Annons

Europabörser: Rapporter ger uppgång

Europabörserna steg på bred front under måndagens handel på nyheter och rapporter och trotsade därmed nedgången på fredagens USA-börs och Asien under måndagsmorgonen.

Flera affärer tolkades som att venture capitalaktiviteten kommer att vara fortsatt hög i Europa vilket kan hålla företagspriserna uppe.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice kommer under dagen till Israel och utsikterna för kriget i Mellanöstern såg något ljusare ut under måndagsförmiddagen än i fredags när marknaderna stängde inför helgen.

Även USA-terminerna handlades i positivt territorium efter att bland andra Dell stiger i Europa i rekyl efter förra veckans kraftiga fall.

"Marknaden ser översåld ut. Rapporterna tenderar även att förbättras allt med att de kommer in då en hel del av de negativa nyheterna redan släpps i för-rapporterna", säger Simon Carter vid Aegon Asset Management till Bloomberg News och syftar på den amerikanska börsen där bolagen ligger lite före de europeiska bolagen i att släppa delårsrapporter.

Industriprodukter var starkaste bransch i Bloomberg European 500 under måndagen efter att Philips stigit med 4 procent i Amsterdam på uppgifter om att tre private equity- bolag är villiga att betala över 8 miljarder euro för bolagets halvledarverksamhet.

Det var Wall Street Journal som på söndagen rapporterade att tre konsortier, ledda av Kohlberg Kravis Roberts, Texas Pacific respektive Bain Capital, konkurrerar om verksamheten. Tidningen namnger inte några källor utan hänvisar till personer med insyn i ärendet.

France Telecom steg med 2,1 procent efter att företaget bekräftat att det för exklusiva samtal om att sälja sina 54 procent i katalogbolaget Pagesjaunes till private equity- bolaget Kohlberg Kravis Roberts för cirka 3,3 miljarder euro. KKR kommer officiellt att lägga budet den 26 juli. I ett separat meddelande säger France Telecom att det säljer sin verksamhet Mobile Satellite Communications till Apax för 60 miljoner euro.

I London stiger Vodafone med 2,2 procent efter att ha presenterat sina nyckeltal för första kvartalet, april-juni.

Diskussionerna kring Vodafone har i övrigt kretsat kring morgondagens bolagsstämma och dess vd Arun Sarins. Under de senaste dagarna har storägare som Morley Fund, Hermes Pensions och Standard Life sagt, enligt media, att de kommer att rösta mot Arun Sarin. Detta innebär att institutionella investerare med cirka 10 procent av kapitalet i Vodafone kan försöka få bort Arun Sarin och 5 procent kan komma att avstå rösträtten, enligt Sunday Times.

Även om protesterna kanske inte leder till att Arun Sarin lämnar bolaget kan de sätta press på honom att lyfta Vodafones resultat snabbt, enligt Financial Times.

Sir John Bond, som i samband med stämman tar över som ordförande efter Lord MacLaurin, väntas inte försöka ersätta Arun Sarin på åtminstone tre månader, skriver Sunday Times.

Londonnoterade spelbolagen fortsatte återhämtningen från förra veckans kraftiga fall som utlöstes av åtal mot Betonsports och var på måndagsförmiddagen bland vinnarna i Europa.

Förra veckan åtalades Betonsports vd och grundare för bland annat bedrägeri och svindleri. Investerare oroade sig då för att detta kan leda till stöd för det lagförslag i USA som vill förbjuda internetgambling.

Marknadstemperatur ca klockan 11.40

DJ Euro Stoxx 50 +0,9%
Bloomberg European 500 +0,9%
London FTSE 100 +1,0%
Frankfurt DAX +0,8%
Paris CAC 40 +0,8%
Köpenhamn OMXC 20 +0,5%
Oslo All Share +0,3%
Helsingfors OMXH 25 +0,7%
Stockholm OMXS 30 +1,3%

Septemberterminen på brentoljan noterades till 73:12 USD/fat
på ICE i London, en nedgång med 0:63 dollar jämfört med
fredagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?