Annons

Stockholmsbörsen: Rapportbolag fick stryk

Stockholmsbörsen sjönk på fredagen tyngda av rapporter bland annat från Ericsson. Även SEB, som
levererat en glädjande rapport, stannade till slut på minus. Ökad geopolitisk oro efter upptrappade konflikter mellan Israel och Libanon tyngde också.

"Det har varit väldigt stökigt på börsen idag. Segt till en början med Ericsson på morgonen och sedan väldigt stora slag under dagen med en nervös handel. Tittar man på de bolag som lämnat rapporter idag så har de fått riktigt mycket stryk", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30-index sjönk med 1,5 procent till 914. Aktier till ett värde av 22 miljarder kronor bytte ägare under dagen.

Ericsson redovisade en relativt stark rapport. Försäljningstillväxten och bruttomarginalen andra kvartalet var något sämre än väntat men rörelsemarginalen var bättre.

"Det viktiga är att mobilsystem går bra och att rörelsemarginalen var bättre än väntat", sade en analytiker till Direkt, men noterade samtidigt att kassaflödet var klart sämre än väntat.

Aktien steg inför rapporten men handlades på fredagen ner med 20 öre till 22:90 kronor, enligt mäklare mer beroende på nedgången på Nasdaq än på rapporten.

SEB levererade halvårssiffror över förväntningarna rakt igenom. Rörelseresultatet på 3.906 miljoner kronor för årets andar kvartal var långt över analytikers förväntningar på 3.250 miljoner. Aktien var som mest upp 4:50 kronor under dagen men stängde dock ned med 1:50 kronor till 165 kronor.

Nordea, som också lämnat fina siffror tidigare i veckan, var också ned 1:50 kronor till 85:75 kronor. Handelsbanken tappade 5 kronor till 177:50 kronor.

Även Volvo lämnade kvartalssiffror på fredagen. Ett av styrkebeskeden i rapporten var en oväntat stark lönsamhet inom Volvos lastbilsverksamhet, där rörelsemarginalen var 9,3 procent mot väntade 8,5 procent. Volvo höjde även sina marknadsutsikter för Europa och USA.

Aktien stängde dock 4 kronor lägre på 365 kronor.

Industrisektorn var länge sämsta sektor på OMXS30 på fredagen där Gunnebo och Haldex kom med delårssiffror.

Båda bolagens resultat var långt under analytikernas förväntningar. Gunnebo sänkte dessutom sin helårsprognos på grund av problem med omstruktureringar av bolagets verksamhet i Frankrike. Aktien tappade 5 kronor till 136 kronor.

Haldex föll 16 kronor till 135 kronor.

Även informationsteknologisektorn gick dåligt med Tietoenator i spetsen.

Bolaget delårsrapport missade analytikernas förväntningar och aktien rasade med 23:50 kronor till 171 kronor.

Till viss del kan engångseffekter förklara det svaga resultatet, enligt analytiker.

WM-data var ett av få bolag som lämnade delårssiffror på fredagen och samtidigt steg.

Både resultat och omsättning överträffade analytikers förväntningar. Samtidigt upprepade bolaget sina prognoser om goda marknadsutsikter för 2006.

Aktien stängde 2:20 kronor högre till 22:20 kronor.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?