Annons

Räntor och valutor: Små uppgångar för räntor

Europaräntorna steg trots ett svagare än väntat utfall i IFO-index. Svenska marknadsräntor hängde med upp och på valutamarknaden gick framför allt yenen något starkare.

Europeiska marknadsräntor steg överlag på onsdagen med den tyska tioåriga statsobligationen upp 2 punkter till 3,98 procent vid svensk stängning.

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland sjönk mer än väntat, till 105,6 i juli, jämfört med oreviderade 106,8 föregående månad. Analytiker hade räknat med att indexet skulle sjunka till 106,0 enligt Bloomberg News prognosenkät. Såväl index över förväntningarna om framtiden som det aktuella läget sjönk. Gernot Nerb, IFO-ekonom, sade att det höga oljepriset spelat roll för utfallet i indexet.

Trots ett sjunkande index tror marknaden fortsatt på att ECB inte är avskräckt och att centralbanken kommer att höja räntan med 25 punkter till 3,00 procent nästa vecka. Det gav stigande räntor och en förstärkning av euron, och marknaden tog därmed mer fasta på ECB:s inflationsoro snarare än det svagare indexet.

En emission av 30-åriga tyska statsobligationer hjälpte till att pressa upp Europaräntorna ytterligare, enligt en svensk analytiker. Han påpekade att marknadens omvända reaktion på IFO, som borde ha gett sjunkande räntor med tanke på att det var svagare än väntat, förklaras av ett rykte i marknaden strax före publiceringen av IFO. Ryktet sade att IFO skulle komma ut så lågt som 103.

Hans resonemang fick stöd av analytiker som Bloomberg News talat med. De argumenterade också att utfallet i IFO- indexet indikerade att förtroendet bland tyska affärsmän är så pass starkt att det kan klara högre räntenivåer.

"IFO var inte en jättestark siffra men marknaden oroade sig för att den skulle vara mycket lägre och rapporten var något av en lättnad...räntorna kan gå upp lite mer", sade Karsten Linowsky på Credit Suisse Group, till Bloomberg News.

Svenska marknadsräntor följde utlandet i brist på ny information att handla på. Den svenska tioåriga statsobligationen stängde på 3,88 procent, upp 3 punkter. Räntegapet till dess tyska motsvarighet minskade till -10 punkter (-11). Handeln betecknades, av den svenska analytikern, som mestadels teknisk, ganska tunn samt avvaktande inför torsdagens svenska statistikskörd i form av till exempel PPI och AKU från SCB.

Vidare presenterar Konjunkturinstitutets sin kvartalsvisa barometer, och hushållens inköpsplaner. Riksbanken offentliggör också finansmarknadsstatistiken för juni månad, på torsdagen.

På morgonen publicerade SCB statistik över handelsnettot, en siffra som marknaden tog föga notis om.

Handelsbalansen visade ett överskott på 17,3 miljarder kronor i juni, jämfört med 15,4 miljarder kronor månaden före. Analytiker hade räknat med ett överskott på 17,9 miljarder kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning.

USA-räntorna var stabila i ondagshandeln, efter att ha sjunkit något i kölvattnet på tisdagskvällens emission av 20- åriga inflationsskyddade obligationer. Den tioåriga statsobligationen stod i 5,05 procent vid svensk stängning, ned 1 punkt.

Senare på onsdagskvällen är det dags för en emission av tvååriga statsobligationer och på torsdagen för femåriga statsobligationer.

Onsdagen bjöd inte på någon USA-statistik men efter svensk stängning offentliggörs Federal Reserves Beige Book som kommer efter svensk stängning. Där återger centralbankens olika distrikt hur den amerikanska konjunkturen utvecklas regionalt. En övervägande del av analytikerna verkar tro att Fed kommer att måla upp en bild av vikande amerikansk konjunktur. Bakgrunden är bland annat tecknen på avmattning på husmarknaden, minskat konsumentförtroende och stigande energipriser. Därmed skulle oddsen för en utebliven räntehöjning den 8 augusti öka.

"Den (Beige Book) kan bekräfta marknadens syn något. Fed kan höja igen i augusti men sedan är det slut. Det bör ge stöd åt den långa änden", sade Sarah Luetgert, räntestrateg på WestLB, till Bloomberg News.

Läget inför augustimötet är fortsatt osäkert och att döma av prissättningen i fed funds-terminerna väger det jämnt mellan ytterligare en räntehöjning med 25 punkter till 5,50 procent, och en utebliven sådan.

På valutamarknaden stärktes euron mot framför allt dollarn. Vid svensk stängning stod euron i 1:261 mot dollarn, en förstärkning från 1:252 vid samma tidpunkt på tisdagen. Yenen stärktes också mot dollarn och fick framför allt skjuts av BOJ-ledamoten Miyako Suda:s uttalanden. Marknaden tolkade henne som att BOJ mycket väl kan komma att höja styrräntorna en andra gång i år.

En regeringsrapport visade dessutom goda värden både för den japanska importen och exporten, vilket gav ytterligare styrka åt yenen då det gav belägg för att den japanska ekonomin klarar ytterligare räntehöjningar.

"Inhemsk efterfrågan är mycket stark och det bör ge stöd åt den japanska tillväxten", sade Sue Trinh, räntestrateg på RBC Capital Markets.

Vid svensk stängning hade yenen knaprat in till 116:74 mot dollarn, jämfört med 116:90 på tisdagen.

Kronans värde minskade marginellt på onsdagen, mätt i TCW-index, till 127:19 från 127:15. Mot dollarn låg den kvar på runt 7:33-nivån och likaså låg den nära tisdagens nivå mot euron på 9:25.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?