Annons

Wall Street: Nedåt i tidig handel

Tilltagande oroligheter i Mellanöstern och ett rekordhögt oljepris bidrog till att USA-börserna sjönk under fredagens tidiga handel. Jätten General Electric försvagades efter sin rapport, vilket också satte press.

Nedgången utökades sedan statistik i form av University of Michigan visat att högre oljepriser dämpat konsumenternas förväntningar. Dessutom sjönk detaljhandeln i USA i juni.

"Du kan hitta sex skäl att inte köpa aktier och det är tufft att hitta ett skäl att köpa", säger Dan McMahon, vid CIBC World Markets, enligt Bloomberg News.

Klockan 16.50 hade Dow Jones Index backat 0,6 procent till 10.782. S&P var 0,2 procent ned och Nasdaq Composite noterades 0,3 procent lägre.

Oljepriset steg stundtals till över 78 dollar i New York under fredagen, som en följd av den geopolitiska oron. Israels offensiv i Libanon var inne på sin tredje dag och Iran fortsatte att trotsa västvärldens krav på landets kärnvapenprogram.

Samtidigt presenterades statistik som ökade oron för att förväntningarna på den ekonomiska tillväxten är för höga. Detaljhandelsförsäljningen i USA sjönk med 0,1 procent i juni, vilket överraskade marknaden som hade hoppats på en ökning med 0,4 procent. University of Michigan pekade också på att konsumenternas förväntningar har mattats.

General Electric, GE, sjönk 1,1 procent efter att ha presenterat sin rapport för andra kvartalet. Bolaget redovisade ett resultat om 0:47 dollar per aktie vilket var i linje med analytikers förväntningar.

Även General Motors backade, med 2,1 procent. GM rapporterade en 8,3-procentig minskning i sin Europaförsäljning förra månaden. Bolagets potentiella partner Renault redovisade också minskad försäljning och backade i Europa.

Detaljhandelssektorn var under press efter statistiken. Wal-Mart stores sjönk 1,0 procent.

Husbyggarföretaget DR Horton föll 7,0 procent efter att ha sänkt sin helårsprognos och hänvisat till en försvagning i husmarknaden.

Energiaktierna stärktes däremot av oljepriset. Exxon gick upp 1,0 procent. En annan vinnare bland storbolagen var Intel som steg 1,4 procent.

Aktieomsättningen uppgick till 415 miljoner aktier på New York-börsen och till 479 miljoner på Nasdaq.

På obligationsmarknaden noterades den tioåriga amerikanska statsobligationen i stort sett oförändrat på 5,07 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?