Annons

Stockholmsbörsen: Astra Zeneca faller efter rapporten

Stockholmsbörsen hade en något volatil utveckling på torsdagen men lyckades hålla sig inom positivt territorium allt med att rapporter från hela Europa ramlade in.

Energibolagen visade en stadig uppgång medan läkemedel blev en förlorarbransch efter att Astra Zeneca kommit med rapport.

OMXS 30-index noterades klockan 13.20 på 950,5, vilket motsvarar en uppgång med 0,6 procent. Omsättningen var fortsatt låg och uppgick till 7,4 miljarder kronor.

"Volatiliteten har börjat minska på marknaden men fortfarande lider vi av att förtroendet för börsen har rasat. Det tar tid att bygga upp detta igen. Trenderna har varit starka fram till och med raset men nu söker man mer efter en riktning. Rapporterna har ändå varit bra och större delen av rapportperioden ligger bakom oss. Det bäddar för en uppgång under den närmaste tiden", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Den i Norge baserade analysfirman Investtech uppgraderade på torsdagsmorgonen Stockholmsbörsen från neutral till köp. Caset blir ännu starkare om OMXS30 inom de närmaste dagarna kan stänga över 961.

USA-börserna hade en fortsatt medioker utvecklingen under onsdagen men tolkningarna av Feds Beige Book antyder att USA-räntorna kan vara nära toppen. Förväntningarna om att Fed ska höja styrräntan den 8 augusti sjönk från 50 procents sannolikhet till lite drygt 40 procent efter att Beige Book publicerats, mätt i Fed Fundsterminerna.

Den amerikanska räntan kan enligt SEB Merchants analys möjligen toppa vid nuvarande nivåer.

I Asien steg kurserna över hela linjen vilket inspirerade Europabörserna till en bred uppgång. Uppgången ser även ut att kunna fortsätta jordklotet runt i och med att USA- terminerna har handlats i positivt territorium allt sedan USA- börsens stängning.

ABB:s rapport kom in över förväntan på torsdagsmorgonen med starka marginaler och fortsatt hög orderingång vilket fick aktien att stiga med 1,50 till 92 kronor.

"Rapporten är väldigt, väldigt stark. Man ser att orderingången accelererar samtidigt som man ser att den för en del andra verkstadsbolag mattas av" kommenterar en analytiker.

Skanska sjönk 1 krona till 109 kronor efter sin rapport som i stort kom in i linje med förväntningarna.

"Vår bostadsutveckling visar fortsatt mycket goda resultat och marknaden är stark med en god efterfrågan på våra bostäder", kommenterar Skanskas koncernchef Stuart Graham i rapporten.

Konkurrenten JM som är helt fokuserade mot bostadsmarkanden steg med 4 kronor till 103, motsvarande 4 procent.

Oljebolagen var vinnare i Europa efter att Shell under morgonen lämnade en stark rapport som fick aktien att stiga med 3 procent. I morgonens Dagens Industri gavs stort utrymme till Goldman Sachs nyupputsade analys att oljepriset inom kort kommer att nå 100 dollar per fat.

De få svenska oljebolagen steg överlag i den tidiga handeln med 1-2 procent under ledning av Tanganyika Oil som steg med 1,50 till 71,75 kronor, West Siberian 10 öre till 6,95 och investmentbolaget Vostok Nafta med 11,50 till 462,50.

Handeln i Ericsson var slagig. Som vanligt var den tradingstyrd men aktien tyngdes även av att konkurrenten Alcatel handlades ner kraftigt i Paris på morgonen efter sin rapport då företaget varnade för ett svagare tredje kvartal på grund av samgåendet med amerikanska Lucent. Ericsson hade efter lunch stigit med 10 öre till 23 kronor.

Fortsatta uppgångar noterades bland läkemedelsaktierna i USA som gått starkt den senaste tiden på förhoppningar om att sektorn kan ha vaknat ur sin femåriga törnrosasömn.

Astra Zeneca sjönk med 16,50 till 432,50, motsvarande 3,7 procent efter att rapporten släpptes. Rapporten kom in något starkare än förväntat och Astrazeneca angav även att vinsten per aktie kommer att bli i den övre delen av det tidigare prognosspannet på 3,60-3,90 dollar per aktie.

"Rapporten är något blandad. Det ingick en reavinst på 5 cent så resultatet är bara marginellt bättre än förväntat. Det ser även ut som om Toprol är lite starkare än väntat och det gör att omsättningen exklusive Torpol kommer att bli lite sämre. För att aktien skulle stiga efter den senaste veckans kursuppgång hade det behövts att de hade höjt prognosen och lite fler homeruns på flera poster", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

I Tyskland steg DAX-index med 0,9 procent. Bästa bransch var fordonsindustri och sämsta industri.

I London steg FTSE 100 med 0,6 procent. Bästa bransch var hårdvarubolag och sämsta var läkemedel.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?