Annons

Wall Street: Fortsatt dystert

Konflikten i Mellanöstern förvärrades under fredagen och bidrog till ett rekordhögt oljepris, vilket successivt utökade nedgången på USA-börserna. Jätten General Electric försvagades tyngde efter sin rapport.

Den ekonomiska oron tilltog också sedan statistik visat att högre oljepriser dämpat konsumenternas förväntningar. Dessutom sjönk detaljhandeln i USA oväntat i juni.

"Vi har en viss avmattning framför oss. En ekonomisk försvagning har legat i korten under en tid", säger Ernie Enkrim, vid Russell Investment Group, enligt Bloomberg News.

Dow Jones Index backade 1,0 procent till 10.739. S&P var 0,5 procent ned och Nasdaq Composite sjönk 0,8 procent. Sett över veckan har Dow Jones gått ned 3,2 procent och Nasdaq sjunkit 4,4 procent.

Oljepriset steg stundtals till över 78 dollar i New York under fredagen, som en följd av den geopolitiska oron. Under fredagskvällen bombade Israel Hizbollahs högkvarter i Beirut.

Under fredagen presenterades också statistik som ökade oron för att förväntningarna på den ekonomiska tillväxten är för höga. Detaljhandelsförsäljningen i USA sjönk med 0,1 procent i juni, vilket överraskade marknaden som hade hoppats på en ökning med 0,4 procent. University of Michigan pekade också på att konsumenternas förväntningar har mattats.

Bland förlorarna på Dow Jones fanns General Electric, GE, som sjönk 1,7 procent efter att ha presenterat sin rapport för andra kvartalet. Bolaget redovisade ett resultat om 0,47 dollar per aktie vilket visserligen var i linje med analytikernas officiella förväntningar, men lägre än de inofficiella förhoppningarna.

General Motors gick ned 3,0 procent, efter att ha rapporterat en 8,3-procentig minskning i Europaförsäljningen i juni. Bolagets potentiella partner Renault redovisade också minskad försäljning.

Ford gick samtidigt ned 2,7 procent sedan Moodys sänkt kreditbetyget ytterligare till B2, vilket är fem nivåer under "investment grade".

Detaljhandelssektorn var under press efter statistiken. Wal-Mart stores sjönk 2,5 procent.

Husbyggarföretaget DR Horton föll 7,3 procent efter att ha sänkt sin helårsprognos och hänvisat till en försvagning i husmarknaden.

Energiaktierna stärktes däremot av oljepriset. Exxon gick upp 1,3 procent. En annan vinnare bland storbolagen var Intel som steg 0,8 procent.

Ericsson stängde 26 öre högre, jämfört med slutnoteringen i Stockholm. Astra Zeneca gick upp cirka 80 öre.

Aktieomsättningen uppgick till 1.643 miljoner aktier på

New York-börsen och till 1.813 miljoner på Nasdaq.

På obligationsmarknaden noterades den tioåriga amerikanska statsobligationen i stort sett oförändrat på 5,07 procent, jämfört med torsdagens stängning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?