Annons

Måttliga nedgångar i Asien

Börserna i Asien föll på måndagen då den negativa utvecklingen i fredagens USA-handel samt Kinas åtstramande penningpolitik tyngde.

Bristen på marknadsstimulerande nyheter fick investerare att vända sig till USA för vägledning, enligt en mäklare som talat med AFX News.

Kina meddelade sent i fredags att centralbanken höjer reservkravet för bankerna på fastlandet för att begränsa utlåning i landet och detta tyngde regionen.

"Kinas åtstramning ökar oron för att den globala ekonomiska tillväxten kommer att avta. Det är bland annat negativt för stålproducenterna", säger en fondförvaltare till Bloomberg News.

JFE backade 4,6 procent och Posco föll 2,1 procent.

Det kan även noteras att Tokyo Steel drabbades av ett tapp i försäljningen med 15 procent i april-juni jämfört med samma period föregående år, då företagets prishöjningar fick som effekt att volymerna istället minskade. Företaget behöll ändå helårsprognosen men aktien föll ändå med 17 procent.

Dells vinstvarning för andra kvartalet i slutet på förra veckan pressade bland annat Lenovo som backade 3 procent.

Bland andra teknikaktier föll Chartered Semiconductor kraftigt för andra handelsdagen i rad efter att ha vinstvarnat, ned nära 11 procent.

Mot strömmen gick vissa japanska fordonsbolag när det framgick av månadssiffror att de ökade produktionen i juni. Toyota steg 0,4 procent och Mazda gick upp 2,2 procent.

Oljepriset föll i den asiatiska handeln på hopp om eldupphör i Mellanöstern. Israel kan acceptera en Natoledd fredsstyrka vid gränsen till Libanon, sade landets försvarsminister på söndagen.

Cnooc var ned 0,8 procent vid lunchuppehållet i Hongkong.

Marknadstemperatur klockan ca 8.30
=======================================
Nikkei 225 -0,2%
Topix Tokyo -0,1%
Hongkongs Hang Seng -0,2%
China Shang Composite -0,4%
China Shenz Composite -0,7%
Sydkoreas Kospi -0,6%
Singapores STI oför
Taiwans Taiex -0,9%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?