Annons

Asienbörser: Mellanösternoro tynger

Börserna i Asien föll under måndagen på oro över oroligheterna i Mellanöstern som har drivit upp oljepriset.

"Det är ingen lätt tid för marknaden. Spänningarna i Mellanöstern kommer helt klart att driva aktierna denna vecka", säger Rohan Walsh på Invesco Asset Management Australia till Bloomberg News.

Oljepriset steg för femte dagen i rad efter det att Israel fortsatt attackera Libanon. På tidiga måndagen noterades Nymex-oljan i den elektroniska handeln på 77:48 dollar per fat efter att ha stängt på rekordhöga 77:03 dollar i fredags. Brentoljan steg också i morgonhandeln, upp 1,6 procent till 77:95 dollar per fat runt 8-tiden.

"Varje gång oljepriset når nya rekordnivåer faller aktierna. Utvecklingen i Mellanöstern har gjort att vi blivit negativa till aktier igen ", säger John Padilla på Metropolitan Bank & Trust i Manila.

Nervositet vad gäller bolagsrapporter samt ny amerikansk statistik vägde också in. Detaljhandelsförsäljningen och konsumentförtroendet föll oväntat i USA enligt statistik i fredags.

Hon Hai Precision och Chartered Semiconductor föll 4,3 respektive 3 procent. Samsung Electronics backade 2,7 procent och Li & Fung sjönk 2,1 procent.

Toyota Motor överväger att föreslå en allians med General Motors för att förhindra att det amerikanska bolaget skapar en allians med Renault och Nissan, enligt Businessweek.

China Netcom föll 1,1 procent efter Credit Suisse sänkt sin rekommendation för aktien. Investmentbanken tror att den försenade kommersialiseringen av Kinas egen 3g-standard gör att regeringen inte kommer att dela ut 3g-licenser förrän fjärde kvartalet i år eller första kvartalet 2007.

Tokyobörsen var stängd för nationell helgdag på måndagen.

Marknadstemperatur klockan ca 8.10
Nikkei 225 stängt
Topix Tokyo stängt
Hongkongs Hang Seng -0,9%
China Shang Composite +0,6%
China Shenz Composite +0,5%
Sydkoreas Kospi -2,3%
Singapores STI -1,6%
Taiwans Taiex -2,6%

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?