1515

Världsoro sänkte börsen

Fredagens nedgång på Stockholmsbörsen utökades under eftermiddagen i kölvattnet av att USA-börserna tagit en sydlig riktning. Tilltagande oroligheter i Mellanöstern med ett rekordhögt oljepris tillföljd satte trenden.

"Konflikten i Mellanöstern präglar hela handeln och det drar över samtliga sektorer på börsen. Ovissheten om vad som ska hända de kommande dagarna gör att man säljer av inför helgen. Om det inte händer något ytterligare i Mellanöstern under helgen kan börserna kanske återhämta sig på måndag", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Samtidigt var det ett 20-tal bolag som lämnade rapport på fredagen. SKF satte press på verkstadssektorn.

I Stockholm stängde OMXS 30-index på 906,0, vilket motsvarar en nedgång på 1,7 procent från torsdagen. Sett över veckan noterades därmed en nedgång på 5,7 procent.

Omsättningen uppgick till 15,7 miljarder kronor.

"Det är rätt okej för en dag i juli, men generellt sett är det små volymer och då blir nedgången tydligare", säger mäklaren.

SKF föll 5:50 kronor till 100:50 kronor. Bolagets marginaler var bra men både resultatet och volymökningen i försäljningen var en besvikelse i delårsrapporten som presenterades på morgonen. Till de mest positiva signalerna som SKF:s vd Tom Johnstone lämnade vid den efterföljande telefonkonferensen hör att bolaget tror på en lite bättre industrikonjunktur under tredje kvartalet.

"Det negativa var att de lyfte fram tre faktorer som kan påverka resultatet för tredje kvartalet negativt. Det var valutaeffekter, råmaterialpriser och att det blir mindre arbetsdagar under kvartalet", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Sandvik backade 2:25 öre till 78:50 kronor. Samtidigt var Atlas Copco A ned 2:50 kronor till 181:50 kronor.

Även Saab lämnade sina delårssiffror på fredagen. Aktien backade som mest till 162:50 kronor men återhämtade sig och stängde ned 2:50 kronor på 170 kronor. Bolaget sänkte sin prognos för den organiska tillväxten för helåret 2006 till något lägre än 5 procent, från tidigare 6-7 procent. Saab avdramatiserar dock beskedet och kallar justeringen för en teknikalitet med hänvisning till en försenad order.

Höganäs fanns däremot på vinnarlistan efter att resultatet före skatt på 107 miljoner kronor överträffat analytikers förväntningar. Aktien var upp 10 kronor till 180.

Även Orc Softwares rapport fick väl godkänt av analytikerkåren och marknaden handlade upp aktien som högst över 8 procent under fredagsmorgonen. Aktien slutade upp 7,4 procent, motsvarande 4 kronor, till 58 kronor.

"Det viktigaste av allt är att den underliggande tillväxten var stark samtidigt som Cameron bidrog starkare än väntat. Jag hade inte trott att den traditionella affären hade varit så pass stark", säger en analytiker till Direkt.

Intresset kring Volvo var fortsatt högt, det efter att Dagens Industri talat med flera personer på finansmarknaden som pekat ut Cevian som köpare till i alla fall en del av de A-aktier som på senare tid bytt ägare.

Volvo B, som var mest omsatta aktie under fredagen, steg 7:50 till 379 kronor. Volvos A-aktien stärktes samtidigt 14 till 386 kronor.


Innehåll från Nimway från SonyAnnons

Intuitiv FM-lösning från Sony effektiviserar arbetsplatsen

I takt med att fler och fler återvänder till kontorsarbete i olika former blir det allt viktigare att ha flexibla och tillgängliga FM-assistentverktyg på plats. Sonys FM-lösning Nimway erbjuder information, bokning och översikt av mötes- och arbetsytor, vilket också förenklar social distansiering.

– Nimway ger ökad flexibilitet och effektivitet och sparar därmed både tid och pengar, berättar affärsområdeschef Lars-Gunnar Lundgren på Nimway från Sony.

Behovet av flexibla FM-lösningar har under det senaste årets pandemi varit större än någonsin och de flesta är överens om att efterfrågan bara kommer att öka då de så kallade hybridkontoren blir allt mer populära. Detta ställer dock höga krav på de verktyg som används.

– Nimway är en komplett lösning för den moderna arbetsplatsen. Den fungerar som din personliga assistent under hela arbetsdagen och eliminerar många annars tidskrävande arbetsuppgifter, såsom att hitta vägen till mötesrum, hitta kollegor eller hitta ett ledigt skrivbord, säger Lars-Gunnar.

Nimway vidareutvecklas kontinuerligt och utgör idag en avancerad helhetslösning. Nimway tillhandahåller också nödvändig hårdvara, såsom sensorer i mötesrum och under skrivbord eller skärmar utanför. 

– Nimway utgår från mobilappar för Android och iOS, rumspaneler och digitala planritningar. Det kan anslutas till alla standardkalendersystem, till exempel Office 365, Exchange och Google Suite. 

Kräver ingen träning

Denna flexibilitet i kombination med verktygets omfattande funktionsutbud har resulterat i att Nimway utvecklats till en världsledande tjänst i ett kraftigt växande segment. Genom sitt intuitiva och smidiga gränssnitt och smarta digitala funktioner förenklar Nimway de flesta logistiska utmaningar på kontoret. 

Anpassar kontoret till dina anställda, inte tvärtom

Nimway handlar om att hjälpa företag att anpassa arbetsplatsen till sina anställda, inte tvärtom. Att spendera mindre tid på meta-arbete (jobb man gör innan man kan börja jobba) innebär att anställda har mer tid och energi att spendera på det produktiva, kreativa arbetet som verkligen ger mervärde till verksamheten. De upplever mindre frustration, spontana möten ökar, liksom möjligheterna till mer korspollinering mellan avdelningar. På många sätt bidrar Nimway till en bättre atmosfär på jobbet. Och det bidrar till bättre business.

– När du väljer Nimway hanterar vi allt från installation till justeringar, driftsättning, övervakning och support. Systemet kräver minimal förvaltning och användarna behöver därför ingen som helst träning; man bara laddar ner appen och kör igång, avslutar Lars-Gunnar.

Läs mer om Nimway här 

 

Mer från Nimway från Sony

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimway från Sony och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?