Annons

Europabörser: Svag statistik pressar Frankfurt

Europabörserna steg i mycket lugn öppningshandel på onsdagsmorgonen. Tyska DAX-index ställdes ner efter att ett överraskande svagt IFO-index presenterades.

Stålbolag hörde till vinnarna efter att US Steel kom med en stark rapport under tisdagen.

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland sjönk till 105,6 i juli, jämfört med 106,8 föregående månad, rapporterade Bloomberg News, vilket var något sämre än väntat. Detta fick till följd att räntorna tickade upp i Europa och DAX-index sjönk från en uppgång med 0,3 procent till 0,1 procent. Främst var det Bayer och Metro som handlades ner på IFO-indexet.

Trots ett sjunkande index tror marknaden fortsatt på att ECB inte är avskräckt och att banken kommer att höja räntan med 25 punkter till 3,00 procent nästa vecka. Det gav stigande räntor och en förstärkning av euron, trots ett svagare index.

Stålbolagen var bästa bransch i Europa. Ledande i uppgången var Arcelor som stiger med 6,1 procent och Mittal som stiger med 5,1 procent. Under förmiddagen meddelade Mittal att de fått in 92 procent av aktierna i Arcelor. Detta kan måhända sätta punkt på den budstrid som pågått sedan i januari och som involverat såväl företagsledningar, aktieägare såväl som regeringar i diverse länder. Budstriden har även haft som effekt att intresset för stålsektorn stigit vilket spilt över till stigande kurser för samtliga stålbolag.

På onsdagen gav dock marknaden tummen ned för det finska stålbolaget Rautaruukkis rapport. Aktien sjönk med 3,8 procent och var näst sämst i Bloomberg European 500.

Att bolagets resultat före skatt skulle falla andra kvartalet i år jämfört med förra året var väntat men utfallet blev ändå sämre och landade på 136 miljoner euro, vilket kan jämföras med SME Direkts snittprognos på 148 miljoner euro. Försäljningen föll till 928 miljoner euro, också detta klart lägre än väntade 969 miljoner euro.

"Resultaten var svagare än väntat på samtliga nivåer", kommenterar en mäklare till AFX News.

Sämst under onsdagen gick det för Peugeot som rasade med knappt 8 procent efter rapport. Bolaget kom både in lägre än vad analytikerna förväntat och tvingades även skriva ner utsikterna för året. Företagets finanschef Yann Delabriere skyllde en del av resultattappet på stigande råvarupriser.

"Det här är dåligt, riktigt dåligt och detta trots att de har nya modeller i marknaden som 207", sa Jens Schattner, analytiker vid Dresdner Kleinwort till Bloomberg News.

Glaxosmithkline handlades upp på onsdagsförmiddagen, efter positiva produktnyheter och inför bolagets kvartalsrapport, som väntas kring 13-tiden. På morgonen meddelade Glaxosmithkline positiva studieresultat för dess H5N1-vaccin mot fågelinfluensa. Bolaget räknar med att ansöka om godkännande för vaccinet under kommande månader. Klockan 13.00 på onsdagen väntas företagets rapport.

I London stiger Reuters med 2,6 procent efter en rapport där företaget passade på att höja prognosen för 2006 samt även meddelade högre utdelning.

Marknadstemperatur ca klockan 11.50

DJ Euro Stoxx 50 +0,2%
Bloomberg European 500 +0,2%
London FTSE 100 +0,2%
Frankfurt DAX +0,1%
Paris CAC 40 +0,1%
Köpenhamn OMXC 20 +0,5%
Oslo All Share oför.
Helsingfors OMXH 25 -0,2%
Stockholm OMXS 30 +1,0%

Septemberterminen på brentoljan noterades till 73,50 USD/fat
på ICE i London, en uppgång med 0,22 dollar jämfört med
tisdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?