1515

Stockholmsbörsen: Missiltest skrämde

Stockholmsbörsen följde den globala negativa strömmen under onsdagen. Nordkoreanska missiltester och starkare amerikansk statistik än väntat tyngde.

"Det har varit låg omsättning med få köpare på en generellt dålig dag på börsen. Det kommer att vara upp och ner med makroperspektiv fram tills rapportsäsongen tar fart på riktigt vecka 29", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt,som väntar sig bra rapporter överlag.

OMXS30-index stängde 1,3 procent lägre på 952,4 efter att aktier för modesta 11,0 miljarder kronor bytt händer.

Millicom hade ytterligare en dag av återhämtning efter måndagens kraftiga fall. Utöver färska abonnentsiffror som visade en uppgång på 15 procent under andra kvartalet rapporterade Khaleej Times att Investcom i Dubai och MTC i Kuwait kan komma att lägga ett nytt bud på bolaget nu när China Mobiles intresse svalnat.
"Det är en rätt stark abonnentsiffra men uppköpscaset är det som framför allt driver aktien i dag", säger mäklaren.

Standard & Poors bekräftade även Millicoms kreditbetyg efter att försäljningen av bolaget ställts in.

Kinnevik som tyngdes av Millicoms måndagsfall återtog också delar av sin tidigare nedgång och noterades 4,4 procent högre på 76,50 kronor. Under onsdagen framkom att UBS sänkt sin riktkurs för Kinnevik till 100 kronor.

I kategorin högt omsatta med stort fall tog Boliden förstaplatsen med en nedgång på 5,3 procent till 125,50 kronor.

Mest omsatta aktie var Ericsson som backade med 40 öre till 23,50 kronor. Bolaget meddelade att det fått en order om att expandera den vietnamesiska mobiloperatören Viettels GSM-nät.

Trots att oljepriset noterade en ökning och Brentterminen åter var uppe över 73 dollar per fat steg inte de svenska oljebolagen.

Vostok Nafta var ner 3,3 procent till 464 kronor och Lundin Petroleum backade 1,1 procent till 88,25 kronor.
"Det höga oljepriset bör gagna oljeaktierna men folk har dragit ner på risknivåerna vilket drabbar dessa aktier", säger mäklaren.

West Siberian steg dock med 2,4 procent till 6,40 kronor efter det att bolaget presenterat sin oljeproduktion för juni. Produktionen var 21.485 fat per dag i juni, vilket ska jämföras med 18.853 fat per dag i maj.

Doros aktie backade med 50 öre, eller 5,6 procent, till 8,40 kronor efter tisdagens kraftiga uppgång med 23,6 procent. Alted har efter att ha garanterat Doros nyemission 28,9 procent av kapitalet i bolaget.

Banksektorn hade det tungt med nedgångar i alla de större bankerna. Föreningssparbanken sjönk med 1 krona till 192,50 kronor. Nordea var ned 1,50 kronor till 85,50 kronor. Nordea säljer sin andel i finska Asiakastieto till en fond eftersom bolaget inte längre tillhör Nordeas kärnverksamheter.

SEB backade med 2,50 kronor till 170 kronor och Handelsbanken noterades 3 kronor lägre till 188 kronor.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?