Annons

Uppgång väntar på börsen

Stockholmsbörsen väntas öppna tisdagens handel med stigande kurser med stöd från starka USA-börser och övriga Europa.

De amerikanska börserna steg brett på måndagen med stöd av storaffärer och starka delårsrapporter, i spåren av en svag börsavslutning i fredags. Både Merck och Schering-Plough rapporterade starka delårsbokslut.

Börstemperaturen höjdes efter hand och vid stängning hade Dow Jones Industrial tagit sig över 11.000-nivån. Indexet stängde upp med 1,7 procent till 11.051. S&P steg lika mycket till 1.261.

Nasdaq Composite adderade 2 procent till 2.062, efter att i fredags noterats farligt nära 2.000-nivån.

Sektorsvis gick hälsovård, bioteknik och flyg starkt.

Även nätverksbolagen hade en stark dag efter den usla utvecklingen i fredags och steg alla med 2-3 procent förutom Ericsson som steg med 1 procent och Ciena som fortsatte backa med en knapp procent. De svenska aktierna i USA noterade i stort sett oförändrade kurser jämfört med i Stockholm.

Texas Instruments steg med 4 procent på efterbörsen. Företaget redovisade ett resultat på 0:47 dollar per aktie för det andra kvartalet i år, vilket var i linje med förväntningarna.

Resultatet kom därmed in som en positiv överraskning efter sämre kvartalsresultat från Intel och Dell som tryckt ner teknikföretagen den senaste veckan.

Texas Instruments redovisade även att försäljningen av kretsar till mobiltelefoner steg med 24 procent.

Det var femte kvartalet på rad där Texas ökade orderingången mer än försäljningen.

Priset på råolja steg över 75 dollar per fat under måndagskvällen och fortsatte handlas där i den elektroniska handeln på Nymex under den tidiga tisdagsmorgonen.

En representant för Hizbollah har avvisat ett förslag om eldupphör från USA:s utrikesminister Condoleezza Rice, enligt nyhetsbyrån AFP och striderna i Libanon fortsatte.

Även metallpriserna stiger under tisdagsmorgonen vilket väntas lyfta de Europeiska gruvbolagen.

Teliasoneras finska konkurrent Elisa släppte före börsens öppning på tisdagen en rapport som kom in i linje med förväntningarna.

Rottneros kom i huvudsak in i linje med förväntningarna. Bolaget redovisar ett resultat efter skatt på 2 miljoner kronor för det andra kvartalet medan analytikerna hade väntat sig ett resultat på -0,5 miljoner kronor.

Capio kom in sämre än väntat. Capio redovisade ett resultat före skatt på 198 miljoner kronor för andra kvartalet vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar om ett resultat före skatt på 244 miljoner kronor för andra kvartalet.

Dollarn visar återigen påtaglig svaghet mot övriga valutor, men marknaden ser inte ut att vara beredd att testa viktiga tekniska nivåer före dess att Feds Beige Book publiceras på onsdag. På fredag kommer även den viktiga BNP- siffran för årets andra kvartal.

"Om bibban med amerikansk data är tillräckligt svag för att övertyga marknaden om att Fed tar en paus i räntehöjningarna, kan dollarn komma att testa 1150.50-nivån mot yenen", säger Masashi Hashimoto, analytiker på Bank of Mitsubishi, till AFX News. Han tillägger att om dollarn väl bryter igenom 115-nivån finns en så stor nedsida som till 113:50. Han uppger också att sentimentet för dollarn nu definitivt är bearish igen efter förra veckans uttalanden av Fed-chefen Ben Bernanke.

Samma förhållande gäller mot Euron och den svenska kronan.

Den svenska statistikagendan gapar tom. Ifrån Europa kommer tyska importpriser för juni och KPI för juli samt franska industrins konfidensindikator för juli. Den senare har till skillnad från den tyska motsvarigheten sjunkit de senaste två månaderna. Dessutom kommer för EMU:s del bytesbalans maj månad och bytesbalans (rev) för första kvartalet.

Ifrån USA kommer hushållens konfidensindikator för juli klockan 16.00 och försäljning befintliga bostäder i juni.

Under tisdagen väntas rapporter från Alfa Laval klockan 13.00, Effnet, Metro International, SCA klockan 12.00 och Transcom. På den utländska arenan väntas American Express, AT&T, Dupont, Jyske Bank, Outokumpu, STMicroelectronics, Telecom Italia, Weyerhaeuser och Whirlpool.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?