Annons

Europabörser: Uppåt med olja i täten

Europabörserna steg svagt på onsdagsförmiddagen i något slagig handel. Uppgången i USA under tisdagen var redan inprisad i kurserna och varken från makro-sidan eller från det internationella området kom något egentligt stöd.

Ifrån Italien rapporterades en sämre än väntad konfidensindikator vilket pressade de europeiska räntorna något. Handlarna ser med spänning fram mot morgondagens konfidensindikator från Tyskland.

Priset på råolja steg över 75 dollar per fat under måndagskvällen och fortsatte handlas där i den elektroniska handeln på Nymex under tisdagsmorgonen och handlades på tisdagsförmiddagen till 75:50.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rices resa till Mellanöstern har hittills varit ett misslyckande. En representant för Hizbollah har avvisat ett förslag om eldupphör och ställningen förefaller för stunden vara låst.

Statoil rapporterade på onsdagsmorgonen att de misslyckats med att hitta olja vid Edvardaområdet i Norska havet. Statoil steg ändå med 2,5 procent. Total steg med 0,9 procent, och Shell med 0,6 procent.

Branschkollegan Norsk Hydro rapporterade dock på onsdagsmorgonen ett starkt resultat. Detta uppgick efter skatt till 5,4 miljarder norska kronor andra kvartalet, upp från 3,6 miljarder och något högre än SME Direkts snittprognos om 5,1 miljarder. Detta fick aktien att stiga med 4,9 procent.

Även metallpriserna gick upp. Under tisdagen testades nedsidan i flera metallpriser och när stödnivåerna höll vände bland andra koppar och guldpriserna upp. I kopparhandeln ligger fortsatt på produktionsstörningar på grund av strejkrisken vid Escondida som ägs av BHP. Nickelpriset drivs av att lagren är tomma.

Kopparn noterades under onsdagsförmiddagen upp 300 dollar per ton till 7.450. Zinken steg med 92 dollar till 3.212 dollar per ton och nickel steg med 500 till 24.525 dollar per ton.

I Europa stiger gruvindex med 1,7 procent. Boliden steg med 3 procent, Anglo American med 2,5 och Antofagasta med 2,3 procent.

BHP rapporterade att järnproduktionen steg med 3 procent under företagets fjärde kvartal till 26,1 miljoner ton. Fortsatt stigande efterfrågan från Kina drev försäljningen. Aktien steg med 0,9 procent.

I Paris stiger lyxvaruhuset LVMH med 1,6 procent efter att företaget rapporterat att försäljningen stigit med 10 procent under andra kvartalet. Företaget pekade ut gästande turister till Europa som främsta skäl. Bland annat var efterfrågan stor på klockor från Tag Heuer.

Texas Instruments redovisade på tisdagskvällen ett resultat som fick aktien att stiga med 4 procent i efterhandeln. Resultatet var i linje med förväntningarna men aktien steg ändå då resultatet kom in som en positiv överraskning efter sämre kvartalsresultat från Intel och Dell som tryckt ner teknikföretagen den senaste veckan.

Det var femte kvartalet i rad där Texas ökade orderingången mer än försäljningen.

I Europa steg konkurrenten STMicroelectronics med 2,2 procent inför rapporten som väntas senare under dagen. I Frankfurt steg Infineon med 1,1 procent.
Marknadstemperatur ca klockan 11.15
===================================
DJ Euro Stoxx 50 +0,3%
Bloomberg European 500 +0,4%
London FTSE 100 +0,4%
Frankfurt DAX +0,2%
Paris CAC 40 +0,4%
Köpenhamn OMXC 20 +0,4%
Oslo All Share +2,6%
Helsingfors OMXH 25 +0,4%
Stockholm OMXS 30 +0,4%

Septemberterminen på brentoljan noterades till 75:03 USD/fat
på ICE i London, en uppgång med 0:42 dollar jämfört med
måndagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EurocardAnnons

Slipp utläggskaoset – kom igång enkelt med digitalt system

Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.
Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Många företag fastnar i tidsödande pappersarbete när de ska hantera sina utlägg.

– Lösningen för de allra flesta är att digitalisera hanteringen, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Borttappade papperskvitton, oklara reseutlägg och krångliga processer för att godkänna.

Utläggshantering är ett gissel för många företag.

”Fastnar i pappershantering”

– Hur företag hanterar sin utläggsrapportering varierar stort. En del företag tenderar att fastna i en manuell pappershantering och behöver helt enkelt digitalisera för att lätta på arbetsbördan, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Enligt en studie som Eurocard gjort tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm kan digitala verktyg för utläggshantering och korthantering minska rapporteringstiden med 60 procent. Därmed frigörs tid och energi som medarbetarna istället kan lägga på företagets kärnverksamhet, vilket förstås är bra för affärerna.

– Det finns redan många välfungerande utläggshanteringssystem på marknaden som kan hjälpa företag att nå just de fördelarna. Många gånger är systemen skräddarsydda för att passa det specifika företaget, säger Gustavo Molano och fortsätter:

– Genom att jobba tillsammans med företagen och dess befintliga system kan vi hjälpa till att skapa unika, sömlösa och integrerade lösningar.

Vinsterna är uppenbara. Vad är det då som hindrar ett företag att ställa om utläggshanteringen till ett automatiserat flöde?

– Många verkar tro att det är svårt och tidskrävande och inte värt mödan. Så de väljer att skjuta på det eller avstå.

Så kommer du igång

Eurocard har tagit fram en lösning, utläggshanteraren, som gör det enkelt för företag att komma igång med att digitalisera sina utlägg: 

– Det är en service som gör det möjligt för företag, som inte har något utläggshanteringssystem, att digitalisera sin process – från betalning till bokföring, förklarar Gustavo Molano.

Det är en webbaserad tjänst där information om företagets alla kortköp samlas och uppdateras i realtid.

– Med utläggshanteraren behöver du ett företagskort från oss och Eurocard Pro-appen. Därefter kan du enkelt börja godkänna transaktioner direkt.

Få koll på utläggen

När du använder Eurocards företagskort för ett utlägg syns betalningen direkt i appen. Du parar ihop kvittot – som du enkelt kan scanna – med rätt transaktion och rapporterar utlägget i appen, där det skickas till den ansvarige för godkännande.

Som chef eller ekonomiansvarig kan du:

• Se vilka utlägg som är rapporterade och som är på väg in.

• Kategorisera och godkänna utlägg; varje köp är redan kopplat till rätt kvitto och du slipper jaga medarbetare för kompletterande uppgifter.

• Enkelt skicka godkända utlägg vidare till företagets ekonomisystem.

Så ersätter ni papperskvitton

Trött på papperskvitton?

Eurocard har också tagit fram ett erbjudande för att hjälpa företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton: Smarta kvitton.

– Bara tänk er, när en anställd gör ett köp skapar handlaren en digital version av kvittot i sitt system. Det digitala kvittot skrivs sedan ut som en analog version, som den anställde sedan måste digitalisera om för att kunna göra sin utläggsrapport. Vilken omväg, säger Gustavo Molano.

Smarta kvitton hjälper företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton. Det gör att den där omvägen istället blir en genväg och det blir lättare för företaget att hävda sig i konkurrensen. En genväg som inte enbart sparar tid och energi, men också pengar.

– Oavsett om företaget är stort eller litet, har ett eget system för utläggshantering eller inte – Eurocards lösningar fungerar för alla företag, säger Gustavo Molano.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Mer från Eurocard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eurocard och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?