Annons

Stockholmsbörsen: Rapporter i fokus

Stockholmsbörsen väntas öppna fredagens handel med sjunkande kurser, tyngd av nedgången USA och svaghet i Asien.

Relativt starka rapporter från Volvo och Ericsson förväntas inte kunna lyfta börshumöret. Ericssonaktien handlas även ner i förhandeln.

Fredagen är lösendag för aktieoptioner vilket kan skapa en lugn handel över dagen.

Börserna i New York slutade ned på torsdagen med aktier som Intel och Ford i fokus. Intels prognoser levde inte upp till analytikernas förväntningar och Ford redovisade en oväntad förlust.

Dow Jones Index sjönk med 0,76 procent till 10.928. S&P noterades samtidigt ned 0,85 procent och Nasdaq Composite tappade hela 2,0 procent.

Intel föll med 7,25 procent efter sin rapport då guidningen för försäljningen det tredje kvartalet inte nådde upp till analytikernas förväntningar.

Microsoft var en av få ljuspunkter under USA-handeln. Företaget levererade på torsdagskvällen ett resultat på 0:31 dollar per aktie, vilket var 3 cent bättre än förväntat.

Utöver det presenterade bolaget även två återköpsprogram av aktier. Sammanlagt kan Microsoft köpa tillbaka aktier för upp till 40 miljarder dollar. Detta gladde aktiemarknaden och Microsoftaktien steg med 5,5 procent i efterhandeln. Pengarna förväntas till stor del återinvesteras i aktiemarknaden efter utdelningen och kan därmed ge välbehövlig vitamininjektion till USA-börserna.

USA-räntorna sjönk efter svensk stängning på torsdagen, då statistik och protokollet från Feds Fomc-möte den 29 juni tillsammans drog ned förväntningarna om fler räntehöjningar.

Generellt väger det nu jämnt mellan analytikerna vad gäller förväntningar inför augustimötet, och prissättningen i fed funds-terminerna indikerar en 47-procentig sannolikhet för en räntehöjning till 5,50 procent. Det kan jämföras med över 90 procent före Ben Bernankes anförande på onsdagen.

Ericssons rapport på fredagsmorgonen var relativt stark men eftersom aktien handlats upp de senaste dagarna och hörde till vinnarna när OMXS-index steg med 4 procent i onsdags och teknikaktierna på Nasdaq hade en mycket dålig dag under torsdagen, så förväntas aktien handlas ner när Stockholmsbörsen öppnar. I förhandeln hos Fischer Partners sjunker aktien med 50 öre till 22,50 kronor.

Även Volvo lämnade en relativt stark rapport där resultatet var något bättre än förväntat men omsättningen något lägre.

Tietoenators rapport var dock en ren besvikelse enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med tidigt på fredagsmorgonen.

I Tyskland har Infineon släppt en rapport som innehöll en oväntad förlust vilket väntas tynga aktien.

Fredagens makroagenda är tunn, med brittisk preliminär BNP för andra kvartalet klockan 10.30.

Under dagen väntas rapporter från Gunnebo, Mandator, SEB och TV4. På den internationella arenan väntas Caterpillar, Eli Lilly, Ingersoll-Rand, Kimberly-Clark och Whirlpool.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?