Annons

Stockholmsbörsen: Uppåt i tunn handel

Stockholmsbörsen steg under torsdagen i tunn handel. OMX såväl som övriga Europa fick dock extra stöd under de sista handelstimmarna från de amerikanska börserna som alla steg i den inledande handeln.

Amerikansk industristatistik, som visade att tillväxten avtar och därmed minskade oron för ytterligare räntehöjningar från Fed, drev upp kurserna i USA.

Även i Europa var räntan i fokus. De ledande europeiska börserna steg efter att ECB lämnat räntan oförändrad under torsdagen.

Vid stängning noterades Stockholmsbörsens OMXS30-index till 960,6, vilket motsvarar en uppgång med 0,9 procent jämfört med torsdagens stängning.

Aktier till ett värde av måttliga 12 miljarder kronor bytte ägare under dagen.

I övrigt präglades handeln av viss sommarstiltje inför den kommande rapportperioden.

"Det är tunn handel och bara lite brus. Nu väntar alla på att rapportperioden ska börja nästa vecka så fokus kan flyttas från nyheter relaterade till makro- och räntor", kommenterar Martin Guri, analyschef på SEB till Nyhetsbyrån Direkt.

Två bolag, Wedins och Intellecta, stod i strålkastarljuset efter att ha lämnat rapporter.

Wedins redovisade ett resultat på -27 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets första 9 månader.

När rapporten kom sjönk aktien inledningsvis från 9:65 kronor till 8:95 kronor som lägst. Men kursen steg igen under de sista handelstimmarna för att till slut stänga på dagshögsta 9:90 kronor.

Under eftermiddagen sa Wedins tillförordnade vd Hans Johansson till Nyhetsbyrån Direkt att det inte kommer att bli aktuellt med några ytterliggare nyemissioner.

Intellecta redovisade ett resultat för det brutna räkenskapsårets första 9 månader på 39,2 miljoner kronor, varav avyttrad verksamhet stod för 31,1 miljoner kronor. Resultatet kan jämföras med -1,6 miljoner kronor för motsvarande period förra året. Aktien steg 2:40 kronor, eller 6 procent, till 42:20 kronor.

SSAB steg 5:50 kronor till 142 kronor, efter att Credit Suisse höjt riktkursen på aktien till 220 kronor från tidigare 183 kronor. Rekommendationen outperform upprepades samtidigt.

Precise Biometrics, som ingått ett licensavtal med det japanska elektronikbolaget OKI Electric Industry, steg 35 öre, eller 5,7 procent, till 6:45 kronor. Precise Biometrics vd Christer Bergman sade till Direkt att avtalet innebär en initial betalning på 1 miljon kronor som bokförs i tredje kvartalet. När försäljningen väl kommit igång spås royalty- intäkterna uppgå till 10-15 miljoner kronor över en treårsperiod.

Teleca steg med 2,2 procent till 37:20 kronor, efter att Dagens Industri pekade ut bolaget som en av de mest köpvärda it-konsulterna på börsen. Semcon fick samma omdöme av tidningen, och aktien var upp med 2:50 kronor till 59:50 kronor.

Metallpriserna steg och drog med sig bland annat Boliden som steg 7:50 kronor till 133. Bolaget var näst mest omsatt på Stockholmsbörsen. Lundin Mining steg med 9:50 kronor till 209.

Bland storbolagen steg Ericsson med 40 öre till 23:90 kronor medan H&M tappade 2 kronor till 277 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?