Annons

Räntor och valutor: Dollarn fortsätter tappa

Torsdagen blev en dag av konsolidering efter de kraftiga rörelserna efter KPI och Ben Bernankes anförande på onsdagen. Räntorna steg över båda sidor Atlanten medan dollarn fortsatte att tappa mark.

Europaräntorna steg någon punkt över hela linjen, på generellt stigande börser och förväntan om att ECB ska höja räntan i augusti. Den geopolitiska oron, stigande oljepris och att USA närmar sig räntetoppen håller dock tillbaka uppgången i räntorna. Svenska räntor sjönk 1-2 punkter efter att ha hämtat in rörelserna efter onsdagens stängning.

USA-räntorna vände upp någon punkt, med den tioåriga statsobligationen på 5,05 procent vid svensk stängning. Tanken att Fed kan komma att släppa upp inflationen kan ha bidragit.

"Inflationsriskerna finns fortfarande kvar. Det finns en rädsla för att Fed kan komma att ta en paus utan tillräckliga tecken på en svaghet i ekonomin. Marknaderna omvärderar implikationerna av (Bernanke-)anförandet", sade Nicholas Stamenkovic på RIA Capital Markets till Bloomberg News.

Jämfört med före Fed-chefens anförande på onsdagen handlades dock USA-räntorna fortsatt 8-9 punkter lägre vid svensk stängning. Antalet arbetslösa minskade med 30.000 till 304.000 föregående vecka i USA och de ledande indikatorerna steg med 0,1 procent, mot väntade 0,2 procent i juni. Inget gav något direkt avtryck på marknaden.

Budskapet från Fed-chefen fortsatte att vändas och vridas på. Bloomberg News Fed-bevakare John Berry skrev att Fed-chefen gav ett skolexempel för hur räntan kan lämnas oförändrad vid augustimötet. Ben Bernanke sade att Fed väntar sig att tillväxten ska dämpas till en uthållig nivå och att kärninflationen ska gå ned på medellång sikt. Mycket av räntehöjningarna på 425 punkter har ännu inte gett effekt på ekonomin, utan kommer framöver.

"Den uppenbara slutsatsen, som han inte sade rakt ut, är att det kanske inte behövs fler räntehöjningar för att få inflationen att gå ned", skrev John Berry.

Även om Fed inte har något formellt inflationsmål så har Ben Bernanke uttalat att han vill se inflationen (mätt som core-PCE) inom intervallet 1 till 2 procent. Fed-prognosen visar att kärninflationen väntas falla till mellan 2 och 2,25 procent 2007 och enligt Fed-chefen därefter falla ytterligare under 2008.

"Med andra ord, på medellång sikt, eller om två år, så kommer inflationen att vara tillbaka inom målintervallet", skrev John Berry.

SEB Merchant Banking skrev i en kommentar att talet verkade vara en kompromiss mellan hökarna och duvorna i Fed men att talet sammantaget lämnar dörren öppen för ännu en höjning eftersom Fed måste visa att de är inflationsbekämpare.

Förväntningarna på en räntehöjning i augusti har dragits ned till en sannolikhet på cirka 65 procent enligt prissättningen i fed funds-terminerna, från 90 procent före Ben Bernankes anförande (och efter KPI-utfallet i juni).

På valutamarknaden fortsatte dollarn att tappa som en reaktion på Fed-chefens budskap. Mot yenen gick dollarn under 117-nivån, och mot euron till 1:265 under torsdagen på förväntningar om minskad räntespread. Brytandet av tekniska nivåer bidrog, uppgav handlare till Bloomberg News.

"Vi fick en signal om att vi är nära en topp på räntorna och det pekar mot ytterligare nedsida för dollarn. Folk är ovilliga att ta stora positioner för närvarande till dess att vi kommit förbi nästa Fed-möte", sade Sabrina Jacobs, valutastrateg på Dresdner Kleinwort till Bloomberg News.

Kronan följde med i rörelsen och stärktes 6 öre mot dollarn och 1 öre mot euron, till 7:30 respektive 9:23. Mätt i TCW-index noterades en förstärkning till 126,95 (127,37).

Efter svensk stängning kommer Philadelphia Fed index för juli, som väntas sjunka till 12,0 enligt Bloomberg News snittprognos, från 13,1 månaden före. Senare i kväll kommer Fed-protokollet från mötet den 29 juni, något som troligen hamnar i skuggan av Ben Bernankes tal men ändå skulle kunna ge ledtrådar om hur resonemangen går i Fomc i det osäkra läge som nu råder inför augustimötet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Telia CompanyAnnons

Digitalisera nu för att klara krisen – 5 tips

Större företag har accelererat sin digitalisering under pandemin och ökat sin produktivitet – medan mindre företag inte haft samma digitala utveckling.

Det visar en ny uppföljande undersökning till rapporten Telias digitala index.

