Annons

Wall Street: Stigande oljeprise sänker kurserna

Börserna i New York fortsatte ned på torsdagen tyngda av ett rejält stigande oljepris och en oro för att de kommande bolagsrapporterna inte ska nå upp till förväntningarna.

"Vi ser en total kollaps när det gäller inställningen till aktiemarknaden", kommenterar portföljförvaltaren Thomas McIntyre till Bloomberg News.

Störst procentuell nedgång märktes för stålbolagen, gruv- och metallsektorn samt underleverantörerna till fordonsindustrin.

Klockan 17.15 hade Dow Jones Index backat med 0,9 procent till 10.907. S&P var 0,7 procent ned och Nasdaq Composite noterades 0,9 procent lägre.

Aktieomsättningen uppgick till 548 miljoner aktier på New York-börsen och till 756 miljoner på Nasdaq.

Israels angrepp på Libanon skickade upp oljepriset kraftigt. I New York-handeln steg augustiterminen med 1,35 dollar till 76,30 dollar per fat.

Stigande energikostnader är ett av huvudmotiven till att Merrill Lynch sänkt sin rekommendation på Wal-Mart till neutral från köp. Aktien sjönk 2,0 procent och var därmed näst sämst inom Dow 30 där endast tre bolag noterade marginellt högre kurser.

Sämst av storbolagen gick Disney som tappade 3,0 procent. CIBC World Markets väntar sig en lägre tillväxt för bolaget nästa år och har sänkt sin rekommendation till "sector underperform".

Precis som tidigare i veckan tog de teknikrelaterade aktierna mycket stryk även om skillnaden mot övriga sektorer inte var lika stor som under onsdagen. På Nasdaq tyngdes utvecklingen främst av bolag som Yahoo, Microsoft och Qualcomm.

Nyheten om att tyska SAP missat marknadens prognos för licensförsäljningen det andra kvartalet pressade Oracle med 1,1 procent.

Dell, som på onsdagen tappade 4,4 procent efter att bolaget flaggat för prissänkningar för att få fart på försäljningen, vände dock upp med 0,5 procent. Övriga datatillverkare så som Apple och IBM var 0,8 respektive 0,7 procent ned.

På räntemarknaden var det lugnt efter beskedet att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA ökade med 19.000 personer till 332.000 personer under vecka 27. Analytikerna hade räknat med 320.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News.

Den tioåriga amerikanska statsobligationen noterades 1 punkt ned till 5,09 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?