrelateradebolag, Husqvarana var ner med 1,8 procent till 84 kronor. Nettonnet var ner med 2 procent till 50:25 kronor.

Nästa hålltid på statistikagendan är klockan 16.00 redovisas ISM-index för tjänstesektorn i USA för juni månad, där förväntningarna ligger på en minskning till 59,0, från 60,1 månaden före.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?