Annons

Räntor & valutor: Fortsatt räntefall

Fortsatt geopolitisk oro fick såväl svenska som utländska räntor att falla ytterligare på fredagen samtidigt som oljepriset fortsatte upp mot nya höjder och börserna sjönk.

"Riskaversion är tillbaka i bilden och flykt till kvalitet är det som gäller", enligt Bear Stearns ränte- och valutastrateger.

Däremot ledde Bank of Japans i förväg väl aviserade räntehöjning inte till några större initiala marknadsrörelser.

Bank of Japan höjde som väntat målet för dagslåneräntan till 0,25 procent från nära noll. Beslutet var enhälligt, men beslutet att samtidigt höja diskontoräntan från 0,1 till 0,4 procent fattades med röstsiffrorna sex mot tre.

Enligt Bloomberg News enkät väntade samtliga 16 tillfrågade ekonomer att dagslåneräntan skulle höjas till just 0,25 procent.

I en kommentar till räntebeslutet konstaterade Bank of Japan att de har bedrivit sin nollräntepolitik under en utdragen period, och stimulansen från den förda politiken har förstärkts i takt med en stadig förbättring i den ekonomiska aktiviteten och priserna.

"I denna miljö skulle ett bibehållande av den tidigare nivån i policyräntan kunna resultera i stora svängningar i den ekonomiska aktiviteten och priserna i framtiden", fastslog BOJ i ett pressmeddelande.

Centralbanken ser framför sig en fortsatt justering av policyräntan i gradvisa steg, men räntorna kan sannolikt förbli låga under en tid, något som också BOJ-chefen Toshihiko Fukui upprepade vid en presskonferens.

Det länge emotsedda räntebeskedet från BOJ överskuggades dock av det fortsatt osäkra geopolitiska läget. Med upptrappade israeliska flygangrepp mot Libanon och oroshärdar även i Iran, Nordkorea, Irak, Afghanistan och Indien väntas agendan vid helgens G8-möte i Ryssland bli relativt förryckt. De ursprungliga ämnena, energitillgångar, världshandel och beredskap mot pandemier som fågelinfluensa kan komma att överskuggas av övningar i krishantering, sade bedömare till Bloomberg News.

Såväl europeiska som svenska räntor sjönk på fredagen, med upp till 7 punkter. Räntan på den tioåriga svenska benchmarkobligationen 1050 stängde på 3,92 procent, vilket var 7 punkter lägre än vid torsdagens stängning, och räntegapet mot Tyskland vidgades till -7 punkter (-6).

Amerikanska räntor var relativt stabila efter statistik på eftermiddagen som visade att detaljhandeln var oväntat svag i juni. Försäljningen sjönk med 0,1 procent jämfört med i maj, medan analytiker hade räknat med en uppgång med 0,4 procent, enligt Bloomberg News. Exklusive bilar ökade försäljningen med 0,3 procent, väntat +0,4 procent.

Flera analytiker ansåg dock att rapporten i stort sett var i linje med förväntningarna eftersom maj-siffran över försäljningen borträknat bilar reviderades upp.

Samtidigt kom importpriserna in lite lägre än väntat på +0,1 procent, istället för väntade +0,2 procent, enligt Bloomberg News. Lägre bensinpriser i maj låg bakom, men högre oljepriser och en svagare dollar kan driva upp importpriserna under kommande månader.

Michiganindex kom också in svagare än väntat på 83,0 istället för att stiga till 85,6 som analytiker räknat med, medan lagren av osålda varor ökade dubbelt så mycket som väntat.

Den tioåriga amerikanska benchmarkräntan noterades till 5,06 procent, ned 2 punkter från torsdagens svenska stängning.

På valutamarknaden var yenen stabil efter det japanska räntebeskedet, medan dollarn först försvagades och därefter stärktes mot andra storvalutor efter USA-statistiken på eftermiddagen.

Vid svensk stängning hade dollarn stärkts till 116:33 mot yenen, jämfört med 115:12 på torsdagen, och till 1:2641 mot euron, jämfört med 1:2719 dagen före.

Kronan hade samtidigt blivit 7 öre svagare till 7:29 mot dollarn och drygt 3 öre svagare till 9:21 mot euron. Mätt i TCW-index hade kronans värde minskat till 126,53, jämfört med 125,95 på torsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?