1515

Digital Vision vinnare på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen öppnade uppåt på måndagsmorgonen för att sedan vända tillbaka mot nollstrecket under dagens första handelstimme. Bäst gick det för energisektorn.

"Marknaden är ganska avvaktande inför en och en halv dags stängning i USA. Jag förväntar mig inte så mycket av dagens handel", säger en mälare till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 10.15 noterades OMXS30-index till 957, vilket motsvarar en uppgång med 0,1 procent jämfört med fredagens stängning. Europaindexet Dow Jones Stoxx 50 var samtidigt ned 0,03 procent.

Riksbankens direktionsledamöter var eniga i beslutet att höja reporäntan med 0,25 procentenheter till 2,25 procent, vid det penningpolitiska mötet den 19 juni.

En höjning med 25 punkter var det "mest rimliga i dagsläget för att säkerställa en inflation nära målet och bidra till en balanserad realekonomisk utveckling", sade en ledamot.

Inköpschefernas index steg till 63,2 i juni från 61,3 månaden före och den positiva trenden i svensk industrikonjunktur har således stärkts ytterligare under årets andra kvartal, skrev Silf/Föreningssparbanken.

Stora ökningar för orderingång och produktion samt för leveranstider noterads. Stora ökningar registrerades också för importindex samt i index för planerad produktion.

Försäljningen inom detaljhandeln går mot nya höjder och 2006 ser ut bli den starkaste tillväxten på tio år, enligt HUI:s konjunkturrapport som presenterades på måndagen.

Detaljhandelsföretagen var svagt upp med Hemtex i spetsen som steg 2,2 procent.

På måndagen fortsatte oljepriserna att stiga. Brentoljan var upp 34 cent till 73:85. Lundin Petroleum och Vostok Nafta steg med 1,7 procent respektive 1,6 procent.

Kopparpriset föll tillbaka efter någon timmes handel under måndagen.

Boliden, som från och med i dag liksom Vostok Nafta ingår i OMXS30-indexet föll med 1,1 procent.

Teligents andra kvartal lever inte upp till tidigare kommunicerade förväntningar. Omstruktureringskostnader samt att den ökande orderingången har kommit senare än beräknat påverkar resultat för kvartalet. Omstruktureringsprogrammet ska ses i ljuset av sammanslagningen med Trio. Bolaget kommer att dra ner på externa underleverantörer och det finns risk för personalneddragningar, enligt vd Tomas Duffy. Aktien föll 10,8 procent.

Husqvarna har träffat avtal om förvärv av verksamheten inom Dixon Industries i USA. Aktien var ned 0,6 procent.

Steg gjorde däremot Digital Vision som fått en order på ytterligare tre bildförbättringssystem av amerikanska Warner Bros. Aktien var upp 10,0 procent.

I Tyskland var Dax-index oförändrad medan FTSE100 i London klättrade 0,3 procent.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?