1515

Stockholmsbörsen: Stöd från USA fick börsen på plus

Efter en volatil handelsdag stängde Stockholmsbörsen med en måttlig uppgång på torsdagen, med stöd av uppgångar i Europa och en positiv start på börshandeln i USA.

Samtliga sektorer med undantag av hälsovård bidrog till uppgången. Bäst gick råvaru- och finansbolagen. Brio blev torsdagens stora förlorare efter en svag delårsrapport och sänkta prognoser.

OMXS 30-index adderade 7,36 punkter, eller 0,8 procent, till 951,90, vilket var strax under dagshögsta noteringen på 953,1. Omsättningen var fortsatt låg och uppgick till 7,4 miljarder kronor.

"Veckan har gått bra hittills och det har varit en pigg börs idag", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt mäklaren fick delårsrapporterna som presenterades på torsdagen stort utrymme.

ABB:s delårsrapport kom in över förväntan på med starka marginaler och fortsatt hög orderingång vilket fick aktien att stiga med 1,75 kronor till 92,25 kronor.

"Rapporten är väldigt, väldigt stark. Man ser att orderingången accelererar samtidigt som man ser att den för en del andra verkstadsbolag mattas av" kommenterar en analytiker.

Skanska sjönk 1 krona till 109 kronor efter sin rapport som i stort kom in i linje med förväntningarna.

"Vår bostadsutveckling visar fortsatt mycket goda resultat och marknaden är stark med en god efterfrågan på våra bostäder", kommenterar Skanskas koncernchef Stuart Graham i rapporten.

Konkurrenten JM som är helt fokuserade mot bostadsmarknaden steg med 6,50 kronor till 105,50 kronor.

Oljebolagen steg i Europa efter att Shell starka delårsrapport. Bland de svenska oljebolagen steg Tanganyika Oil som steg med 1,25 till 71,50 kronor.

Handeln i Ericsson var slagig. Som vanligt var den tradingstyrd men aktien tyngdes även av att konkurrenten Alcatel handlades ner kraftigt i Paris på morgonen efter sin rapport då företaget varnade för ett svagare tredje kvartal på grund av samgåendet med amerikanska Lucent. Ericsson steg dock 10 öre till 23 kronor.

Astra Zeneca sjönk med 16 kronor till 433 kronor efter sin rapport. Rapporten kom in något starkare än förväntat och Astrazeneca angav även att vinsten per aktie kommer att bli i den övre delen av det tidigare prognosspannet på 3,60-3,90 dollar per aktie.

"Rapporten är något blandad. För att aktien skulle stiga efter den senaste veckans kursuppgång hade det behövts att de hade höjt prognosen och lite fler homeruns på flera poster", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Torsdagens stora förlorare blev Brio, efter att leksakstillverkaren redovisat ökade förluster, minskad försäljning under det gångna kvartalet. Dessutom sänkte företaget vinstförväntningarna för helåret.

Aktien slutade ned med nästan 14 procent till 49 kronor, men som lägst betalades aktien till 41 kronor.

Volvo steg med 10 kronor till 382 kronor, efter att ännu en storpost A-aktier mäklats på torsdagen.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?