Annons

Stockholmsbörsen: Eniro vinnare

Stockholmsbörsen fortsatte svagt upp efter onsdagens hausse med stöd från starka rapporter i USA och en bred uppgång i Europa.

Handeln var mer återhållsam efter onsdagens kraftiga uppgång. Eniro hör till vinnarna efter att företaget flaggat för att återinföra tidigare aktieutdelningar. Förväntningarna på Nokia har höjts under morgontimmarna inför rapporten som släpps klockan 12.00 idag.

Klockan 10.10 noterades OMXS 30-index till 930,8 efter att som högst varit uppe i 935,4. Detta motsvarar en uppgång på 0,1 procent vilket är klart lägre än övriga Europabörser. Å andra sidan steg Stockholmsbörsen mer än de flesta andra under onsdagen.

"Krigshotet i Mellanöstern lägger sordin på stämningen så jag tycker att det är starkt att börsen går upp nu, vilket den gör på Bernanke och starka rapporter. Styrkan kommer nog att hålla i sig men jag tror inte på några stora rörelser åt något håll egentligen. På optionsmarknaden är volatiliteten fortfarande extremt hög så det ska bli intressant att se hur mycket den faller ner efter att Nokia och Ericsson har kommit in med sina rapporter", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Starka rapporter och ränteoptimism bidrog till att lyfta Dow Jones över 11.000-nivån under onsdagen. Uppgången fick ordentlig fart sedan kommentarer från Fed-chefen Ben Bernanke dämpat oron för att centralbanken ska behöva fortsätta att höja räntorna för att dämpa inflationen.

Åsikterna går dock fortfarande starkt isär huruvida Fed kommer att höja räntan med 0,25 procent i augusti. Den tolkning som är dominerande för stunden är dock at Ben Bernanke med gårdagens tal flaggade för att det kanske blir en räntehöjning i augusti men att detta också kan vara den sista eftersom Fed inte vill få en hårdlandning av den amerikanska ekonomin.

Fedchefens kommentarer fick stort utslag på valutamarknaden där dollarn försvagades kraftigt och räntorna sjönk, en tendens som fortsatt under nattens handel.

Motorola steg med 8,3 procent i efterhandel i New York på onsdagen efter att bolaget presenterat en rapporterat som överträffade analytikernas förväntningar. Detta tillsammans med uppgifter om att LG Electronics och Samsung tappar marknadsandelar inom mobiltelefonbranschen, lyfte Nokia i torsdagens handel inför rapporten som släpps klockan 12.00.

Nokia handlades under morgontimmarna upp 2,50 till 146 kronor. Ericsson handlades oförändrat till 23,20.

Eniro lade sig högt upp på vinnarlistan. Aktien steg med 3,50 till 77,75, vilket motsvarar en uppgång med 4,7 procent.

"Rapporten var lite av en lättnad", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Eniro stod fast vid sina utsikter men sa att det finns en möjlighet att bolaget återgår till sin utdelningspolicy om 75 procent av nettoresultatet ett år tidigare än väntat.

Sandviks resultat kom in litet under förväntningarna och även sett till faktureringen nådde bolaget inte upp till analytikernas snittförväntningar.

"Vi hamnar i en liknande situation som med SKF:s delårsrapport, bra siffror, men lite soft på volymen. Men eftersom en stor del av oron rör sig om vart konjunkturen är på väg, då får man inte missa förväntningarna på den organiska tillväxten", säger analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Teleca sjönk med 2,60 till 29,80 efter rapport.
"Det ser svagt ut, klart sämre än väntat inom alla divisioner, framför allt Systems", säger analytikern.

Nordnet steg med 30 öre till 24 kronor efter sin rapport.

I Tyskland steg DAX-index med 0,6 procent. Bästa bransch var basindustri och sämsta bilföretag.

I London steg FTSE 100 med 0,3 procent. Bästa bransch var teknikbolag och sämsta var mobilteleföretag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?