1515

Räntor & valutor: Sjunkande räntor inför statistik

Svenska marknadsräntor ställdes ned inför öppningen på torsdagen inför kommande svenska statistikskörd. Även amerikanska räntor sjönk i sviterna på Beige Book som kom på onsdagskvällen.

Den svenska tioåriga benchmarkobligationen noterades till 3,86 procent, ned 2 punkter, på morgonen. Europeiska marknadsräntor pekade också ned med den tyska tioåringen ned 2 punkter till 3,96 procent. Räntegapet var oförändrat på -10.

Den europeiska agendan är tunn men för svensk del är statistikskörden diger med arbetslöshet för juni månad och PPI från SCB, KI-barometern, inklusive hushållens inköpsplaner och konsumenternas förväntningar, samt Riksbankens finansmarknadsstatistik.

Arbetslöshetsnivån väntas, enligt SME Direkts prognosenkät, stiga till på 6,1 procent, från maj månads 4,8 procent.

En analytiker påpekar att siffran kan komma att bli högre än analytikerprognosen, främst på grund av effekter av AKU-omläggningen.

"Fler räknas nu som arbetslösa, jämfört med förra sommaren. Dessutom stiger alltid arbetslösheten under sommaren eftersom fler studenter då kommer ut på arbetsmarknaden", säger analytikern.

PPI väntas stiga 0,1 procent jämfört med i maj och stiga med 4,5 procent jämfört med juni 2005, enlig SME Direkts prognosenkät.

Konsumenternas förväntningar väntas ha stigit till 16,3 enligt en prognosenkät som SME Direkt gjort, upp från 15,7 månaden före.

"Konsumentförtroendet bör komma upp lite. Det hänger bland annat ihop med det förbättrade läget på arbetsmarknaden", säger analytikern.

USA-räntorna sjönk efter publiceringen av Beige Book, där Fed, till största delen, beskrev en vikande amerikansk ekonomi.

På morgonen pekade de fortsatt ned och den amerikanska tioåriga statsobligationen noterades till 5,03 procent, ned 2 punkter från onsdagen. Den nya tvååriga statsobligationen, som emitterades på onsdagskvällen, noterades samtidigt till 5,03 procent. På torsdagen efter svensk stängning emitteras femåriga statsobligationer.

Enligt Beige Book, Fed:s regionala konjunkturrapport, dämpades tillväxten i den amerikanska ekonomin under den senaste månaden, medan ökningen i konsumentpriserna och lönerna var "modest".

"Användandet av ordet 'modest' är mycket intressant. Det talar för en utebliven höjning i augusti", säger den svenska analytikern och tillägger att det faktum att sex av de tolv Fed-distrikten, inklusive det största San Francisco, rapporterade en nedgång i den "generella takten i den ekonomiska tillväxten", också bidrar till hans tro på en utebliven höjning. I juni månads Beige Book noterade fyra av de tolv distrikten en vikande tillväxttakt.

Vidare fanns det ett antal enskilda rapporter som pekar på signaler om att takten i tillväxten har dämpats, enligt Fed.

Ökningen i löner och i priserna på produkter och tjänster var däremot netto fortsatt "måttliga" och inflationen varierade mellan de olika distrikten och industrierna.

Vidare beskrev Beige Book arbetsmarknaden som generellt "stram" och arbetarnas löneökningar var "generellt måttliga, med indikationer om snabbare tillväxt för vissa".

Bostadsmarknaden svalnade av och detaljhandelns försäljning växte i en "modest" takt eller utgjorde en besvikelse i de flesta områden, enligt Fed.

HSBC:s ekonom Ian Morris gör analysen att arbetsmarknads- och lönekommentarerna var något hökaktiga men att den i övrigt gav ett blandat intryck. Till exempel går tillverkningsindustrin fortsatt bra medan detaljhandeln mattas av, enligt HSBC.

Vidare pekar han särskilt på meningen om att det fanns ett antal enskilda rapporter som pekar på signaler om att takten i tillväxten har dämpats. Han skriver i en kommentar att det troligtvis är den "anekdotiska informationen" som Fed bygger sin analys om en avmattning i tillväxten.

För amerikansk del väntas vidare orderingång för varaktiga varor i juni, veckosiffran för nyanmälda arbetslösa, försäljning nya hem i juni och Help wanted index juni. Särskilt order för varaktiga varor och försäljning av nya hem väntas dra en del uppmärksamhet till sig då den statistiken utgör fler bitar i Fed-pusslet angående hur Federal Reserve tänker agera i augusti.

Dollarn föll noterbart på Beige Book både mot euron och yenen. Även mot kronan tappade den amerikanska valutan mark. I morgonhandeln försvagades dollarn ytterligare. Runt klockan 9 stod dollarn i strax över 116:00 mot yenen och låg samtidigt väl över 1:27-nivån mot euron. Kronan hade knaprat in runt 7 öre till 7:26.

Japanska marknadsräntor steg svagt i nattens handeln. Den japanska tioåriga statsobligationen stängde på morgonen till 1,88 procent, upp 2 punkter.


torsdag kl 08.50 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 7:2623 (7:3389) SSV dec 2,37 (2,37)
EUR/SEK 9:2448 (9:2519) SO 1050 3,86 (3,88)
EUR/USD 1:2730 (1:2607) Räntegap/ty -10 (-10)
US obl 10y 5,03 (5,05) Tysk obl 10y 3,96 (3,98)


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?