Annons

Europabörser: Oljebolag vinnare

Europabörserna pendlade mellan plus och minus under måndagsförmiddagen. Spekulationer om storaffärer präglade marknaden. Oljebolagsaktierna fanns bland vinnarna.

"Sammangåenden och uppköp kommer att fortsätta driva marknaden. Det finns fortfarande bolag som vill köpa upp varandra", sa Andrea Williams på Royal London Asset Management till Bloomberg News.

Dj Stoxx 50-indexet och Bloomberg European 500 var vid 12.50-tiden upp 0,1 procent vardera.

I London steg börsen med William Morrison Supermarkets i spetsen efter att en grupp bolag lagt bud på livsmedelskedjan. Aktien steg med 2,3 procent. BP och Royal Dutch Shell klättrade med oljepriserna. Aktierna var upp 1,2 procent respektive 1,0 procent.

BAE Systems tyngde däremot efter att analytiker värderat bolagets andel i Airbus SAS till mindre än vad man tidigare uppskattat. Aktien tappade 3,2 procent.

I Frankrike föll EADS, Airbus SAS:s moderbolag, med 0,5 procent. Bolaget meddelande att de byter ut sin vice vd samt Airbus vd.

Renault sjönk inledningsvis men återhämtade sig och var vid 13-tiden oförändrad jämfört med fredagen stängningskurs. Renault är i hetluften sedan General Motors storägare Kirk Kerkorian på fredagen offentliggjort att han tycker att Nissan, Renault och GM ska ingå en allians.

Tyska DAX-index steg med 0,2 procent. Stöd kom från RWE och Bayer som steg med 1,2 procent vardera. HSBC höjde sin riktkurs för Bayeraktien med motiveringen att försäljningen diagnostikdivision är positiv för bolaget.

Statoil och Norsk Hydro var vinnare i Norge med stöd av stigande oljepriser och aktierna steg med 1,1 procent respektive 0,9 procent. Brentoljan steg till så mycket som 73:99 dollar per fat i London.

I Finland tyngde UPM-Kymmene efter att bolaget meddelat att de kommer att redovisa en negativ vinst per aktie under andra kvartalet. Aktien föll med 1,1 procent.


Marknadstemperatur ca klockan 12.50

DJ Euro Stoxx 50 +0,1%
Bloomberg European 500 +0,1%

London FTSE 100 +0,6%
Frankfurt DAX +0,2% Paris CAC 40 -0,1%

Köpenhamn OMXC 20 +0,5%
Oslo All Share +1,3%
Helsingfors OMXH 25 +0,1%
Stockholm OMXS 30 +0,3%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?