Annons

Räntor & valutor: Små rörelser inför USA-statistik

De amerikanska markandsräntorna visar små förändringar inför eftermiddagens BNP-statistik. Även i Europa och Sverige är det lugnt.

Den tioåriga amerikanska statsobligationen är jämfört med torsdagen upp 1 punkt till 5,03 procent.

Eftermiddagens viktigaste hållpunkt är preliminära BNP- siffror för andra kvartalet som kommer klockan 14.30. Analytikernas förväntningar ligger enligt Bloomberg News snittprognos på en inbromsning till en tillväxt på 3,0 procent i årstakt jämfört med starka 5,6 procent första kvartalet.

David Rosenberg på Morgan Stanley skriver i ett marknadsbrev att jämfört med första kvartalet så väntas konsumtionen, kapitalinvesteringarna och bostadsinvesteringarna ha visat en tydlig inbromsning, men att detta till viss del uppvägs av positiv inverkan från nettoexporten och lagerbidraget. Han väntar sig en BNP- tillväxt på 3,7 procent.

En svensk analytiker beskriver marknaden som avvaktande inför BNP-statistiken och säger att den kommer att få stor betydelse för synen på den amerikanska konjunkturen och Feds agerande.

"Marknaden är relativt känslig för avvikelser", säger analytikern, som tror att en lägre siffra än väntat är vad som främst kan komma att få marknaden att röra sig.

Samtidigt med BNP-siffran släpps även kärninflationen (core PCE), som väntas öka med 2,9 procent under andra kvartalet enligt Bloomberg News prognosenkät.

"Det finns fortfarande en viss oro över stigande kärninflation. Det kommer att vara 'a close call' om Fed höjer eller inte", säger Thomas Lam, ekonom på United Overseas Bank Ltd i Singapore, till Bloomberg News.

Under fredag eftermiddag släpps för amerikansk del även arbetskraftskostnader och Michiganindex.

De europeiska marknadsräntorna visar små förändringar på fredag förmiddag.

Den viktigaste statistiken för europeisk del har varit M3 för euroområdet i juni som steg med 8,5 procent i årstakt. Den förväntade uppgången var 8,7 procent enligt Bloomberg News prognosenkät. M3 satte få spår på räntemarknaden, men fick euron att stärkas något.

Även om M3 steg mindre än väntat är det fortfarande långt över ECB:s referensvärde på 4,5 procent.

Samtliga tolv analytiker i Bloomberg News enkät väntar sig en räntehöjning med 25 punkter till 3,00 procent vid ECB:s räntemöte på torsdag i nästa vecka. Augustimötet brukar hållas via länk för semesterfirande ECB-rådsledamöter, men i år åtföljs mötet av en presskonferens med chefen Jean-Claude Trichet, om nu detta kan indikera något.

I Sverige har räntorna stigit något och den tioåriga statsobligationen noteras till 3,86 procent, 2 punkter högre än torsdagens svenska stängning. Räntedifferensen till den tyska motsvarigheten har ökat till -11 punkter (-10).

Utfallet för den detaljhandeln i juni visar att svenskarna fortsätter att vara goda konsumenter. Detaljhandeln ökade med 7,4 procent i juni jämfört med juni 2005. Detta var en minskning från 11,8 procent i maj och något svagare än den väntade uppgången på 8,1 procent, enligt SME Direkts prognosenkät.

7,4 är dock fortfarande en hög siffra och Handelns utredningsinstitut, HUI, skriver i en kommentar att "fortsätter höstens försäljning att utvecklas i nivå med de starka utfallen för maj och juni måste HUI:s helårsprognos med all sannolikhet skrivas upp".

SEB Merchant Banking skriver i en kommentar att försäljningen i detaljhandeln visserligen minskade något från de extrema nivåerna i april och maj, men att de tror att den kommer att öka igen snart. Torsdagens konfidensindikator från Konjunkturinstitutet var rekordhög för detaljhandeln, påpekar SEB som också skriver att det främst var sällanköpsvarorna som drog ned detaljhandeln i juni. Sällanköpsvarorna ökade sin försäljning med 7,5 procent i årstakt och dagligvarorna med 7,6 procent.

Detaljhandelsstatistikens marknadspåverkan blev måttlig.

"Den kom in ganska i linje med förväntningarna. Det är en bra siffra och vi vet sedan tidigare att detaljhandeln går bra", säger samme svenska analytiker och tillägger att det även för svensk del är den amerikanska BNP-statistiken som marknaden har ögonen på i dag.

På valutamarknaden handlas dollarn starkare mot euron och är under 1:27. Mot yenen visar dollarn små förändringar jämfört med torsdagens svenska stängning.

BNP-rapporten i USA, tillsammans med nästa fredags sysselsättningsrapport, kan bli avgörande för synen på Feds räntestrategi och därmed dollarriktningen på kort sikt.

Yenen har fortsatt stöd av spekulationer om att Kina snart kommer att skriva upp yuanen, något som skulle göra japanska varor relativt billigare i Kina och därmed öka den japanska exporten till Kina, som i dag är Japans största handelspartner.

Kronan har sedan torsdagens stängning tappat 3 öre mot dollarn och 1 öre mot euron.


fredag kl 11.50 (torsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 7:2808 (7:2466) SSV dec 2,36 (2,36)
EUR/SEK 9:2390 (9:2295) SO 1050 3,86 (3,84)
EUR/USD 1:2690 (1:2736) Räntegap/ty -11 (-10)
US obl 10y 5,03 (5,02) Tysk obl 10y 3,95 (3,94)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?