Här är 5 tips till företag som snabbt vill komma ifatt digitalt.

Få tekniken att funka, prenumerera på en egen IT-avdelning 

Pandemin har slagit hårt mot många branscher och företag – och samtidigt fungerat som en katalysator för digitaliseringen.

– När företag ”tvingats” till distansarbete och nya affärsmodeller har många tagit stora steg framåt digitalt, säger Daniel Stark, chef för strategi och affärsutveckling på Telia.

”Risk att stora företag springer ifrån”

Samtidigt är skillnaden tydlig mellan svenska företag. 75 procent av de stora företagen – mer än 50 anställda – har accelererat sin digitalisering under pandemin, jämfört med 21 procent av de minsta företagen. Det visar en uppföljande undersökning, som gjorts under våren, till ”Telias digitala index”.

De digitala klyftorna består och riskerar att öka, menar Daniel Stark:

– Risken är att de högdigitala springer ifrån nu när digitala lösningar är ännu viktigare för att klara sig i konkurrensen.

Ökad produktivitet under coronakrisen

Bland de högdigitala företagen svarar 41 procent att de ökat tillväxten och effektiviteten de senaste två åren – jämfört med 21 procent bland de lågdigitala, visar undersökningen.

Det är också de högdigitala som främst rapporterar om ökad produktivitet under pandemin.

Vad kan då lågdigitala företag lära av dem som kommit längre? Daniel Stark sammanfattar fem framgångsfaktorer:

1 Gör distansjobb möjligt

Prioritera digitala lösningar så att personalen kan jobba effektivt på distans. Det är viktigt både för affärerna och för att få nöjdare personal. Högdigitala företag lyckas i högre utsträckning behålla sin personal och locka nya talanger, visar Telias undersökning, och en nyckel är att personalen kan jobba flexibelt. 

2 Kreativa lösningar ger nöjda kunder

Coronakrisen har påskyndat innovativa digitala lösningar – från retailbutiken som bjuder in till videoshopping med en assistent till nya hämta hem-tjänster för restauranger. Den här sortens uppfinningsrikedom brukar skapa nya och lojala kunder! Fokusera också på hur ni möter kunderna digitalt. Det måste vara enkelt och smidigt att integrera med ditt företag: boka tid, få svar i chatten, beställa varan och så vidare.

3 Automatisera mera 

En kris kan vara ett bra tillfälle att se över arbetsflöden och rutiner. Genom att till exempel automatisera bokföring, fakturering, kvittoredovisning och annat kan ni frigöra tid och satsa mer på att bli konkurrenskraftiga. Att blicka framåt är nu avgörande för många företag som tvingats vara mycket ”här och nu” under krisen.

4 Mer träffsäkra erbjudanden

Allt fler företag samlar in data om sina kunder. Använd datan på ett systematiskt sätt med automatiserade verktyg som marketing automation och ad-words. På så sätt kan ni nå ut till era kunder med mer träffsäkra erbjudanden till en lägre kostnad.

5 Outsourca IT

Genom att outsourca driften och ansvaret för er IT blir ni av med teknikbekymmer som kan störa era arbetsflöden. IT-problem kan stjäla mycket resurser internt – tid som ni istället kan lägga på att digitalisera er verksamhet på ett smart sätt.

Telia erbjuder ”IT-avdelning som tjänst” som vänder sig till företag från 10 anställda.

– Tjänsten innebär att ett expertteam från Telia blir företagets IT-avdelning med support, övervakning av företagets IT-miljö och ansvar för säkerheten, förklarar Daniel Stark.

Den här typen av tjänster brukar vanligtvis rikta sig till större företag, påpekar Daniel.

– Företaget kan också samla sina IT- och kommunikationstjänster i Telias unika erbjudande. Traditionellt finns en uppdelning mellan IT och telekom där företagen behöver sätta sig in i olika komplexa lösningar. Det kan förenkla väsentligt att samla ihop alla teknikfrågor.

Upptäck fler fördelar med IT-avdelning som tjänst 

Fakta: IT-avdelning som en tjänst

• Innebär att Telia hanterar IT- och kommunikationstjänster för företaget. Vänder sig till företag från 10 anställda.

• Tjänsten är prenumerationsbaserad och erbjuder ett expertteam som gör en grundlig analys för att skräddarsy tjänsten utifrån verksamhetens behov. Därefter tar teamet ansvar för och har full koll på IT-miljön dygnet runt.

• Telia jobbar proaktivt genom löpande säkerhetskontroller så att eventuella fel kan åtgärdas innan de skapar problem. Dessutom gör Telia en grundlig undersökning en gång om året för att säkerställa att företagets IT-miljö är uppdaterad, säker och tillgänglig.

• I tjänsten ingår support och konsultation med syftet att hjälpa företaget att frigöra mer tid och skapa effektivare arbetssätt.

 

Mer från Telia Company

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Company och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?