1515

Wall Street: Tekniksektorn tog stryk

De amerikanska börserna backade brett på onsdagen. Tekniksektorn med bland andra Dell och Microsoft tog täten.

Vinstvarningar och rapporter under förväntan spädde på oron om en avmattning i ekonomin.

Vid stängning var Dow Jones Index ned med 1,1 procent till 11.015. Även S&P sjönk med 1,1 procent medan Nasdaq Composite noterades 1,8 procent lägre.

Aktieomsättningen uppgick till 1.476 miljoner aktier på New York-börsen och till 1811 miljoner på Nasdaq.

I tekniksektorn tappade Dell 4,4 procent efter att bolaget signalerat om prisåtgärder för att stoppa en minskning i försäljningstillväxten. Analytiker sänkte sina estimat för bolagets vinst andra kvartalet med motivationen att försäljningen kan minska ytterligare.

Ytterligare ett bolag som fick sitt estimat för andra kvartalets vinst sänkt var IBM. Aktien backade med 1,3 procent.

Även Microsoft backade. På tisdagen beslöt EU-kommissionen att Microsoft ska böta 280 miljoner euro för att de inte följt konkurrensriktlinjerna från 2004. Credit Suisse sänkte sin riktkurs för bolaget i spåren av domslutet. Aktien föll med 2,0 procent i onsdagens handel.

Bioteknikbolaget Genentech redovisade ett resultat på 0,56 dollar per aktie vilket var högre än analytikers förväntningar. Det fina resultatet överskuggades dock av att försäljningen av bolagets cancerpreparat Avastin var lägre än väntat. Dessutom sänkte Deutsche Bank och Prudential sina rekommendationer för aktien efter rapporten. Aktien var ned 3,7 procent.

Genzyme däremot steg med 7,7 procent efter att bolaget visat en högre vinst än förväntat.

Bland de största förlorarna på Dow Jones fanns Intel som backade med 4,2 procent.
Best Buy och Circuit City backade med 5,8 respektive 4,2 procent.

På plussidan fanns inte många bolag. Alcoa gick mot strömmen och steg med 0,9 procent, hjälpt av stigande råvarupriser.

Även General Motors steg under onsdagen, upp 0,4 procent.

Ericsson noterades 16 öre lägre jämfört med stängningen i Stockholm. Astra Zeneca var 19 öre högre.Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?