1515

Räntor & valutor: Stigande räntor trots statistik

Europaräntorna steg trots ett svagare än väntat utfall i IFO-index. Svenska marknadsräntor hängde med upp och euron stärktes.

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland sjönk mer än väntat, till 105,6 i juli, jämfört med oreviderade 106,8 föregående månad. Analytiker hade räknat med att indexet skulle sjunka till 106,0 enligt Bloomberg News prognosenkät. Index över förväntningarna om framtiden sjönk också, till 102,6 från 104,2 månaden före. Väntat var en nedgång till 102,5. Index över det aktuella läget sjönk till 108,6 från 109,4, vilket också var lägre än väntade 109,0.

Gernot Nerb, IFO-ekonom, sade att det höga oljepriset spelat roll för utfallet i indexet. Han sade också att ECB bör normalisera räntorna i en avvägd takt och att det är mycket troligt att ECB kommer att höja räntan till 3 procent nästa vecka.

Trots ett sjunkande index tror marknaden fortsatt på att ECB inte är avskräckt och att banken kommer att höja räntan med 25 punkter till 3,00 procent nästa vecka. Det gav stigande räntor och en förstärkning av euron, trots ett svagare index.

Som en initial reaktion på IFO stärktes euron mot dollarn och Europaräntorna steg över hela linjen.

"ECB kommer fortfarande att höja räntan i augusti då bankens huvudsakliga fokus ligger på inflationen", säger Orlando Green på Calyon till Bloomberg News.

En emission av 30-åriga tyska statsobligationer hjälpte till att pressa upp europaräntorna ytterligare, enligt en analytiker.

"Den gick inte så bra som väntat, det satte press uppåt på alla räntor", säger han. Han påpekar samtidigt att marknadens omvända reaktion på IFO, som borde gett sjunkande räntor med tanke på att den var svagare än väntat, förklaras av ett rykte i marknaden strax före publiceringen av IFO.

"Det sades att den skulle komma ut så lågt som 103, vilket gjorde att räntorna handlades ned och sedan steg när indexet kom ut starkare än 103", säger analytikern.

Vid lunchtid handlades den tyska tioåringen på 3,99 procent, upp 3 punkter. Den svenska tioåringen noterades samtidigt på 3,88 procent, upp 3 punkter.

För svensk del publicerade SCB statistik över handelsnettot för juni strax före IFO, en siffra som brukar passera marknaden ganska obemärkt. Så var också fallet på onsdagen då koncentrationen låg på IFO, enligt analytikern.

Handelsbalansen visade ett överskott på 17,3 miljarder kronor i juni, jämfört med 15,4 miljarder kronor månaden före. Analytiker hade räknat med ett överskott på 17,9 miljarder kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning.

På tisdagskvällen emitterades 20-åriga inflationsskyddade obligationer, vilket fick de amerikanska marknadsräntorna att sjunka något. Senare i eftermiddag är det dags för en emission av tvååriga statsobligationer och på torsdagen för femåriga statsobligationer. Enligt handlare som Bloomberg News talat med råder det ett osäkert läge angående utfallet i emissionerna.

"Obligationer på de här nivåerna är dyra och emissionerna kanske inte kommer att gå så bra om marknaden tror att Fed höjer igen", säger Masayuki Yoshihara på Sumitomo Life Insurance, till Bloomberg News.

Dagens stora amerikanska händelse är Federal Reserves Beige Book som kommer klockan 20.00. Där ger centralbankens olika distrikt sin syn på den amerikanska konjunkturen. En övervägande del av analytikerna verkar tro att Fed kommer att måla upp en bild av vikande amerikansk konjunktur. Bakgrunden är bland annat tecknen på avmattning på husmarknaden, minskat konsumentförtroende och stigande energipriser. Därmed skulle oddsen för en utebliven räntehöjning den 8 augusti öka.

Läget inför augustimötet är fortsatt osäkert och att döma av prissättningen i fed funds-terminerna väger det jämt mellan ytterligare en räntehöjning med 25 punkter till 5,50 procent, och en utebliven sådan.

På valutamarknaden stärktes euron något mot dollarn på bland annat IFO-indexet och vid lunchtid handlades euro/dollar runt 1:259. Kronan låg kvar på ungefär samma nivå mot dollarn, som tidigare på morgonen, och gick marginellt svagare mot euron.

onsdag kl 11.40 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 7:3406 (7:3301) SSV dec 2,37 (2,36)
EUR/SEK 9:2405 (9:2514) SO 1050 3,88 (3,85)
EUR/USD 1:2588 (1:2621) Räntegap/ty -11 (-11)
US obl 10y 5,07 (5,06) Tysk obl 10y 3,99 (3,96)


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?