Annons

Stockholmsbörsen: USA väntas ge styrka

Stockholmsbörsen väntas inleda torsdagens handel med stigande kurser. Nokia steg med 3,2 procent i efterhandeln på New Yorkbörsen med stöd från Motorolas starka rapport som fick Motorolas aktie att stiga med 8,3 procent.

Nokia släpper rapport klockan 12.00 idag och Ericsson kommer med sin rapport före börsens öppning i morgon fredag.

Starka rapporter och ränteoptimism bidrog till att lyfta Dow Jones över 11.000-nivån under onsdagen. Uppgången fick ordentlig fart sedan kommentarer från Fed-chefen Ben Bernanke dämpat oron för att centralbanken ska behöva fortsätta att höja räntorna för att dämpa inflationen.

I sitt tal inför senaten uppgav han bland annat att Fed ser en dämpning i ekonomin och att penningpolitiken måste ta hänsyn till effekterna av tidigare räntehöjningar, samtidigt som den ska vara fortsatt vaksam mot "ihärdigt högre inflation".

Dow Jones Index steg med 2,0 procent till 11.011. S&P noterades samtidigt upp 1,9 procent och Nasdaq Composite hade stärkts med 1,8 procent.

Fedchefens kommentarer fick stort utslag på valutamarknaden där dollarn försvagades kraftigt och räntorna sjönk, en tendens som fortsatt under nattens handel.

Den kraftiga uppgången under onsdagen stökade över huvudtaget till graferna för de tekniska analytikerna. Dollarn bröt den trend som var på väg att lyfta den mot övriga valutor och frågan är om den uppgång som kom i går på Stockholmsbörsen är tillräckligt stark för att bryta huvudscenariot av att börsen i det stora perspektivet ska fortsätta ner.

"Inledningen av rapportsäsongen var negativ men nu börjar det komma starkare rapporter. Se till exempel på Nordea igår. Och det är ju rapporterna som kommer att fälla avgörandet", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Tolkningarna går även isär vad Ben Bernankes ord innebär i praktiken.

SEB Merchant Banking skriver i en kommentar att talet verkade vara en kompromiss mellan hökarna och duvorna i Federal Reserve och att talet sammantaget "lämnar dörren öppen för ytterligare en räntehöjning eftersom FOMC måste visa: vi är inflationsbekämpare", skriver banken.

Banken skriver vidare att den inte ser tillräckligt med bevis, varken i onsdagens tal eller i den senaste tidens dataskörd, för att Fed verkligen kommer att göra halt på 5,25 procent. "Därför tror vi att Fed höjer räntorna igen i augusti med 25 punkter, till 5,50 procent".

Motorola steg med 8,3 procent i efterhandel i New York på onsdagen efter att bolaget presenterat en rapporterat som överträffade analytikernas förväntningar.

Motorolas vd Ed Zander sade att bolaget väntade sig starka siffror vilket även visade sig i kvartalsrapporten. Han sade vidare att telefonmarknaden fortsätter att vara mycket stark, enligt Paul Sagawa analytiker på Sanford Bernstein i New York.

Qualcomm sjönk med 5,4 procent efter sin rapport då företagets rapport kom in enligt förväntningarna men guidningen för fjärde kvartalet inte mötte analytikernas förväntningar.

Sandviks resultat kom in litet under förväntningarna och även sett till faktureringen nådde bolaget inte upp till analytikernas snittförväntningar.

SAP och Roche kom båda in med rapport på morgonen som förväntas bidra till stigande kurser i Europa.

På torsdagens agenda står detaljhandelsförsäljningen i Storbritannien i juni klockan 10.30, nyanmälda arbetslösa USA vecka 28 klockan 14.30, ledande indikatorer juni klockan 16.00 och Philadelphia fed index för juli klockan 18.00.

Dessutom frågas Ben Bernanke ut i representanthuset klockan 16.00 och Fed publicerar protokollet från mötet den 29/6 klockan 20.00.

På rapportfronten väntas utöver Nokia bland andra Biacore, Eniro, Precise Biometrics, Profilgruppen, Switchcore och Tricorona.

På den internationella arenan väntas Advanced Micro Devices, Amgen, Baxter, Ford, Honeywell, Microsoft och Pfizer.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?